Sprekersprogramma woensdag 12 maart
De lezingen zijn in het Engels, tenzij anders vermeld. Het sprekersprogramma kan worden gewijzigd.
Als je deze pagina op een mobiel apparaat bekijkt, draai je telefoon dan horizontaal voor een duidelijk overzicht van de theaters.
Theater 1
Theater 2
THE linen project
The Linen Project onderzoekt hoe een lokale linnenproductieketen vorm kan krijgen in de 21e eeuw, waarbij de nadruk wordt gelegd op relaties, duurzaamheid en gedeelde waarden boven financiële groei. Door burgers te betrekken bij het verbouwen en maken van textiel wil het project mensen opnieuw verbinden met het proces, en zo de sociale en ecologische ontkoppeling tegengaan die wordt veroorzaakt door de gemondialiseerde textielindustrie.
Georganiseerd door The Linen Project
Material innovation
Deze sessie verkent materiaalinnovatie en duurzaamheid, met ontwerpers die afval transformeren in nieuwe mogelijkheden. Shushanik Droshakiryan herdefinieert textiel met behulp van Nederlands wolafval, terwijl Jules Péan industrieel afval hergebruikt in nieuwe geologische materialen. Hun werk daagt de traditionele productie uit, bevordert circulariteit en geeft een nieuwe invulling aan de toekomst van duurzaam design.
Moderator: Leonne Cuppen

10:45 – 11:15
Joan den Exter, The Linen Project
The Linen Economy (NL)
Joan den Exter, die al ruim dertig jaar in de mode-industrie werkt, heeft een grote interesse in innovatie en alternatieve economische systemen waarbij mens en natuur centraal staan. In 2018 heeft zij de opleiding CSR & Duurzaamheid ESAA Rotterdam afgerond. Joan is projectleider voor het onderzoek naar nieuwe waardeketens bij The Linen Project en lid van de werkgroep voor het overdraagbaar maken van rentmeesterschapsmodellen.

11:00 – 11:30
Shushanik Droshakiryan
Psychedelic Textiles: Luxury in Space
Shushanik Droshakiryan is een interdisciplinair ontwerper die biomateriaalonderzoek, textielkunst en milieubewustzijn combineert in meeslepende installaties. Ze herdefinieert textiel als zintuiglijk aangestuurde, dynamische materialen die licht, aanraking en beweging aanspreken. Ze staat bekend om haar gebruik van Nederlands wolafval en transformeert ruwe wol in grootschalige, duurzame stukken, waarmee ze conventionele productie en afval uitdaagt.

11:20 – 11:50
Joan den Exter & Willemien Ippel
Linen Stewardship
Het Linnenproject wil zoveel mogelijk burgers betrekken bij het telen en maken van textiel, zodat we weten wat er nodig is om textiel te maken. Het wordt als hoopvol ervaren dat het mogelijk is om in gemeenschap je eigen textiel te verbouwen en te maken en kennis met elkaar te delen.

11:35 – 12:05
Jules Péan
New Rocks. Transforming Mining and Construction Waste into Recycled Material
Jules Péan is een Luxemburgse ontwerper die in 2024 afstudeerde aan de Design Academy Eindhoven met zijn project New Rocks. Zijn werk richt zich op materiaaltransformatie, waarbij hij inspiratie haalt uit geologische processen om nieuwe materie te creëren uit industrieel afval.

12:10 – 12:40
Willemien Ippel, The Linen Project
1m2 Vlas en SPREI (NL)
Willemien Ippel is cultureel ondernemer, mede-oprichter van Crafts Council Nederland en mede-initiatiefnemer van The Linen Project. Vanuit een achtergrond in textiel en een grote liefde voor dit materiaal worden programma’s ontwikkeld (en uitgevoerd) die bijdragen aan een groter begrip en waardering van ambachtelijke processen en de diepgaande kennis en expertise die daarmee verbonden zijn./span>
Wad van waarde
Wad van Waarde zet zich in voor een plasticvrije Waddenzee door het creëren van een circulair makersnetwerk. Ze verbinden boeren, ontwerpers, studenten en ondernemers om duurzame, lokaal gemaakte alternatieven voor plastic producten te ontwikkelen. Door een geïntegreerde waardeketen op te bouwen, beschermen ze de natuur, ondersteunen ze de lokale economie en voorkomen ze dat plastic de zee bereikt.
Georganiseerd door Wad van Waarde
Alba concepts
Alba Concepts maakt circulariteit concreet, meetbaar en uitvoerbaar. Ze bieden strategische begeleiding en integreren duurzaamheid in alle projectfasen, van concept tot sloop. Hun expertise omvat gebouwen, gebieden en portefeuilles en helpt organisaties duurzaamheid te verankeren met duidelijke doelstellingen. Door verder te denken dan circulariteit en systemen te herdefiniëren, zorgen ze voor echte impact in de gebouwde omgeving.
Georganiseerd door Alba Concepts

