Het grootste deel van onze tijd spenderen we binnen: in huis, op kantoor, in een restaurant of in de sportschool. Welk interieur biedt de juiste omgeving zodat de gebruiker optimaal kan presteren, genieten, ontspannen, leren of genezen? En wat zijn daarbij de beste materialen, kleuren en afwerking?

 

De belangrijkste ontwikkelingen gaan over een gezonde omgeving met een optimale akoestiek, veel daglicht, een gezonde luchtkwaliteit, veel groen en natuurlijke materialen, die het liefst zo onderhoudsvrij mogelijk zijn. Het interieur is flexibel, speels, origineel, duurzaam en circulair, en liefst multifunctioneel. Van constructief bamboe tot custom-made gietvloeren, van fijnstof-vangend tapijt tot gerecycled meubilair, van lichtgevende plafonds tot meubels gemaakt van zeewier of koffie en ook 3D-printen ontbreekt niet in de vorm van meubels tot zelfs vloeren. Eén ding is duidelijk: het interieur van de toekomst zal in ieder geval niet saai zijn.

Onze Interior-ambassadeurs

De Nederlandse ontwerpers en conceptueel denkers Niels van Eijk en Miriam van de Lubbe van designstudio Van Eijk & Van der Lubbe zullen de sector Interiors vertegenwoordigen. De twee hebben de krachten gebundeld in 1998 en sindsdien hebben ze samen gewerkt aan ontwerpen voor culturele instituten en bedrijven die zich richten op de toekomst. De studio creëert ontwerpen om het verschil te maken.

 

Van Eijk & Van der Lubbe hebben een glimp van de toekomst van auto’s laten zien en hebben het uiterlijk van het Nederlands Nationaal Archief bedacht, maar zijn zelf ook curatoren van verschillende exposities. Hun werk is opgenomen in collecties van musea over de hele wereld. Volvo, Stedelijk Museum Amsterdam, Textielmuseum, Dutch Design Foundation en Design Academy Eindhoven zijn onder meer partners van Van Eijk & Van der Lubbe.

 

Lees hier het interview

Special Items

Een kleine selectie van wat je kunt verwachten:

Vliscotapijt

Ontwerper Simone Post maakt van misdrukken van kleurrijke Vliscostoffen prachtige tapijten. Vlisco produceert waxstoffen die met name naar de Afrikaanse markt worden geëxporteerd. Misdrukken kunnen echter niet worden verkocht. Met deze stoffen, evenals restmateriaal, maakt Simone haar tapijten.

Godogantafel

Deze tafel van Amerikaans notenhout laat zien dat niet alles snel en goedkoop hoeft. In het blad en een van de poten is een Indonesisch sprookje uitgesneden over een kikker die verandert in een prins. De tafel is ontworpen voor Droog Design en de Friedman Benda Gallery in New York en het ingewikkelde houtsnijwerk werd gedaan door houtsnijders in Japara, Indonesië, tegen een eerlijk loon. Hoe meer de koper wil betalen, hoe verder de vertelling wordt uitgesneden, hoe meer betaald werk er is voor de houtsnijders, maar hoe minder er van het tafelblad overblijft.

Bahia Denim

Ontwerper Sophie Rowley maakt van oud denim een nieuw, marmerachtig materiaal. Restmateriaal uit de mode-industrie wordt samengedrukt met lijm en vervolgens gevormd in de gewenste vorm. De naam Bahia Denim komt van Braziliaans blauw marmer.

Materialen

Een kleine selectie van wat je kunt verwachten:

Oesterplat

Oesterplat is een tegelcollectie gemaakt van marmer en oesterschalen waarbij de oesterschalen hun parelmoeren glans laten zien. De naam Oesterplat verwijst naar hoe oesters in Nederland worden gekweekt.

Mute akoestische panelen

Deze Mute akoestische panelen zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen waarvan een sterk viltmateriaal wordt gemaakt. De gegolfde vorm zorgt voor makkelijke installatie en minimaliseert geluidsvibraties.

Plasticstenen tegels

Deze zogenaamd plasticstenen tegels bestaat uit postconsumptieafval. De tegels zijn het resultaat van een onderzoek naar lichtgewicht plastic verpakkingen en hoe deze een stenen uiterlijk kunnen verkrijgen.

Palmleren tapijt

Het palmleren tapijt is gemaakt van palmleer, een leerachtig materiaal gemaakt van de vezels van de Areca palm die in India groeit. De tapijten bestaan uit stroken palmleer, rechtop vastgemaakt op een basismateriaal of opgerold om tegels te vormen. De duurzame tapijten zijn geschikt voor elke soort leefruimte.

Geperst Kleurglas

Geperst kleurglas wordt gemaakt door lichtgekleurd glas te combineren met grof reliëf aan één zijde waardoor het oppervlak een speelse lichtdoorlating krijgt. Het oppervlak verandert van transparant naar diep gekleurd, afhankelijk van de kijkhoek. Het glas kan gemaakt worden met verschillende types reliëf en kleur.