Dinsdag 12 tot en met donderdag 14 maart vond hét toonaangevende materiaalinnovatie-evenement voor R&D- en designprofessionals plaats: MaterialDistrict Rotterdam 2019. In combinatie met een inhoudelijk programma bestaande uit 50 lezingen van materiaalexperts, 140 exposanten, 100+ grote tentoonstellingsstukken en 200 innovatieve materialen, was deze editie weer een groot succes voor organisator MaterialDistrict (voorheen Materia).

Voor het eerst vond het evenement plaats onder de nieuwe naam, MaterialDistrict Rotterdam (voorheen Material Xperience), met nóg meer innovaties dan voorgaande jaren. Meer dan 7.500 R&D- en designprofessionals uit de werelden van Architecture, Interiors, Textiles & Fabrics, Products, Urban & Landscapes en Print & Sign konden hun hart ophalen aan alles wat nieuw is in hun sector. Daarnaast gaven 50 materiaalexperts tijdens hun lezingen hun visie op de toekomst van materialen binnen hun sector, en presenteerden zes specifieke sectorpaviljoens een unieke en gevarieerde selectie aan materialen en tentoonstellingsstukken van bekende en minder bekende ontwerpers.

 

Veel positieve reacties

Zowel bezoekers als exposanten waren zeer te spreken over het materiaalinnovatie-evenement. Vooral de brede selectie aan innovatieve en duurzame materialen die bezoekers konden bekijken, voelen en ruiken en de combinatie van disciplines werden geprezen. Ook het open karakter van de beursvloer, het uitgebreide lezingenprogramma en de kwaliteit en diversiteit van de bezoekers zijn redenen voor bezoekers en exposanten om volgend jaar terug te willen komen.

 

Sectoroverschrijdende materiaalinnovatie

Tijdens MaterialDistrict Rotterdam werd weer duidelijk dat materiaalinnovatie zich niet laat ‘vangen’ in één sector. In veel gevallen zijn materiaalinnovaties die in eerste instantie ontwikkeld zijn met het oog op één specifieke sector of toepassing, ook van grote waarde voor andere sectoren. Door een materiaalinnovatie-platform te bieden dat zich richt op meerdere sectoren, slaat MaterialDistrict Rotterdam een brug tussen innovaties uit de zes verschillende sectoren en stimuleert zij hiermee kruisbestuiving in materiaalinnovatie en -ontwikkeling.

 

Sectorambassadeurs

Gedurende het evenement werden de zes sectoren vertegenwoordigd door zogenaamde ‘sectorambassadeurs’ die als experts voor hun sector optraden. Deze experts stonden garant voor een relevante en actuele representatie van de trends en ontwikkelingen die zich in de verschillende sectoren voordoen, zowel in de tentoonstelling als voor het lezingenprogramma. Voor de sector Architecturewaren dit Ben van Berkel en Filippo Lodi (UNStudio en UNSense), voor Interiorshet designduo Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe (Van Eijk & Van der Lubbe), voor ProductsAnouk Groen (RNA Design), voor Textiles & FabricsAnne Marie Commandeur (Stijlinstituut) en Liesbeth in ’t Hout, voor Urban & LandscapesCees Donkers (voormalig stadsarchitect Eindhoven) en voor Print & Signwas dit Annemarie Kleve (Anders2).

 

Highlights en trends

In haar eigen tentoonstelling van materialen die in het afgelopen jaar gescout zijn, presenteerde MaterialDistrict de belangrijkste huidige trends op materiaalgebied: circulariteit en duurzaamheid. De tentoonstelling was opgedeeld in drie categorieën, namelijk biocycle(materialen gemaakt van hernieuwbare, natuurlijke bronnen), technocycle(materialen gemaakt van gerecyclede, niet-hernieuwbare materialen, zoals beton, plastic en glas), en ‘performative’ materialen, waaronder materialen vallen die slimmer, duurzamer en/of anderszins beter zijn.

 

In het verlengde van het thema duurzaamheid, presenteerde MaterialDistrict in samenwerking met Yksi Expo ook de tentoonstelling ‘Like Leather’, waarin projecten werden gepresenteerd die leer(achtig) materiaal maken van onverwachte bronnen, zoals leer van koeienmagen, afgeschoten zwijnen, vis, en leerresten, maar ook uit plantaardige bronnen, zoals bananenvezels, koffiedik en boombast.

