De opgave is bekend; In 2050 moet de gebouwde omgeving volledig circulair en energieneutraal zijn. Wat betekent dat voor de toegepaste materialen? Wat zijn circulaire materialen en hoe pas je ze het beste toe?

 

Initiatieven zoals het materialenpaspoort van Madaster en het Urban Mining-initiatief van New Horizon nemen toe, en hergebruik van materialen wordt steeds belangrijker. Naast de “techno-cycle” nemen de materialen binnen de “bio-cycle” toe; bouwen met hout en CLT is populair, thermisch gemodificeerd hout is niet meer weg te denken en zelfs constructies met bamboe zijn mogelijk. Daarnaast zijn restmaterialen uit de textielindustrie, van de landbouw en verpakkingen een bron voor nieuwe grondstoffen voor isolatie, diverse afwerkingsmaterialen en inrichting. Naast circulair bouwen biedt 3D-printen met diverse materialen kansen voor efficiënt materiaalgebruik en snelle productieprocessen, en zijn de technische ontwikkelingen van glas zoals constructief, gekromd en interactief glas een bron van spectaculaire architectuur. Door natuur te combineren met de nieuwste technologieën is het mogelijk de architectuur te innoveren en de cirkel van materialen te sluiten.

Onze Architecture-ambassadeurs

Ben van Berkel

Filippo Lodi

 

De sector Architecture wordt vertegenwoordigd door Ben van Berkel en Filippo Lodi van de architectuur- en designstudio UNStudio.

 

Opgericht in 1988 door Van Berkel en Caroline Bos is UNStudio een internationaal architectonisch designnetwerk gesitueerd in Amsterdam, Frankfurt, Hong Kong en Shanghai. Huidige projecten zijn onder meer het ontwerp van het treinnetwerk van Qatar, het grootschalige FOUR-project in Frankfurt en het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam.

 

Met UNStudio heeft Van Berkel onder andere het Mercedes-Benz-museum, Arnhem Centraal Station in Nederland, het mixed-use Raffles City-ontwikkelingsproject in Hangzhou, de Canaletto-toren in Londen, een privévilla in New York, en de Universiteit van Singapore gerealiseerd.

 

Lodi is heeft verschillende masterdiploma’s op de gebieden van bouwkunde, architectuur, kunst en business. Als hoofd van de afdeling innovatie- en kennismanagement heeft Lodi de leiding over UNSKnowledge, de research & development-denktankdenktank van UNStudio. Hij ontwikkelt en ontwerpt vernieuwende technologieën voor de bebouwde omgeving, van een unieke coating die gebouwen afkoelt tot een op hout gebaseerd biocomposiet voor façades en scheidingswanden. Ook geeft hij advies op het gebied van workflow en rebrandingstrategieën aan bedrijven.

 

In 2018 richtte Van Berkel UNSense op, een ArchTech-bedrijf dat mensgerichte technologische ontwikkelingen ontwerpt en integreert voor de bebouwde omgeving. UNSense werkt nauw samen met UNStudio om een sensorgebaseerde technologie te ontwikkelen die specifiek uitgerust is op het verbeteren van de gezondheid binnen de bebouwde omgeving.

 

Lees hier het interview

Special Items

Een kleine selectie van wat je kunt verwachten:

Myceliumbakstenen

Het bedrijf Mogu maakt bakstenen en andere voorwerpen van mycelium, het sporensysteem van schimmels. Deze sporen groeien in elke gewenste vorm en leven op organisch restafval, zoals zaagsel. Het materiaal heeft iets weg van piepschuim en kan voor oneindig veel doeleinden gebruikt worden.

Goodhout

Het bedrijf Goodhout maakt een houtachtig materiaal van kokosnootresten. Het materiaal is 100% natuurlijk.

Materialen

Een kleine selectie van wat je kunt verwachten:

BorjaJet dakpannen

BorjaJet dakpannen combineren traditionele dakpannen van keramiek met inktjetprinten. Door deze technologie te gebruiken is BorjaJet in staat de pannen een groot aantal verschillende afwerkingen te geven zoals leisteen, houtsoorten, steensoorten, marmer en oxiden

Butong bubbelbeton

Butong bubbelbeton panelen worden gemaakt door twee matrices samen te drukken. Hoe deze matrices samenkomen binnenin het paneel bepaalt het filtereffect op het paneel. De panelen hebben gaten aan beide kanten in een hexagonaal patroon.

Wireglass

Wireglass is een project van Caroline Priss en Marieke van den Heuvel dat heeft geresulteerd in verschillende dynamische weefsels geïntegreerd in glas. Het geweven metaaltextiel is gemaakt van roestvaststaal, koper en ijzer, en is speciaal voor dit doeleinde ontworpen.

Lisdodde-isolatie

Lisdodde (Typha) is een snelgroeiende plant die gedijd in waterrijke gebieden in Friesland. Studio Tjeerd Veenhoven ontwerpt isolatie voor spouwmuren gemaakt van lisdodde die voldoet aan de huidige bouwstandaard.

Lignoloc houten spijkers

Lignoloc spijkers zijn gemaakt van beukenhout en bieden een duurzaam alternatief voor metalen spijkers of lijm. Er is speciaal gekozen voor beukenhout omdat het van origine in Oostenrijk groeit, waar het bedrijf gevestigd is, en omdat de rechte groei van de boom het hout een homogene celstructuur geeft.