Like Leather – alternatieven voor leer

Tassen van plantenvezels, een visleren krukje en leerachtige accessoires van koeienmagen. Ontwerpers bedenken allerlei duurzame alternatieven voor leer. En ontwikkelen manieren en methoden om leer een langere levensduur te geven of te recyclen en opnieuw te gebruiken. Van 12 tot 14 maart zijn verrassende voorbeelden te zien op de tentoonstelling Like Leather in Rotterdam Ahoy als onderdeel van MaterialDistrict Rotterdam. Op 14 maart zal ook de nieuwe Conscious Leather Foundation gelanceerd worden.

De tentoonstelling Like Leather is samengesteld door Yksi Connect, MaterialDistrict Rotterdam en Conscious Leather Foundation.

Keerzijde

Leer is een prachtig materiaal, maar de productie ervan heeft een keerzijde. Het looien is in de loop der tijd minder vervuilend geworden, maar er worden nog steeds veel chemicaliën gebruikt en het kost enorm veel water. En hoe worden de dieren gehouden en behandeld?

Circulaire economie

De tentoonstelling Like Leather laat een aantal producten, concepten en productiemethoden zien van ontwerpers die zoeken naar duurzame vormen van leer en mogelijke alternatieven. Zij willen daarmee een bijdrage leveren aan een circulaire economie. Sommigen van hen beginnen bij een andere bron zoals de huid van vissen of de darmen en blazen van schapen, varkens en koeien – materialen die doorgaans bij het afval terecht komen. Ook zijn er ontwerpers die plantaardige materialen gebruiken zoals de bast van pijnbomen of de vezels van bananenbomen. Weer andere ontwerpers proberen de levensduur van leer te verlengen of lederwaren te recyclen en te verwerken tot nieuwe producten.

Lancering Conscious Leather Foundation

Tijdens MaterialsDistrict wordt op 14 maart van 11.00-13.00 uur een interactieve presentatie gehouden over dit thema. Deelnemende ontwerpers aan de expositie Like Leather Shahar Livne en Agnieska Mazur, experts en vertegenwoordigers van de industrie zoals Nicoline van Enter (creatief directeur Footwearists) gaan in dialoog met de bezoekers. Het programma wordt gemodereerd door Leonne Cuppen (Yksi Connect, ontwerper en intermediair) en Simon Angel (sustainable business innovator). Aansluitend, om 13.15 uur wordt de nieuwe Conscious Leather Foundation gelanceerd. Dit platform promoot duurzame productie van leer en verzamelt en deelt kennis over alternatieven voor leer en leerproductie. Ook brengt de nieuwe stichting ontwerpers en industrie bij elkaar in samenwerkingsprojecten.

Bekijk het volledige sprekersprogramma hier.

Deelnemers:

Create Value
Buxkin – Upholstery for walls, floors and panels
Julie van den Boorn – Compoleather
Agnieska Mazur – Medina
Hung Sheng Lee – The Beauty of Sickness

Slaughter waste
Mies Loogman – Wild Leather
Studio Nienke Hoogvliet – Re-Sea-Me
NYVIDD – Fish Leather
Shahar Livne – The Meat Factory
Billie van Katwijk – Ventri

Plant Power
Sarmite Polakova – PINEskins
Atelier La Gadoue – Tchouc
reWrap – Tree Bag
Coffee Based – Notebook
Qwstion Bags – Banana Tex
Clara Roussel – A Journey Into Poplar Bark
Danielle Ooms – Apple based material