De textielsector is in allerlei sectoren volop in ontwikkeling, in de kledingindustrie, het interieur en voor technische toepassingen. Allerlei materialen worden gebruikt: van hout tot bamboe, van glas tot keramiek, van natuursteen tot kunststof tot zelfs beton. Circulariteit is ook hier bron van vele innovaties.

 

Textiel is zeer veelzijdig. In het materiaal, in de vezel, in de draad, en via de vele verwerkingstechnieken kunnen er ontzettend veel eigenschappen aan worden toegevoegd, voor superluchtige sportoutfits, akoestische geur-absorberende gordijnen, reflecterende Uv-bestendige zonwering en prachtige luxueuze modecreaties. Er komen ook steeds meer stoffen die interactief zijn door smart materials, een anti-stralingswerking, toxische stoffen filteren, antibacteriële werking hebben of vochtregulerende eigenschappen. E-textiles worden steeds beter, doordat de ontwikkeling in de vezels zelf plaatsvindt. Ook 3D-printen neemt een vlucht bij het maken van accessoires, schoenen en zelfs complete outfits. Het recyclen van textiel beperkt zich tot nu toe veelal tot downcycling, waarbij de vezels worden gebruikt als nonwovens in isolatie of composieten, maar meer en meer voorbeelden van upcycling komen van de grond. Ook het zogenaamde duurzame ‘vegan’ leer, gemaakt van plantaardige grondstoffen, is enorm populair. Innovaties in de textielsector zijn niet te stuiten en zullen bijdragen aan de verduurzaming van de modebranche.

Onze textiles & fabrics-ambassadeurs

 

 

Anne Marie Commandeur

Liesbeth in ’t Hout

De sector Textiles & Fabrics is vertegenwoordigd door Anne Marie Commandeur van Stijlinstituut Amsterdam en Liesbeth in ’t Hout.

 

Commandeur is specialist in textielinnovatie in zowel interieur als kleding. Ze staat aan het hoofd van een multidisciplinair team van ontwerpers die werkt aan creatie en communicatie op het gebied van materiaalinnovatie, voorspellingen, kleurtrends en strategische designconcepten. Ze werkt onder andere met Heimtextil, Swarovski, INVISTA en Textile View Magazine. Ook geeft ze lezingen op het gebied van trendvoorspellingen en designtoepassingen op de Design Academy Eindhoven en is aangewezen als gastspreker en onafhankelijk examinator op verschillende internationale designscholen en universiteiten.

 

Na het werken als kunstinkoper voor het Nederlandse bedrijf PTT startte In ’t Hout in 1984 haar eigen bedrijf als consultant voor werkkleding. Ze heeft met verschillende Nederlandse bedrijven als NS, ANWB Wegenwacht, Muziektheater en Schiphol Airport gewerkt. Samen met Lidewij Edelkoort werd ze decaan en bestuurslid bij de Design Academy Eindhoven. Na DAE werd ze decaan van het Amsterdam Fashion Instituut en later co-directeur ad-interim bij het Sandberg Instituut. Ze richtte Fashion Council NL op en werkte daar als directeur/verbindingsofficier. Vandaag de dag werkt ze als onafhankelijk consulent voor mode- en ontwerpprojecten.

 

Lees hier het interview

Special Items

Een kleine selectie van wat je kunt verwachten:

Weave (K)not Waste

Door patronen direct op maat te weven elimineert ontwerper Sarah Brunnhuber knipafval, en door haar ontwerpen aan elkaar te knopen zijn er ook geen naairesten. De knopen in haar kleding representeren de tijd en het handwerk dat mist in de meeste van onze industrieel geproduceerde kleding.

Gumshoe

In Nederland belandt jaarlijks 1,5 miljoen kilo kauwgum op straat. Het bedrijf Gumdrop maakte verzamelpunten waar mensen hun kauwgum kunnen deponeren. Deze oude kauwgum wordt vervolgens gebruikt om het materiaal Gum-Tec, waarmee ze diverse producten maken. De zolen van deze schoenen zijn gemaakt van kauwgum uit Amsterdam.

Materialen

Een kleine selectie van wat je kunt verwachten:

Bedrukt canvas met reliëf

Dit textiel met reliëf bestaan uit lagen van 100% katoen met schuimrubber ertussen om een reliëfeffect te creëren. De lagen textiel zijn aan elkaar gelijmd door gebruik van een hittepers en het schuimrubber wordt op maat gesneden met een lasersnijder.

Experimenteel textieldesign

MUUNA is een experimentele materialenstudio die zich richt op het verleggen van de grenzen van textieldesign voorbij het traditionele. De studio produceert ook seizoenscollecties van staalontwerpen voor de industrie. MUUNA presenteert visionaire concepten met een gespecialiseerde focus op weef- en borduurtechnieken.

Tchouch textiel

De Tchouch textielcollectie is het resultaat van La Gadoue’s onderzoek naar latex coatings op natuurlijk canvas. Dit handgemaakte composietmateriaal is een veganistisch alternatief voor leer, waterafstotend en sterk genoeg om de dagelijkse avonturen van het moderne leven te doorstaan. Het idee is om een functionerend textiel te produceren met veelzijdige doeleindes, van interieur tot accessoires of mode.

Netel & Cipres stof 

Het bedrijf Grade Zero Espace heeft gemengde stoffen ontwikkeld die brandnetel- en cipresvezels bevatten. Dankzij een speciale procedure wordt de cipres tot garen gemaakt die 38% cipresvezels bevat. De stoffen gemaakt met brandnetelvezels zijn een goed alternatief voor andere natuurlijke vezels.

Corium gebonden leer

Corium gebonden leer is een natuurlijk materiaal gemaakt van de overblijfselen van leer en heeft dezelfde uitstraling. Het materiaal bevat leerrestanten, natuurlijke latex en natuurlijke looiproducten. Het kan gebruikt worden op dezelfde manier als leer, bijvoorbeeld voor riemen, tassen, schoenen, boekenkaften of verpakkingen.