Material Xperience pagina – Programma

11.15 – 12.00

Lezing: Raffaello Galiotto, Galiotto Design – Digital Design Evolution in Natural Stone (KEYNOTE) – ENGELS

Deze prijswinnende Italiaanse ontwerper maakt de meest fantastische 3D objecten en panelen van natuursteen, en maakt daarvoor gebruik van de nieuwste digitale technieken. Na zijn studie Fine Arts in Venetië richtte hij zijn studio op in 1993. Van product design, met de nadruk op meubilair, combineert hij zijn interesse in onderzoek, materialen, productietechnieken en technologie. Voor zijn werk met marmer en natuurlijke materialen ontving hij diverse prijzen. Hij geeft tevens les aan de Universiteit van Ferrara, zijn projecten zijn gepubliceerd in diverse boeken en vakbladen en is tentoongesteld in musea en internationale evenementen. Tijdens deze lezing toont hij deze prachtige natuursteen projecten.
13.00 – 13.20

Reinder Bakker van Overtreders-W

Overtreders-W is het ruimtelijk ontwerpbureau van Reinder Bakker en Hester van Dijk, beiden afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven. Sinds 2006 ontwerpen ze binnen- en buitenruimtes, met ruimtelijke installaties als specialisatie.
Een terugkerend thema in hun werk is het upcyclen van materialen. Zo ontwierpen zij samen met bureau SLA de Noorderparkbar, een gebouw gemaakt uit 100% marktplaatsmaterialen. Hun laatste gezamenlijke project is Pretty Plastic, een gevelmateriaal gemaakt uit plastic afval, eveneens te zien op Material Experience. In 2016 waren Reinder Bakker en Hester van Dijk art directors van het Klokgebouw op de Dutch Design Week. Hiervoor ontwierpen zij een beurs waarbij geen afval werd geproduceerd, onder andere door gebruik van gehuurd, biologisch afbreekbaar en restmateriaal.
13.30 – 14.50

Materia Quiz: Natuursteen & Composieten

Quiz master: Els Zijlstra & Atto Harsta Het quiz-panel bestaat uit:

 • Jean van Luijk (Van Luijk Natuursteen Consultancy) – specialist Natuursteen
 • Jan Schrama (Poly Products) – specialist Composieten
 • Robert Winkel – panel architect
15.00 – 15.20

Lezing: Robert Winkel, Mei Architects

Robert Winkel richtte in 1994 Mei architects and planners op wat is gevestigd in Rotterdam. Robert heeft een liefde voor ambachtelijkheid en voor het af- of bewerken van materiaal. Daarbij moeten materialen er niet te gelikt uit zien; juist de imperfectie geeft het z’n charme. Als ondernemend en kennisintensief bureau richt Mei zich op de ontwikkeling en vernieuwing in de architectuur. Het is voor Mei vanzelfsprekend om in de geschiedenis te duiken om te komen tot natuurlijke vormen van vernieuwing, geïnspireerd op oorspronkelijke kwaliteiten. Van deze aanpak getuigt de grote variatie aan herbestemmingsprojecten, waaronder een reeks restauraties van Rijks- en Gemeentelijke monumenten. Voorbeelden zijn het Kaaspakhuis in Gouda, het Jobsveem in Rotterdam, de Brug der Zuchten in Schiedam en het vernieuwen van Rijksmonument de Lijnbaan in Rotterdam.
9.30 – 9.50

Nortbert Duijvelshoff van STO Isoned, Customizable finishes. Design solutions voor gevels.

Norbert Duijvelshoff is Senior Projectmanager en Passiefhuis Specialist bij Sto Isoned. Hij houdt zich gepassioneerd bezig met het delen van zijn kennis over energieneutraal bouwen en het mooier maken van Nederland. Sto is wereldwijd marktleider op het gebied van buitengevelisolatie en neemt het voortouw door hoogwaardige isolatie te combineren met een breed scala aan designopties. Samen met architecten ontwikkelt Sto nieuwe gevelmaterialen en wordt continue naar de balans tussen esthetiek, techniek en duurzaamheid gezocht. Vanuit zijn kennis om de CO2 uitstoot positief te beïnvloeden en hoe dat op een esthetische wijze te realiseren, neemt Norbert u in deze lezing mee in de mogelijkheden van individuele en vormgevingsvrije gevelbekledingen.
10.00 – 10.30