 

Sector Products

Binnen de sector Products koos ambassadeur Anouk Groen voor de thema’s ‘Eat me’, ‘Fold me’, ‘Love me’, en ‘Reuse me’, naar aanleiding van trends die in deze sector kunnen worden gespot. Lezingen gegeven door, onder meer Groen en Satyendra Pakhalé (Satyendra Pakhalé Associates). Bezoekers konden genieten van een koffietafel gemaakt van snoep door Lanzavecchia + Wai and snoepbedrijf Papabubble, lampen van oude Cd’s door Triboo, UBTechs robot die karate kan en nog veel meer.

 

Sector Print & Sign

Trends uit de wereld van Print & Sign zijn volgens ambassadeur Annemarie Kleve ‘Digital’ en ‘Effects’. Het lezingenprogramma werd gerepresenteerd door experts Jutta Birkenhauer van papierbedrijf GF Smith, Ariane van Mancius van New Now Next en anderen. De tentoonstelling bestond uit verschillende types papier en een printer die afbeeldingen rechtstreeks op de muur print genaamd WallPen.

 

Sector Architecture

De belangrijkste trends die ambassadeurs Ben van Berkel en Filippo Lodi van het wereldberoemde architectenbureau UNStudio en UNSense signaleren binnen de sector Architecture zijn ‘Technology’, ‘Health’, ‘Social Impact’ en ‘Media’, en deze onderwerpen werden gerepresenteerd in de tentoonstelling en het lezingenprogramma. Lezingen werden gegeven door onder anderen Lodi, Maurizio Montalti van myceliumbedrijf Mogu, en diverse andere experts. Highlights van de tentoonstelling waren onder meer het ‘koelste wit’ van UNStudio, Goodhout, een houtalternatief van kokosnoot, en een mock-up van een aerogel gevel van Kalwall, en bouwblokken van mycelium gemaakt foor Mogu en Krown Design.

 

Sector Urban & Landscapes

Ambassadeur Cees Donkers ziet als belangrijkste ontwikkelingen binnen deze sector de thema’s ‘Urban Lab’, ‘Water’, ‘Green’ en ‘Social Design’. Het lezingenprogramma van de sector Urban & Landscapes werd gepresenteerd door Donkers, Anouk van der Poll (vanderPolloffice) en Eduard Böhtlingk van Böhtlingk architecture. De tentoonstelling omvatte onder andere stoeptegels die wildgroei stimuleren en tegels die helpen regenwater op te slaan en af te voeren door Fien Dekkers, Gewildgroei en Studio Wae, als ook een verkeersbord en amsterdammertje van bamboe van HR Groep, en 3D-geprinte stadsmeubilair van 10XL .

 

Sector Interiors

Ambassadeurs Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe stelden het thema ‘Dialogue’ centraal. Tijdens het lezingenprogramma van Interiors gaven Van der Lubbe, Lex Pott, Arne Lijbers van Mecanoo architecten en Jos Stuyfzand van Philips interessante lezingen over de laatste trends en ontwikkelingen binnen deze sector. De expositie omvatte, onder andere, tapijt van palmleer doro Tjeerd Veenhoven, tegels van algen van Ecolurian, een tapijt gemaakt van textielafval door Simone Post, en illusionair glas van Kim Zoutewelle.

 

Sector Textiles & Fabrics

In de sector Textiles & Fabrics zien ambassadeurs Anne Marie Commandeur en Liesbeth in ’t Hout de thema’s ‘Digital’, ‘Crafts’ en ‘Recycling’ als de belangrijkste huidige trends. In het lezingenprogramma spraken onder meer Commandeur en Niek Pulles (Nike), en de tentoonstelling liet een scala aan interessante modeobjecten zien, waaronder schoenen met zolen van oude kauwgom van Gumdrop, een jurk ‘gegroeid’ van graswortels door Diana Scherer, Flyleather schoenen van Nike, en couturekleding van Viktor & Rolf gemaakt van gerecyclede kleding.

 

Volgend jaar: meer MaterialDistrict Rotterdam, meer materiaalinnovatie

MaterialDistrict Rotterdam 2019 was een groot succes, zoals ook uit de reacties van zowel exposanten en bezoekers is gebleken. Volgend jaar zal MaterialDistrict Rotterdam opnieuw een brug slaan tussen de verschillende sectoren en kruisbestuiving in materiaalinnovatie en -ontwikkeling voor R&D- en designprofessionals stimuleren. MaterialDistrict Rotterdam 2020 vindt plaats van 23-25 juni 2020 in Rotterdam Ahoy.