Sprekersprogramma donderdag 7 maart

De lezingen zijn in het Engels, tenzij anders aangegeven. Het sprekersprogamma is mogelijk aan verandering onderhevig.

Theater 1

Theater 2

RECYcLING AND WASTE

Ontdek de transformatieve kracht van recycling tijdens het lezingenprogramma over recyclen en afval van MaterialDistrict Utrecht. Ontdek met ons inspirerende voorbeelden en leer meer over de cruciale rol van design in duurzame recyclinginitiatieven.

Moderator: Anouk Groen

BIO DESIGN (deel 1)

Ontdek de voorhoede van designinnovatie tijdens de lezingenreeks ‘Biodesign’ van MaterialDistrict Utrecht. Leer meer over biomimicry, het integreren van de natuur in duurzame ontwerpen. Ga met ons mee op een inspirerende reis naar de toekomst van design!

Moderator: Simone de Waart

10:45 – 11:15

Rogier Heijning, Wastecraft
The new aesthetics of waste

Rogier Heijning is creatief directeur van WasteCraft, een twee jaar jong Nederlands designbureau dat afval niet verstopt in datasheets, maar als nieuwe esthetiek gebruikt om mensen te inspireren en enthousiasmeren voor recycling. Met hun producten stonden ze al op DDW 2022 en 2023 en op Salone del Mobile 2023.
WasteCraft is ontstaan uit WasteBoards; skateboards gemaakt van gerecyclede frisdrankdoppen. WasteBoards wordt inmiddels verkocht in Moma NY en The London Design Museum. WasteCraft werkt in opdracht van klanten om van hun eigen afval design te maken, en heeft een eigen product-lijn en plaatmateriaal waarmee de samenwerking met andere designers wordt gezocht.

11:00 – 11:30

Safiye Özkan & Haydar Bayindir, Atelier Barb
Unleashing Curiosity: Transformative design possibilities in unexpected materials

Safiye Özkan werd in 1998 in Turkije geboren. Na haar afstuderen was ze samen met productontwerper Haydar Bayindir medeoprichter van Atelier Barb, een natuurgedreven ontwerpstudio. Bij Atelier Barb richtte ze zich op het produceren van verantwoorde materialen en producten, fooddesign en installaties.
Haydar Bayındır, geboren in 1997 in Istanbul, is een product- en materiaalontwerper met een bachelordiploma in industrieel ontwerp.
Sinds 2020 speelt hij een centrale rol bij Atelier Barb, waar hij toezicht houdt op ontwerp- en materiaalontwikkeling, productie, kwaliteit en prototyping, allemaal op het snijvlak van design en technologie.

11:20 – 11:50

Ilse Evers, Eversom
How to discover materials

Ilse Evers is de oprichter van de Nederlandse ontwerpstudio Eversom. Ze transformeren afgekeurde brandslangen tot krachtige objecten, variërend van monumentale vloerkleden tot gedetailleerde roomdividers, speelse muren covers en eeuwige tassen. Circulair ontwerp met een klassieke schoonheid en een heroïsch verhaal. Van haar achtergrond in theater en dans Ilse is getraind in het gebruik van objecten en materialen zoals ze dat doen
zijn hier niet voor ontworpen. Kijken naar mogelijkheden en kwaliteiten die verder gaan dan de eerste daders opent een… wereld aan mogelijkheden die de levensduur van een materiaal kunnen verlengen. Dit onconventionele
perspectief gecombineerd met liefde voor vakmanschap is de basis van haar materiële verkenningen
en productontwerpen.

11:35 – 12:05

Marte Mei van Haaster
Land-Allyship, spatial design in alliance with nature

Marte Mei is ruimtelijk ontwerper als bondgenoot van de natuur. Ze formuleerde de methodologie: Land-Allyship: een locatie specifieke ontwerp en onderzoeksmethode die de rol van ontwerper in een omgeving ziet als een bondgenoot van niet-menselijk leven. Door de Land-Ally principes toe te passen vormt ze een relatie tussen mens en omgeving in de vorm van beeldende installaties en architectonische toepassingen. De rol van de ontwerper is in dit proces verzorger, facilitator of partner van de natuur, in plaats van heerser of gebruiker van grondstoffen. Door locatie gebonden onderzoek te doen naar beschikbare (rest)materialen, ecologische herstelmogelijkheden en faciliterende relatievorming maakt Marte installaties en interieurs die onderdeel zijn van de omgeving in plaats van een verstoring.