Lezing: Salome Galjaard, Arup – 3D print oplossingen

Salomé Galjaard is een senior product en interactie ontwerper in het Amsterdamse kantoor van internationaal ingenieursbureau Arup. Haar projecten hebben altijd een technische en functionele basis, maar ook een belangrijke focus op design en visuele kwaliteit. Salomé richt zich binnen projecten op het genereren van creatieve conceptuele oplossingen en het bijeenbrengen van specialistische kennis in een totaalontwerp. Zij heeft aan veel verschillende projecten over de hele wereld gewerkt, zoals de metrostations van de Cityringen lijn in Kopenhagen en het lichtontwerp voor de Sheikh Zayed brug in Abu Dhabi. Haar huidige onderzoeksproject richt zich op de innovatieve toepassingen van Additive Manufacturing in metaal voor constructieve elementen.
11.15 – 12.00

Lezing: Gregor Zimmermann, Gtecz – State of the art concrete technologies (KEYNOTE) – ENGELS

Gtec.z is een innovatief onderzoeks- en ontwikkel bedrijf op het gebied van cement gebonden high-tech materialen. Volgens Gregor Zimmermann wordt beton het nieuwe kunststof; de mogelijkheden met de nieuwe betontechnologie zijn eindeloos! De ontwikkelingen van UHPC, superisolerend beton, 3d printed beton, esthetisch beton en duurzaam beton: kom het allemaal meemaken tijdens deze lezing op de dag van beton (en metaal): dinsdag 7 februari.
13.30 – 14.50

Materia Quiz: Metaal & Beton

Quiz master: Els Zijlstra & Atto Harsta

Het quiz-panel bestaat uit:

 • Prof. Ulrich Knaack – specialist Metaal
 • Siebe Bakker – specialist Beton
 • Eric Vreedenburgh – panel architect
15.00 – 15.20

Lezing: Peter van Delft Westerhof, architect, oprichter Zospeum – Innovatie van isolerend, translucent beton

Peter van Delft Westerhof heeft met zijn architectenbureau diverse projecten gerealiseerd, en voor een villa in Bussum wilde hij translucent beton geïsoleerd toepassen. Dat eerste is al bekend, maar translucent beton bestond nog niet in geisoleerde vorm. In samenwerking met Hurks beton en een groep ontwerpers heeft hij dat zelf gedaan. Zospeum, het eerste geisoleerde translucente beton is nu een feit. Wil je er alles over horen kom dan naar MaterialXperience!
11.15 – 12.00

Lezing: Prof. Rob Nijsse, TU Delft – Onderzoek & Ontwikkeling massief glazen bakstenen voor Crystal House van MVRDV (KEYNOTE)

Een brug geheel van glas? Een constructieve gevel van glazen stenen? Tijdens deze lezing zal Rob Nijsse de nieuwste mogelijkheden van structureel glas toelichten en het onderzoek daarnaar voor revolutionaire projecten. Zoals de gevel van verlijmde glasblokken die tot tien maal sterker is dan een reguliere baksteengevel, zoals het ontwerp van MVRDV in Chanel’s historische winkelgevel aan de P.C. Hooftstraat. Ook is Rob Nijsse bezig met de ontwikkeling van een geheel glazen constructieve brug, die op de campus van de TU Delft zal verschijnen. Nijsse, een van de partners bij ABT adviesbureau voor bouwtechniek, is wereldwijd een van de pioniers op het gebied van glasconstructies. Bekende glasconstructies van zijn hand zijn de geheel glazen brug in Rotterdam, die twee kantoorpanden verbindt en het paviljoen van de beeldententoonstelling Sonsbeek. Andere projecten van Nijsse: de University Library in Doha, Qatar (arch. OMA) en het multidisciplinaire Theater van Taipei, Taiwan (arch. OMA).
13.00 – 13.20

Lezing: Koen Mulder, architect & auteur “Het Zinderend Oppervlak” – Metselwerkverband als patroonkunst

Koen Mulder (Vianen 1971), studeerde architectuur en bouwtechnologie aan de TU Delft. Na twaalf jaar te hebben gewerkt als architect bij Van Sambeek en Van Veen, Groosman Partners en HP Architecten, keerde hij vanaf 2012 weer terug als docent. Hij maakt deel uit van de leerstoel Design of Constructions van de afdeling AE+T. Het idee voor het boek “ Het zinderend oppervlak” ontstond tijdens het HP architecten-project Flinck & Steen, woningbouw op drie locaties in De Pijp in Amsterdam voor woningbouwvereniging Ymere. Daar onderzochten ze voor het eerst hoe de ritmes en maatsystematiek van bijzondere metselwerkverbanden als proportiesysteem voor het gevelontwerp dienst kunnen doen.
13.30 – 14.50