12:45 – 14:30
Eileen Blackmore
Lokale waardeketendiscussie: van plasticsoep tot groentesoep > linnentextiel van lokaal geteeld vlas (NL)
In deze waardeketendiscussie gaan verschillende schakels in de keten met elkaar in dialoog. Hierin wordt de unieke samenwerking benadrukt en worden de ontwikkelingen van ons linnen besproken: van initiatiefnemer tot boer en van producent tot ontwerper.
Eileen Blackmore is de oprichtster van House of Design, waarin circulaire systeemveranderingen worden ontworpen. Eén van deze circulaire systemen is het programma Wad van Waarde, waarin stappen worden gezet ‘van plastic soep naar groentesoep’. Voor Wad van Waarde heeft House of Design een lokale waardeketen opgezet, van vlas tot linnentextiel tot aarde. Daartoe heeft Eileen samen met de telers van collectief Waadrâne en Regiodeal Natuur Inclusieve Landbouw de teelt van vlas in Noord-Nederland en de keten van verbouwen, verwerken, spinnen, weven en naaien binnen een dag rijden teruggeschroefd.
12:25 – 17:25
Besloten evenement
13:00 – 17:25
Erik tempelman

14:35 – 15:05
Erik Tempelman, TU Delft
The secret science of super strong materials
Erik Tempelman (Vlissingen, 1969) heeft een MSc in lucht- en ruimtevaarttechniek en een PhD in materialen en duurzaamheid, beide van de TU Delft. Momenteel bekleedt hij een positie als universitair hoofddocent aan dezelfde universiteit, met meer dan 30 jaar aan opgebouwde kennis op het gebied van materialen, design en innovatie. Zijn publicaties omvatten verschillende wetenschappelijke leerboeken en vele professionele publicaties – meer dan 20 in het Nederlandse tijdschrift Constructeur alleen al. Erik is een enthousiaste spreker en staat bekend om zijn vermogen om zelfs de meest complexe onderwerpen in eenvoudige bewoordingen uit te leggen – en je te laten willen leren.
Fibershed Nederland
Fibershed Nederland bevordert duurzame textielproductie door gebruik te maken van lokale, biologische hulpbronnen en samenwerking te bevorderen. Het werd opgericht in 2021 en ondersteunt regeneratieve landbouw, circulaire toeleveringsketens en biologisch afbreekbaar textiel. Door het bewustzijn te vergroten en te pleiten voor verandering bewijst Fibershed dat mode een positieve invloed kan hebben op mens en planeet en tegelijkertijd afval en milieuschade kan verminderen.
Georganiseerd door Fibershed Nederland

15:25 – 15:55
Stijntje Jaspers, Fibershed NL
Through Connections We Thrive
Stijntje Jaspers is medeoprichter en programmadirecteur van Fibershed NL, een waardenetwerk voor ondernemers in de natuurlijke en lokale textielsector. Met meer dan 25 jaar ervaring in leidende creatieve rollen in de Nederlandse mode-industrie, is ze toegewijd aan het bevorderen van bio-circulaire textiel en kleding. Met haar creatieve en conceptuele mindset verbindt Stijntje belangrijke spelers in de industrie. Ze is ook de auteur van Goede Gespreksstof.


16:00 – 16:30
Bianca Zomer, Zeefier
& Reina Ovinge, The Knitwit Stable
Through Wool & Dye Connections, We Thrive
Bianca Zomer is mede-eigenaar en hoofd bedrijfsontwikkeling bij Zeefier, een Nederlandse startup (2020) die industriële textielverfstoffen produceert uit zeewier. Met een achtergrond in textiel en zakendoen sloot ze zich in 2022 aan. Zeefier gebruikt 100% natuurlijke, biologisch afbreekbare en niet-giftige kleurstoffen en haalt zeewier van lokale boerderijen, voedsel- en cosmetica-afvalstromen en strandresten om de textielindustrie te transformeren.
Reina Ovinge is de oprichter van The Knitwit Stable, een kennisinstituut dat Nederlandse wol waardeert als duurzame grondstof. Geïnspireerd door de principes van regeneratief leiderschap en met wol als motor van verandering, ondersteunt de kleinschalige productiefaciliteit op de boerderij in Baambrugge een bio-circulaire productieketen. Deze aanpak maakt het mogelijk om waardevolle producten op basis van wol te creëren terwijl er wordt gewerkt in lijn met traditionele en diervriendelijke veehouderijmethoden.

16:35 – 17:05
Annemieke Koster & Ackelien Hageman, Enschede Textielstad
Through Weaving Connections, We Thrive
Annemieke Koster is de oprichter en eigenaar van Enschede Textielstad, een industriële weverij die stoffen produceert voor mode en interieurontwerp met behulp van lokale, natuurlijke en gerecyclede garens. Haar doel is om merken die zich richten op duurzaamheid en reshoring toegang te geven tot hoogwaardige, lokaal gemaakte textiel. Ze werkt ook samen met ondernemers, ontwerpers en producenten om een circulaire en lokale textieleconomie op te bouwen.