12:10 – 12:40

Lisanne Kamphuis, Sustaign
Van afval tot kunstwerken: de visuele kracht van creativiteit bij plasticrecycling (NL)

In de hedendaagse duurzame economie speelt het visuele aspect een cruciale rol in onze perceptie van recycling. Het gaat niet alleen meer om het verminderen van afval; het gaat erom iets opmerkelijks te creëren uit afgedankte materialen. En als het om plasticrecycling gaat, zijn de mogelijkheden eindeloos.
Het belang van creativiteit en innovatie kan in deze context niet genoeg worden benadrukt. We hebben een frisse kijk op het hergebruik van materialen nodig. We streven ernaar om gerecyclede materialen te gebruiken, maar willen toch de hoogwaardige look en feel van materialen als marmer of natuursteen. Daarom hebben we ons toegewijd om te laten zien hoe plastic afval dezelfde visuele aspecten kan bereiken via ons unieke proces.

12:25 – 12:55

Lucie Gholam
Material Empathy: Sculpting stories with hemp, plaster and recycling

Lucie Gholam, geboren in 1999 in een Frans-Libanese familie, studeerde in 2019 af aan l’École Boulle in Parijs voordat ze ging studeren aan de Aalto Universiteit en studeerde in 2023 af aan de Design Academy Eindhoven.
Haar dubbele nationaliteit bracht haar ertoe voortdurend op zoek te gaan naar de kenmerken van haar identiteit als ontwerper. Design is voor haar een laboratorium van onderzoek naar wat haar omringt, het stelt haar in staat vele technieken en materialen te ontdekken. Ze probeert praktijken samen te brengen door de lens van het onderzoeken van haar eigen persoonlijke verhaal en speelt graag met archetypen. Door zowel materiële kwaliteiten als objecten en ruimtes in vraag te stellen, richtte haar onderzoek zich op het werken met nieuwe, meer circulaire materialen en het toevoegen van waarde aan wat al bestaat.

12:45 – 13:15

Reinder Bakker, Pretty Plastic
Experimenting for a New Sustainable Aesthetics in Architecture

Als een van de oprichters van architectenbureau Overtreders W wil Reinder Bakker de architectuur radicaal veranderen door te innoveren voor een duurzamere toekomst. Door architectuur demontabel en herbruikbaar te maken, door materialen te lenen en te leasen en door biobased en gerecyclede bronnen te gebruiken, ontwikkelt hij een nieuwe kijk op bouwen. Het resultaat zijn prachtige, onverwachte en functionele ontwerpen met een nieuwe, eigentijdse esthetiek.
In 2020 startte Reinder samen met Hester van Dijk en Peter van Assche Pretty Plastic, een bedrijf dat bouwproducten produceert uit 100% upcycled plastic afval. De Pretty Plastic geveltegels zien er prachtig uit, zijn eenvoudig aan te brengen en gaan eeuwig mee. Van afval tot tegel! Pretty Plastic draagt ​​bij aan een circulaire economie waarin afval niet bestaat en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt.

13:00 – 13:30

Georgie Gerrard
Mycelium: Its potential as a material in the construction and interior industries

Georgie Gerrard is een Britse ontwerper met een achtergrond in multimediatextielontwerp. De afgelopen jaren heeft ze geëxperimenteerd met mycelium, de wortelachtige structuur van schimmels, en heeft ze sculpturale objecten en meubelstukken gemaakt. Mycelium bezit unieke en heilzame eigenschappen die geschikt zijn voor de bouw-, interieur- en textielindustrie en, misschien wel het allerbelangrijkste, mycelium is volledig van biologische oorsprong, met aanzienlijk minder impact op het milieu vergeleken met materialen die momenteel deze velden domineren. Georgie wil de grenzen van dit materiaal blijven verleggen en het potentieel ervan verkennen in termen van vorm, samenstelling, oppervlaktekwaliteit en de interactie met andere nieuwe en bestaande materialen binnen deze industrieën.

PAUZE-LEZING

Door: Anouk Groen

PAUZE-LEZING

Door: The Good Plastic Company

13:20 – 13:50

Anouk Groen, RNA Design
4 sustainable design trends – to implement right now!

Anouk is ontwerper, presentator en facilitator van trends in de product-, mobiliteits- en sportindustrie. Met een internationale achtergrond in design en marketing heeft Anouk vele jaren in de motor- en productontwerpindustrie gewerkt voordat ze haar eigen adviesbureau startte.
Haar belangrijkste doel is om bedrijven te ondersteunen bij het maken van relevante duurzame keuzes in CMF (kleur, materiaal, afwerking) en productstyling.
Uitgebreid onderzoek naar verschillende industrieën, variërend van de automobielsector tot interieur en mode, gekoppeld aan sociale bewegingen, vormen de trends. De presentaties zijn opgebouwd uit moodboards, trefwoorden en trenddrivers die kunnen worden gebruikt als leidraad voor toekomstige ontwerpbeslissingen.