Materia Quiz: Glas & Keramiek

Quiz master: Els Zijlstra & Atto Harsta

Het quiz-panel bestaat uit:

 • Prof. Rob Nijsse, TU Delft – specialist Glas
 • Koen Mulder – specialist Keramiek
 • Marc Hopperman, Unstudio – panel architect (onder voorbehoud)
15.00 – 15.20

Lezing: Fernando Mut Gimenez, Neolith (mogelijk gemaakt door Michel Oprey & Beisterveld) – ENGELS

10.00 – 10.30

Lezing: Michela Turrin, Design Informatics, TU Delft – 3D-printen van kunststof gevelelementen – ENGELS

Michela Turrin is Assistant Professor en onderzoeker bij de afdeling Design Informatics van de TUDelft. Ze heeft vele internationale projecten op haar naam staan; momenteel houdt ze zich onder andere bezig met 3D geprinte gevels, zoals Sponge 3D.
Spong3d is een 3d print gevelsysteem dat meerdere functie tegelijk integreert. Hierdoor wordt de thermische prestatie het gehele jaar door bij allerlei weersomstandigheden geoptimaliseerd. De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is een concept van een gevel die bij verschillende weer typen, de temperatuur binnen kan reguleren en een duurzame impact heeft: allemaal door deze innovatieve productie technologie.
Het voorgestelde systeem bevat luchtkanalen voor isolatie en voor vloeistof transport (water met toeslagstoffen) voor warmteopslag. De luchtkanalen hebben verschillende afmetingen en zitten meer binnenin het system. Samen met de vloeistofkanalen vormen ze een complexe structuur, waarin verschillende functies in 1 mono component zijn geïntegreerd door de toepassing van 3D print technieken.
11.15 – 12.00

Lezing: Marc Lepelaar, Hogeschool van Amsterdam – Biobased kunststoffen

Mark Lepelaar (1972) heeft na het behalen van zijn masterdiploma aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU-Delft altijd gewerkt aan het onderzoeken en ontwikkelen van technische innovatieve producten op het snijvlak van duurzaamheid en markt.
Van 1997 tot 2003 lag de nadruk op duurzame energie en energie besparing bij het ontwikkel- en advies bureau Ecofys. Vanaf 2003 tot heden werkt hij op het vlak van biobased en circulaire hoogwaardige materialen en productietechnieken. In deze periode heeft hij een kennis intensief productie bedrijf opgericht, NPSP BV, en laten groeien. Het bedrijf is actief op het vlak van biobased materiaal ontwikkeling, marktontwikkeling en de productie van de producten. In deze tijd zijn producten als geïntegreerde prefab gevelelementen, innovatieve treinonderdelen, oplaadpunten voor elektrische auto’s alsook interieur en straatmeubilair producten mede ontwikkeld, in productiegenomen en in serie geleverd. Sinds 2014 werkt hij tevens als onderzoeker op biobased plastics en hergebruik van textiele reststromen aan de Hogeschool van Amsterdam. Hier heeft hij toegepast onderzoek gedaan, (studenten) projecten opgezet en meegeschreven aan diverse vakpublicaties om de resultaten daarvan te verspreiden. Hij is mede-initiatiefnemer en ontwikkelaar van het SIA-RAAK project RECURF.
13.00 – 13.20

Lezing: Tom Frantzen, Frantzen et al Architecten –PATCH22: Het hoogste houten gebouw van Nederland (KEYNOTE)

Patch22 is een woon- en werkcomplex van hout aan het IJ in Amsterdam Noord. Waarom is voor dit materiaal gekozen? Tom Frantzen is initiatiefnemer en architect: Het klinkt natuurlijk waanzinnig mooi als je praat over het hoogste houten gebouw van Nederland. Hout is een zichzelf vernieuwende grondstof en past daarom goed in de cradle to cradle gedachte, waarbij je alles volledig recyclet. Ons gebouw is niet volledig volgens deze gedachte, maar een aantal aspecten zit er wel in. En ja, hout geeft ook ongelooflijk veel sfeer aan een gebouw. 
Vergeet ook het feit niet dat hout lichter is in vergelijking met prefab en beton. Tom Frantzen is tevens actief in diverse culturele commissies op het gebied van cultuur en architectuur.
13.30 – 14.50

Materia Quiz: Hout & Kunststof

Quiz master: Els Zijlstra & Atto Harsta

Het quiz-panel bestaat uit:

 • René Klaassen, Stichting Hout Research – specialist Hout
 • Marc Lepelaar, Hogeschool van Amsterdam – specialist Kunststof
 • Tom Frantzen, Frantzen et al Architecten – panel architect
15.00 – 15.20

Klaas Kuiken en OS ∆ OOS over “Bottle-Up” mogelijk gemaakt door Baars en Bloemhoff.

