De printindustrie is overal vertegenwoordigd. Niet alleen in drukwerk en reclame, ook op gevels, tegels, textiel, vloeren, behang en zelfs zonnepanelen. Ofschoon traditionele print op papier daalt, groeien de mogelijkheden voor andere sectoren.

 

Van 2D-printen naar 2,5D-printen naar 3D-printen tot 4D-printen: de traditionele printindustrie breidt zich uit. Opties voor ‘personalised printen’, niet alleen op papier, maar ook op hout, glas, metaal en zelfs beton komen, komen binnen handbereik. Door toepassing van smart inkten, kunnen bijzondere effecten voor producten of verpakkingen gerealiseerd worden. Smartprint-technologie, waarmee interactieve technieken worden bedoeld, kan middels QR/NFC/RFID-technologie in drukwerk worden geïntegreerd. Ook het printen met reliëf, waarmee levensechte effecten kunnen worden nagebootst zoals houtstructuren, of diepte in foto’s kan worden gebracht, of diverse effecten zoals fluweel en rubber, neemt toe. Bovendien is de ontwikkeling van papier groot; met bijzondere restmaterialen zoals tomatenplanten, cacaoschillen of spijkerbroeken, die gebruikt kunnen worden voor verpakkingen, omslagen of zelfs behang. Innovatie is volop bezig in de printindustrie, en het aantal ‘beprintbare’ materialen zal alleen maar toenemen.

Onze Print & Sign-ambassadeur

 

 

Annemarie Kleve (Anders2) vertegenwoordigt de sector Print & Sign. Kleve is een expert op het gebied van geprinte materialen en papier. Haar interesse in andere landen en culturen is immens en ze is een bereisd persoon. Volgens Kleve gaat het om anders kijken en doen. Communicatie vraagt om het lef om onderscheidend te zijn, met je eigen boek, magazine of opvallend drukwerk. Om dit bijzonder en opmerkelijk te doen, gaat ze verder dan alleen papier door het prikkelen van de zintuigen. Zintuigmarketing laat het verhaal anders beleven, door te kijken, luisteren, proeven, voelen en ruiken.

 

Lees hier het interview

Special Items

Een kleine selectie van wat je kunt verwachten:

Verticaal printen

De WallPen print elk ontwerp op binnen- en buitenmuren met duurzame en high-definition kleuren. De printer kan worden gebruikt om glas te versieren, of om een bakstenen muur te voorzien van een prachtig ontwerp.

Materialen

Een kleine selectie van wat je kunt verwachten:

ARA-LT laser film

ARA-LT laser film is een methode om een PVD-laag op een product over te brengen. De draagfilm is voorzien van een PVD-coating (‘physical vapour deposition’) en wordt geplaatst op het oppervlak van het product binnen het focuslevel van de laser.

Mohair & Kaschmir papier

Deze papiercollectie is geïnspireerd door de zachte stoffen mohair en cashmier. Mohair en Kaschmir papier hebben beiden een zachte aanraking en hebben een FSC-certificatie.

Atmospheric Wood

Atmospheric Wood is een onderzoeksproject gebaseerd op een historische contactprinttechniek, in de volksmond blauwdruk. Deze techniek en kennis interpreterend en nieuw leven inblazend mikt Atmospheric Wood op het terugbrengen van deze techniek in de hedendaagse architectuur.

Fruit- en groentepapier

Dit papierachtige materiaal is gemaakt van dunne schijfjes gedroogd fruit en groente als onderdeel van een lopend project door Alfons Koller. Er wordt geen lijm toegevoegd en het papier wordt samengesteld met de hand. Geen enkel vel papier is hetzelfde; elk vel is een individueel stukje natuur en daarmee een kunstwerk.

Urban-papiercollectie

Beïnvloed door architectuur is de Urban-papiercollectie gemaakt van cement en hout. Papier met stoffige kleuren, weelderige houtstructuren en poederige cementafwerkingen – dit is een collectie in harmonie met de grondstoffen die gebruikt worden in de architectuur.