13:35 – 14:05

Dr. William Chizhovsky, The Good Plastic Company
Beyond Compliance: A Deep Dive into Sustainable Materials Certifications

Dr. William Chizhovsky is een ervaren zakelijke professional met meer dan zeven jaar ervaring in internationale handel, bedrijfsontwikkeling en management. Met een bewezen staat van dienst heeft William leiding gegeven aan een internationaal handelsbedrijf, zijn eigen bedrijf in Japan gerund en lid van de Raad van Bestuur en Global Director of Strategic Initiatives geweest bij een beursgenoteerd IT-bedrijf met een jaarlijkse omzet van $1 miljard. winst. Hij is nu de trotse oprichter en CEO van The Good Plastic Company, waar hij zich inzet voor het bevorderen van duurzaam ontwerp en verantwoordelijkheid voor het milieu. Zijn ondernemerszin en sterke leiderschapskwaliteiten hebben bijgedragen aan zijn succes en positie als gerespecteerd leider in de sector. Wat betreft academische achtergrond behaalde William een ​​masterdiploma in management aan de Harvard University en een Ph.D. in Economie.

BIOBASED materials

Pascal Leboucq, medeoprichter en hoofdontwerper bij Biobased Creations, presenteert de nieuwe programmalijn de Regeneratieve Stad en Infra. Samen met een aantal pioniers op het gebied van regeneratieve ontwikkeling, verkent hij de kansen en uitdagingen van de ambitieuze transitie, met specifiek waterbeheer als blauwe leidraad. Door verschillende partijen in de keten uit te nodigen, benadrukt hij dat het samenwerken van essentieel belang is om echte systeemverandering te realiseren.

Door: Biobased Creations

BIO design (deel 2)

Het vervolg van de lezingenreeks over biodesign.

Moderator: Simone de Waart

14:00 – 14:30

Pascal Leboucq, Biobased Creations
Een blik op de toekomst: De kansen en uitdagingen van de Regeneratieve Stad (NL)

Pascal Leboucq werd klassiek opgeleid als beeldhouwer aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en specialiseerde zich in Public Space aan de Design Academy in Eindhoven. Pascal is cofounder en hoofd design bij Biobased Creations (New Heroes), hij creëert stedelijke en biobased kunstinstallaties en cross-disciplinaire scenografieën. Naast zijn werk voor New Heroes ontwikkelt Pascal zijn eigen projecten en werkt hij als freelance scenograaf voor verschillende theatergezelschappen in binnen- en buitenland. 

14:15 – 14:45

Sven Erni, Impact Acoustic
From Synthetic to Organic: The New Era of Acoustic Materials

Sven, oprichter en CEO van Impact Acoustic, leidt het Zwitserse bedrijf dat bekend staat om zijn hoogwaardige circulaire akoestische oplossingen. Met een BSc in internationaal hotelmanagement van EHL, Lausanne, richtte hij in 2019 Impact Acoustic op. Het nieuwe vlaggenschipproduct van het bedrijf, ARCHISONIC® Cotton, gemaakt van hernieuwbare materialen, markeert een belangrijke stap op weg naar een circulaire toekomst. Deze natuurlijke en volledig recycleerbare geluidsabsorber, verkrijgbaar in 24 natuurlijke kleuren, combineert verantwoordelijkheid voor het milieu met een elegant design. Door zowel gerecycled PET als biogebaseerde materialen te integreren, belichaamt Impact Acoustic de synergie van eco-innovatie en esthetische verfijning.

14:35  – 15:05

Tijs Van Ruth, Waterleider
Wateriaal (NL)

Tijs van Ruth, ondernemer, uitvinder en communicator weet diverse groepen te inspireren en aan te zetten tot actie, variërend van kleuters en studenten tot bewonersgroepen en architecten. Zijn bron van inspiratie komt voort uit zijn dagelijkse werk, dat op het eerste gezicht een ogenschijnlijk onsamenhangend geheel lijkt van techniek, ontwerp, communicatie, onderzoek en activisme. Met een holistische benadering streeft hij altijd naar oplossingen voor duurzame vraagstukken, waarbij Tijs verrassende verbanden legt om tot innovaties te komen. Al vijf jaar lang zet hij zich actief in voor WaterLeider, een beweging die waterbewustzijn bevordert. Dit succes is mede te danken aan andere WaterLeiders die autonoom en vanuit hun eigen perspectief vergelijkbare doelen nastreven.

14:50 – 15:20

Lena Winterink
Symbiosis of design and textile innovation

Lena Winterink is gespecialiseerd in materiaalonderzoek, conceptontwikkeling en experimenteel ontwerp. Ze verdiept zich in thema’s als duurzaamheid en sociale cohesie om nieuwe perspectieven te vormen op de relatie die we hebben met het milieu en de materialen die ons omringen. Dit vertaalt zich in verhalende ontwerpen, waarin textiel een hoofdrol speelt. In samenwerking met ambachtslieden, creatievelingen, wetenschappers, instituten en partners uit de industrie worden de ontwerpen uitgevoerd om bewustwording te creëren en complexe thema’s letterlijk tastbaar te maken.