Op uitnodiging van Baars & Bloemhoff vertellen Klaas Kuiken, Oskar Peet en Sophie Mensen over het unieke ‘No Waste’ project ‘Bottle-Up’. Zes jonge Nederlandse ontwerpers zijn in samenwerking met de Dutch Design Week afgereisd naar Zanzibar. Samen met lokale ambachtslieden ontwierpen zij een eerste serie prachtige producten, gemaakt van lege flessen die massaal op het eiland rondzwerven door het toenemende toerisme. De producten zijn op het eiland te koop en zo is de cirkel rond: de waste veroorzaakt door toerisme wordt omgezet in mooie, lokaal gemaakte upcycle producten. Beide ontwerp studio’s namen daarnaast ook deel aan het Baars & Bloemhoff ‘Transitions’ project.
10.00 – 10.30

Nienke Hoogvliet over design en zeewier, mogelijk gemaakt door Interface

Gedurende twee jaar heeft Studio Nienke Hoogvliet de mogelijkheden van zeewier als materiaal voor toegepaste ontwerpen onderzocht. De Sea Me Collection toont de reikwijdte, van zachte garens en verf tot bioplastic.

Met de Sea Me Collection wil ontwerper Nienke Hoogvliet het potentieel van materialen op basis van zeewier laten zien. De collectie omvat een stoel, waarvan de zitting is geweven met zeewiergaren. Het restmateriaal daarvan is gebruikt voor het maken van een verf, waarmee het tafelblad is afgewerkt. Het afval daarvan is weer gebruikt om schalen van bioplastic te maken.

Deze lezing is mede mogelijk gemaakt door Interface.

11.15 – 12.00

Lezing: Michel Post, ORIO Architecten – Strobalenbouw (KEYNOTE)

Bouwen met stro is hip and happening! Superduurzaam, betaalbaar, lichtgewicht, gezond en met inmiddels volop referentieprojecten die aantonen dat er naast mooie eco projecten ook hele stoere moderne gebouwen kunnen worden neergezet. Michel Post van Orio architecten, en voorzitter van de Strobouw laat in deze lezing zijn werk zien, zijn passie voor natuurlijke materialen en de verrassende mogelijkheden van bouwen met stro.
13.00 – 13.20

Lezing: Pablo van der Lugt – Duurzaamheid & Innovatie van Bamboe

Wat zijn de voordelen van bamboe? Wat voor bamboo producten zijn er inmiddels voor de bouw? En wat zijn nou die duurzaamheidsvoordelen? Pablo van der Lugt promoveerde aan de TU Delft (faculteit Industrieel Ontwerpen) op de duurzaamheid (LCA / carbon footprint) en commercialisatie van bamboematerialen in West-Europa en kan met recht een all round bamboo specialist worden genoemd. Van der Lugt is al jaren actief als duurzaamheidsspecialist in de duurzaam bouwen industrie. Wil je de onuitputtelijke mogelijkheden van dit wondermateriaal leren kennen, dan mag je deze lezing niet missen!
13.30 – 14.50

Materia Quiz: Naturals & Coatings

Quiz master: Els Zijlstra & Atto Harsta

Het quiz-panel bestaat uit:

 • Pablo van der Lugt – specialist Naturals
 • Fred Buckman – specialist Coatings
 • Michel Post – panel architect
15.00 – 15.20

Lezing: Fred Buckmann, DSM – Innovatie in coatings

Fred is Senior Project Manager bij DSM Coating Resins. Alles wat je altijd al wilde weten over coatings kun je vragen aan en te weten komen bij Fred Buckmann van DSM. Hij heeft 26 jaar ervaring in coatings en de ontwikkeling van harsen voor de grafische industrie. Hij heeft zowel veel kennis als ervaring in innovatie trajecten en heeft leiding gegeven aan diverse teams op het gebied van onderzoek, innovatie en new business ontwikkeling, dus volop innovatie in deze lezing.