Material Xperience-theater

Ochtendprogramma: Meet the Future of… Products

Tijdens Material Xperience kunnen R&D- en Designprofessionals uit de productbranche zich even in de toekomst wanen! Kom naar het uitgebreide lezingenprogramma, samengesteld in samenwerking met Marcel Vroom (industrieel ontwerper bij MVAVD en NPK Design), voor de laatste trends en ontwikkelingen op materiaalgebied binnen deze sector.

 

Moderator: Jeroen Junte

10:45 Inloop
11.00 Marcel Vroom, NPK Design en MVAVD

Momenteel is Marcel manager new business bij npk design, een vooraanstaand Nederlands designbureau in Leiden. Hij is tevens managing partner van MVAVD design, een Rotterdams designbureau, dat hij mede-oprichtte in 1997. In zijn lezing ‘Materials as interfaces’ zal hij het hebben over slimme en interactieve materialen die steeds meer in alledaagse producten gebruikt worden.

11.30 Anouk Groen, RNA Design

Anouk Groen is CMF (Color, Material, Finish) Trend Forecaster /Consultant en directeur van RNA Design. Haar presentatie is een visuele reis door de nieuwste CMFD-trends, inclusief moodboards en korte films.

12.00 Roland van Straten, MatchMakers

Roland van Straten is ruim 30 jaar actief met elektronica- en software-design. In zijn lezing ‘Producten met
een brein’ gaat hij in op de volgende stap in de ideale mens-machine-interface, die tegelijkertijd beeld,
geluid, multi-touch en omgevingssensoren moet verwerken.

12.30 Caroline Prisse, Tetterode

Caroline Prisse is kunstenaar en directeur van de gerenommeerde Van Tetterode Glas Studio (Amsterdam – 1919). Ze maken producten, ook elementen voor architectuur, zoals de spectaculaire glazen stenengevel voor de Willem
II-passage in Tilburg. Tijdens deze lezing neemt ze ons mee in de wondere wereld van glas.

13.00 Einde programma

Middagprogramma: Meet the future of… Mobility!

Tijdens Material Xperience kunnen R&D- en designprofessionals in de mobility-sector zich even in de toekomst wanen! Kom naar het uitgebreide lezingenprogramma, samengesteld in samenwerking met Erik Tempelman (Associate professor Design Engineering bij TU Delft), voor de laatste trends en ontwikkelingen op materiaalgebied binnen deze sector.

 

Moderator: Els Zijlstra

14:00 Inloop
14:15 Erik Tempelman, TU Delft

Dr. ir. Erik Tempelman, Associate professor Design Engineering bij TU Delft, zal in zijn lezing eerst terugblikken op het materiaalgebruik in de mobility-sector van de afgelopen eeuw om te zien welke lessen we hieruit kunnen trekken. Daarna gaat hij in op de toekomst. Zoals zal blijken heeft de ontwikkeling van materiaaltechniek in sommige opzichten nog een lange weg te gaan, maar zitten we op andere punten al verrassend dicht tegen de theoretische grenzen van ons kunnen aan.

14:45 Adriaan Beukers, AB Composites Consultants

Adriaan Beukers (Prof. Ir. Emeritus Design and Production of Composite Structures) zal het tijdens zijn lezing hebben over lichtgewicht constructies ‘van market push naar market pull’. In de automobielsector worden zwaardere, traditionele materialen steeds meer verdrongen door momenteel duurdere, maar veel lichtere composietmaterialen.

15:15 Tom Schiller, Mokumono Cycles

Tom Schiller is samen met zijn tweelingbroer Bob de oprichter van Mokumono Cycles. Door af te kijken bij de auto-industrie is een fiets bedacht die – in tegenstelling tot de meeste fietsen – wel op eigen bodem geproduceerd kan worden, en Tom zal in zijn lezing ‘Bicycle industry 4.0’ uitleggen hoe.

15:45 Jeroen Droogsma, Vripack

Jeroen Droogsma is innovatiemanager bij jachtdesignstudio Vripack en een trendspotter voor Vripack’s trendplatform VriThink! In zijn lezing ‘Sail the world. Feel at home’ haalt hij informatie uit een portfolio die meer dan 7.400 ontwerpen vertegenwoordigt om inzicht te geven in de diverse wereld van individuele, professionele en multimobiliteit over water en de extreme uitdagingen die daarmee gepaard gaan.