15:25 – 15:55

Jacques Vink, Ruimtelab
Water Natuurlijk! (NL)

Jacques Vink is architect en natuurinclusief ontwerper. Met zijn architectenbureau Ruimtelab werkt hij in diverse samenwerkingsverbanden aan ontwerp en advies op het gebied van de circulaire stad, biobased bouwen en het ontwerpen van stadsnatuur. Uitgangspunt daarbij is het combineren van ontwerp en onderzoek voor een innovatieve architectuur en stedenbouw. De resultaten hiervan zijn gepubliceerd in onder andere ‘Stadsnatuur Maken’ en ‘Stadsnatuur Bouwen’, waarvan Jacques samen met Piet Vollaard en Niels de Zwarte, een van de auteurs is. Daarnaast geeft hij workshops, vervult hij de rol van adviseur en is hij ontwerpdocent aan de TU Delft.

15:45 – 16:15

Dana Liv, Co-Flora
New versatile opportunities of natural cork

Dana Liv combineert onderwijs in milieutechniek met persoonlijke en professionele passie voor duurzaamheid en positieve impact op het milieu. Ze heeft gewerkt als adviseur voor groene gebouwen in Londen en leidde later een bureau voor ecotoerisme in Portugal; nu richt ze zich op het opleiden en bevorderen van duurzaam circulair ontwerp en bouwen. Ze richtte CoFlora design op om biobased (gemaakt van organische kurk) materialen te leveren voor product- en ruimtemakers, om zo een groter bewustzijn en circulariteit in de industrieën van interieurontwerp, mode en bouw mogelijk te maken. Door middel van deze producten en trainingen biedt Dana ecologische natuurlijke oplossingen voor bedrijven die bereid zijn een stap verder te gaan en hun milieuprestaties en ecologische voetafdruk effectief te verbeteren.

16:00 – 16:30

Max Latour, Urban Reef
Urban Reef (NL)

Max Latour is een computationeel ontwerper en oprichter van Urban Reef. Hij studeerde architectuur aan de TU Eindhoven en vervolgde zijn master aan de TU Delft, waar hij zich specialiseerde in computational design en robotische bouwprocessen. Na zijn afstuderen werkte hij als onderzoeker bij het Robotic Building Lab. Samen met Pierre Oskam ontwikkelde hij Urban Reef, een innovatief bedrijf dat zich richt op het herontwerpen van stedelijke ruimtes met behulp van 3D-printtechnologieën en computationele ontwerpstrategieën. Latours werk maakt met name gebruik van interpretaties van natuurlijke morfogenetische processen als computationele ontwerpinstrumenten.

16:35 – 17:05

Maartje Dros, Studio Klarenbeek en Dros
BioMaterialen & Circulaire Productieketens (NL)

Maartje Dros (Texel, 1980) en Eric Klarenbeek (Amsterdam 1978) studeerden af aan de Design Academy Eindhoven. Het duo werkte sinds 2005 aan ontwerpen variërend van duurzame materiaal ontwikkeling en producten tot inrichtingen voor klanten als IDFA (NL), VITRA Design Museum (DU), Swarovski (CH), Atelier Luma Arles (FR), Droog Design, Moooi, Makkink Bey, Eneco, Ymere, Gemeente Zaanstad, Provincie Utrecht en Ministerie DLG.

Mis het niet en koop nu je ticket

We zien je graag daar! Lukt het niet om langs te komen? Je kunt ook een livecast-ticket kopen om de lezingen live vanuit huis te bekijken.

LIVECAST TICKET

€7,50*

Online de lezingen volgen

*) Koop je livecast tickets online met 50% korting. Ticketprijzen exclusief BTW.

  • Online meekijken met alle lezingen
  • Lezingen later kunnen terugkijken
  • Digitale beurscatalogus (pdf)

DAGTICKET

€12,50*

Een dag vol inspiratie

*) Koop je dagtickets online met 50% korting. Ticket aan de deur € 25,-. Ticketprijzen exclusief BTW.

  • Toegangsticket voor 1 dag
  • Online meekijken met alle lezingen
  • Lezingen later kunnen terugkijken
  • Digitale beurscatalogus (pdf)
  • Gedrukte beurscatalogus t.w.v. € 10,-

PASSE-PARTOUT TICKET

€30*

Als een dag niet genoeg is

*) Koop je passe-partout tickets online met 50% korting. Ticket aan de deur € 60,-. Ticketprijzen exclusief BTW.

  • Toegangsticket voor 3 dagen
  • Online meekijken met alle lezingen
  • Lezingen later kunnen terugkijken
  • Digitale beurscatalogus (pdf)
  • Gedrukte beurscatalogus t.w.v. € 10,-