Nabeschouwing MDU2022

MaterialDistrict Utrecht 2022: wederom een groot succes

Van dinsdag 5 tot en met donderdag 7 april vond het toonaangevende materiaalinnovatie-evenement voor R&D- en designprofessionals plaats: MaterialDistrict Utrecht 2022. Met een uitgebreid programma met 50 lezingen van materiaalexperts en ontwerpers, 135 exposanten en een gecureerde materiaaltentoonstelling van meer dan 250 innovatieve materialen was deze editie wederom een groot succes voor organisator MaterialDistrict.

Vanwege Covid-19 vond het evenement voor het eerst in drie jaar plaats op de nieuwe locatie, Werkspoorkathedraal Utrecht, met nog meer innovaties dan voorheen. Ruim 4.500 R&D- en designprofessionals uit alle sectoren van de ruimtelijke vormgeving (interieur, architectuur, tuin & landschap, leisure, meubel & interieurbouw en tentoonstelling, stage & decor) werden ondergedompeld in alles dat nieuw is in hun sector. Daarnaast inspireerden 50 materiaalexperts, architecten en ontwerpers tijdens de lezingen de bezoekers met hun visie op de toekomst van materialen.

Duurzaam evenement op een nieuwe locatie

Het evenement werd voor het eerst gehouden in Werkspoorkathedraal in Utrecht. MaterialDistrict kreeg veel positieve reacties over deze prachtige locatie, een voormalige fabriekshal voor spoorwegmaterieel met een industriële uitstraling. Hoewel MaterialDistrict er altijd naar heeft gestreefd om zijn evenementen duurzaam te organiseren, zorgde de nieuwe locatie voor nog meer stappen in deze richting; met natuurlijk licht dat binnenkwam via het glazen dak en daarmee het gebruik van kunstlicht tot een minimum beperkte, en een industriële betonvloer waar geen eenmalig te gebruiken beurstapijt voor nodig was.

Op enkele plekken waar tapijt wel nodig was, zoals de theaters en de stands van de exposanten, koos MaterialDistrict om tapijttegels te huren die voor andere evenementen worden hergebruikt. Om het evenement nog duurzamer te maken, waren alle evenementsigning en sokkels voor de materialen-tentoonstelling van karton gemaakt. Er werden geen plastic flessen en bekers gebruikt om drankjes aan het publiek te serveren en alle bezoekers kregen een gratis herbruikbare gevulde waterfles om plastic afval te voorkomen. Al met al was het evenement bijna zero-waste.

Veel positieve reacties

Zowel bezoekers als exposanten waren enthousiast over het materialenevenement. Vooral de uitgebreide selectie van innovatieve en duurzame materialen die bezoekers met alle zintuigen konden ervaren werd geprezen. Daarnaast zijn het uitgebreide lezingenprogramma, de prachtige nieuwe locatie en de kwaliteit en diversiteit van de bezoekers redenen voor zowel bezoekers als exposanten om volgend jaar terug te keren.

Expositie

In de gecureerde materialententoonstelling presenteerde MaterialDistrict de belangrijkste trends in materiaalontwikkeling: circulariteit, energietransitie en welzijn. Maar liefst 250 materialen werden tentoongesteld, die allemaal pasten in een of meer van de drie thema’s. Ook werd jong talent uitgenodigd om hun nieuwe materialen te presenteren, vaak met een nieuwe visie op oude materialen en afval, hergebruikt op een nieuwe manier.

Lezingen

Bij de lezingen, gehouden in twee opblaasbare theaters met twee gelijktijdige programma’s, deelden ruim 50 sprekers uit de vakgebieden architectuur, (materiaal)design en meer hun kennis met het publiek in thema’s als Tomorrow’s Timber, Future Materials en Circular Design. Veel van hun innovaties waren ook te bewonderen op stands op de beursvloer. Het lezingenprogramma werd gemodereerd door MaterialDistrict Utrecht-ambassadeurs Leonne Cuppen (Yksi Expo), David Heldt (Connecting the Dots) en Daan Bruggink (ORGA architect).

De Nederlandse (interieur)architectenverenigingen bni en BNA organiseerden woensdagmiddag de sessie ‘Circulair ontwerpen, hoe dan?’ met vijf presentaties, die eindigde met een open gesprek met het publiek.

Het lezingenprogramma werd voor het eerst live gestreamd en bekeken door mensen van over de hele wereld. Op veler verzoek kunnen de lezingen op een later tijdstip worden teruggekeken.

Volgend jaar: Meer MaterialDistrict Utrecht, meer materiaalinnovatie

MaterialDistrict Utrecht 2022 was een groot succes, zo blijkt uit de positieve reacties van zowel exposanten als bezoekers. Volgend jaar blijft MaterialDistrict Utrecht match-maken tussen materiaalfabrikanten en R&D- en designprofessionals. De volgende editie vindt opnieuw plaats in Werkspoorkathedraal Utrecht van 8 t/m 10 maart 2023.