16:15 René de Vries, Aito-Touch

René is oprichter van Aito, wat na de start in 2012 snel is uitgegroeid uit tot een autoriteit op het gebied van Haptic Technologie. Met zijn ondernemende geest in combinatie met toenemende vraag naar deze technologie, heeft Rene een wereldwijd klantennetwerk opgebouwd in de Automotive-markt. Daarmee heeft hij goede inzichten in de aankomende veranderingen in het interieur van de auto.

16:45 Paneldiscussie: The Future of Mobility
17.15 Einde programma

Partner-theater

Ochtendprogramma: Creative Heroes Talks

Tijdens de eerste editie van Creative Heroes Talks zullen enkelen van de winnaars van de Creative Heroes Awards 2017 vertellen over hun werk.

 

Moderator: Leonne Cuppen

10:30 Inloop
10:45 Teresa van Dongen, Studio Teresa van Dongen

Het gebruik van bacteriën als lichtbron

Als ontwerper laat Teresa van Dongen zich met name inspireren door natuur, wetenschap en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. In 2017 won ze de Creative Heroes Award met haar werk. In haar lezing ‘Levend Licht’ zal ze het hebben over het gebruik van diverse soorten bacteriën als lichtbron.

11:15 Samira Boon, Studio Samira Boon

Textiel in adaptieve omgevingen

Als expert op het gebied van textiel werkt Samira Boon samen en adviseert zij (interieur-)architecten om unieke ruimtelijke oplossingen te creëren. Haar ARCHI FOLDS-onderzoek in samenwerking met het TextielLab, de Universiteit van Tokyo en TheatersTilburg is onderscheiden met de Creative Heroes Award in 2017. In haar lezing ‘Lichte Architectuur’ zal ze het hebben over haar onderzoek naar hoe textiel en installaties zich aanpassen aan de veranderende behoeften in ruimtegebruik, akoestiek en klimaatregulering.

11:45 Floris Schiferli
12.15 Einde programma

Lunchprogramma: Interface

Yksi Connect verbindt ontwerpers met de industrie, biedt inspiratie, geeft richtingen aan en legt vraagstukken bloot. Namens Interface geeft Leonne Cuppen een inspirerende lezing. 

12:45 Inloop
13:00 Leonne Cuppen, Yksi Connect

Nieuwe oplossingen in materiaalrecycling

Leonne Cuppen cureert tentoonstellingen over de hele wereld. In haar lezing ‘Young professional material pioniers’ gaat ze in op jonge designers met innovatieve oplossingen voor het recyclen van materialen.

13.45 Einde programma

Middagprogramma: Booming Bamboo

Je kunt het weven, er garen van spinnen en zelfs 3D-printen. Bamboe is één van de meest veelzijdige materialen ter wereld. Toch is het nog relatief onbekend in de wereld van design. Tijdens deze lezingenreeks hoor je van enkele experts wat je allemaal met bamboe kunt doen.

 

Moderator: Jeroen Junte

13:45 Inloop
14:00 Pablo van der Lugt, MOSO

Bamboe in architectuur en design

Pablo van der Lugt promoveerde aan de TU Delft (faculteit Industrieel Ontwerpen) op de duurzaamheid en commercialisatie van bamboematerialen in West-Europa. In zijn lezing gaat hij in op de voordelen van het gebruik van bamboe in architectuur en design.

14:30 Jurjen de Gans, SeARCH

Hotel Jakarta

Jurjen de Gans is sinds 2014 werkzaam als architect bij SeARCH. Gedurende deze periode heeft hij als projectarchitect van Hotel Jakarta een grote bijdrage geleverd aan het ontwerp en is tot op de dag van vandaag verantwoordelijk voor de bewaking van de ontwerpuitgangspunten tijdens de bouw. In zijn lezing ‘Hotel Jakarta’ zal hij meer vertellen over dit eigentijdse, energieneutrale hotel.

15:00 Marc Bokeloh, Bambooder

Bamboevezelcomposiet

Bambooder Biobased Fiber heeft een gepatenteerd proces ontwikkeld om op mechanische manier bamboevezels te maken, zodanig dat goede mechanische eigenschappen bewaard blijven. In zijn lezing ‘High Performance Bamboo Fiber Composites’ vertelt hij meer over dit lichtgewicht en duurzame product dat kan worden verwerkt in bijvoorbeeld de transport- en bouwsector.

15:30 Chris Kabel

Updating Bamboo Craft, ervaringen met het werken met bamboe
Designer Chris Kabel brengt met zijn ontwerpen het pragmatische samen met de conceptuele in een heldere, en optimistische vormentaal. Zijn werk wordt verzameld door diverse internationale musea. Momenteel is hij bezig met een lampenlijn van bamboe op uitnodiging van Blendixdesign.
16.00 Einde programma