Van wekker tot waterkoker, van iPad tot fiets en van auto tot televisie: nergens is de doorloopsnelheid van innovatie zo massaal aanwezig en zichtbaar als in de producten die we dagelijks gebruiken. Producten die steeds sneller worden vervangen door nieuwe versies creëren aan de andere kant een afvaloverschot. Dit betekent een hernieuwde kijk op het ontwerpproces, de materiaaltoepassing en het gebruik van nieuwe grondstoffen en processen. 

 

De circulaire ladder toont aan dat voor een duurzame toepassing producten en materialen zo lang mogelijk in omloop moeten worden gehouden, via upcycling en recycling, op productniveau of grondstofniveau. Dit leidt tot meubels gemaakt van herkenbare, oude verpakkingen, materialen van gerecyclede PET-flessen, en hergebruikt hout, glas, metaal en kunststof. De ontwikkeling van bioplastics is enorm, gemaakt van reststromen van melk, kaas, vet, wier, mest en andere onverwachte bronnen. Ook nanotechnologie, smart materials, interactieve materialen via sensoren, materiaalvermindering, digitale productieprocessen en gebruiksvriendelijkheid zijn actuele thema’s; de producten en materialen van de toekomst worden steeds slimmer.

Onze Products-ambassadeur

Anouk Groen, directeur van RNA Design, is de ambassadeur van de sector Products. Ze is een trendvoorspeller, gespecialiseerd in kleur, materiaal en ontwerp (CMF). Met diploma’s in productontwerp (Art Center) en marketingmanagement richt ze zich niet alleen op het voorspellen van kleur en ontwerp, maar ook op het vinden van de oorsprong van een trend, het vertellen van het verhaal erachter en waarom dit belangrijk is. Groens presentaties zijn bruikbaar voor elke industrie die producten maakt die regelmatig aan updates onderhevig zijn. Vandaag de dag geeft ze consultancy’s op de gebieden van automotive, telecommunicatie, audiovisueel en interieur.

 

Lees hier het interview

Special Items

Een kleine selectie van wat je kunt verwachten:

Industrial Craft

Voor dit project maakt ontwerper Charlotte Kidger gebruik van plasticafval van CNC-fabricatie. Het piepschuimstof dat in grote hoeveelheden overblijft in dit productieproces verwekt Charlotte tot een composietmateriaal dat in 3D-vormen kan worden gegoten.

Loliware

Het bedrijf Loliware ontwikkelt eetbare alternatieven voor producten van wegwerpplastic. Het materiaal wordt gemaakt van zeewier en is beschikbaar met of zonder smaakje. Momenteel biedt Loliware eetbare bekertjes en rietjes aan. Een bekertje bevat ongeveer 135 calorieën. Doe je aan de lijn,  dan wordt het bekertje natuurlijk afgebroken, net als een bananenschil.

Materialen

Een kleine selectie van wat je kunt verwachten:

Casper Cloaking Technology

Casper Cloaking Technology is een architectonisch folie voor glazen wanden dat het licht van digitale schermen blokkeert. Iedereen die in de kamer kijkt van buitenaf ziet enkel een zwart scherm, terwijl iedereen die binnen in de kamer zit met volledige privacy kan werken.

Ecopixel

ECOPIXEL is gemaakt van afvalplastic. Omdat de pigmenten niet mengen, krijgt het materiaal een gepixeleerd uiterlijk. Het materiaal bestaat uit 100% lage dichtheid polyethyleen (LDPE) dat smelt bij 120 graden Celsius. Het kan oneindig hergebruikt worden zonder dat de eigenschappen veranderen.

Merdacotta

Dit keramiek, genaamd Merdacotta, is gemaakt van koeienmest en klei. Merdacotta bestaat voor het grootste deel uit gedroogde koeienmest, gemengd met Toscaanse klei, riet en landbouwafval in variabele hoeveelheden. Het methaan en ureum, die ervoor zorgen dat de mest stinkt, wordt eruit gehaald om de mest geurloos te maken.

Keramische schuimfilters

Deze keramische schuimfilters zijn ontworpen voor metaalvormgieten. Dankzij aan het ‘filter cake’-mechanisme bij het inlaatfilter en de diepte filtratie in de keramische matrix zijn deze keramische filters een effectief middel om een hogere metallurgische puurheid in het gesmolten metaal te verkrijgen tijdens het gietproces.

Vibers

Vibers is een 100% biologisch afbreekbare zetmeelgebaseerde biopolymer gemaakt van lokaal geproduceerde materialen en versterkt met duurzaam verbouwde Miscanthus. Het materiaal is toepasbaar in het spuitgieten.