Nabeschouwing MaterialDistrict 2023
MaterialDistrict Utrecht 2023 toont grootse interesse duurzame materialen
Ondanks de sneeuw en het stakende streekvervoer kwamen ruim 4.400 architecten, interieurarchitecten en andere materiaalvoorschrijvers naar MaterialDistrict Utrecht, het toonaangevende materiaalinnovatie-evenement dat van woensdag 8 tot en met vrijdag 10 maart plaatsvond. Tijdens de beurs werd een grote hoeveelheid duurzame materialen en producten tentoongesteld, zoals gerecyclede plastics, biologisch afbreekbare materialen en producten die gemaakt zijn van natuurlijke grondstoffen. “Het feit dat de beurs goed bezocht is, ondanks de moeilijke omstandigheden, geeft aan dat er veel belangstelling is voor duurzaamheid en dat mensen bereid zijn om zich hiervoor in te zetten,” aldus Jeroen van Oostveen, directeur van MaterialDistrict, de organisator van het evenement.
De nadruk op duurzaamheid is belangrijk omdat het ons bewust maakt van de impact van ons materiaalgebruik op het milieu en de planeet. Door te kiezen voor duurzame materialen en producten, kunnen we onze ecologische voetafdruk verminderen en bijdragen aan een meer circulaire economie. “We zijn verheugd om te horen dat de bezoekers zo enthousiast waren over de beurs en de diverse duurzame materialen en producten die werden gepresenteerd,” zegt Van Oostveen. “We zijn trots op de exposanten en hun inspanningen om toekomstbestendige oplossingen te ontwikkelen en te promoten. Bij MaterialDistrict hechten we veel waarde aan duurzaamheid en we streven ernaar om een leidende rol te spelen in de overgang naar een circulaire economie.”
Ruim 4.400 R&D- en designprofessionals uit alle sectoren van de ruimtelijke vormgeving (interieur, architectuur, tuin & landschap, leisure, meubel & interieurbouw en tentoonstelling, stage & decor) werden ondergedompeld in alles dat nieuw en duurzaam is in hun sector, door de materialen van de 125 exposanten en de 250 materiaalstalen in de materialententoonstelling. Daarnaast inspireerden 50 materiaalexperts, architecten en ontwerpers tijdens de lezingen de bezoekers met hun visie op de toekomst van materialen.
Exposanten
De 125 exposanten presenteerden stuk voor stuk hun duurzame en circulaire innovaties, van grote bedrijven tot jong talent, uitgenodigd door MaterialDistrict en co-curator Leonne Cuppen (Yksi Connect). Innovaties in vrijwel alle soorten materialen werden gepresenteerd, zoals plaatmateriaal van zeewier door Seawood, Interface’s tapijtbacking met een negatieve CO2-voetafdruk, tegels van circulair beton van Studio Wae, plaatmateriaal van oud textiel van Planq, een “glas-in-lood”-lamp gemaakt met bioplastic van Young Talent Vers La Vie, interieurtextiel van gerecycled plastic door Vescom, en nog veel meer. “Ik was positief verrast door de gezelligheid en de uitmuntende exposities!” reageerde een van de bezoekers. “Extra blij met de selectie van duurzame ontwerpers en exposanten.”
Niet alleen waren de bezoekers enthousiast over de materialen, de exposerende materiaalfabrikanten waren ook tevreden over de kwaliteit van de bezoekers. “Ik was erg te spreken over de bezoeker van de beurs. Dit was precies onze doelgroep,” liet Kimberly, contactpersoon van exposant Printerior weten. “Het verrast mij inmiddels niet meer, maar de kwaliteit van de bezoekers blijft ieder jaar weer hoog,” aldus Olaf van OVPolymers.
Expositie
In de gecureerde materialententoonstelling presenteerde MaterialDistrict de belangrijkste trends in materiaalontwikkeling op het gebied van duurzaamheid. Maar liefst 250 materialen werden tentoongesteld. Voorbeelden zijn een veganistisch en plastic-vrij leeralternatief gemaakt van olifantsoor, een tropische plant met grote bladeren, tegels gemaakt van zeewier, en isolatie- en akoestisch materiaal gemaakt van mycelium, het wortelsysteem van paddenstoelen. Een van de bezoekers zei erover: “Ik heb inhoudelijk veel aan de beurs gehad omdat ik nu veel meer materialenkennis heb. Het aanbod van duurzame en vernieuwende materialen heeft me verrast.”
Lezingen
Bij de lezingen, gehouden in twee theaters met twee gelijktijdige programma’s, deelden ruim 50 sprekers uit de vakgebieden architectuur, (materiaal)design en meer hun kennis met het publiek in thema’s als Tomorrow’s Timber, Inspired by Nature en Innovation in Architecture. Veel van hun innovaties waren ook te bewonderen op stands op de beursvloer. Het lezingenprogramma werd gemodereerd door onder andere Leonne Cuppen, David Heldt (Connecting the Dots), Samira Boon (Studio Samira Boon), en Christine Jetten (Studio Christine Jetten).
De Nederlandse interieurarchitectenvereniging bni organiseerde woensdagmiddag de sessie ‘Circulair ontwerp, samenwerken zonder waste’ met vijf presentaties, die eindigde met een open gesprek met het publiek.
“Ik was nog niet eerder bij lezingen geweest, dat was een leuke nieuwe ontdekking van de beurs,” zei een van de bezoekers. Het lezingenprogramma werd live gestreamd en bekeken door mensen van over de hele wereld. Op veler verzoek kunnen de lezingen op een later tijdstip worden teruggekeken.
Veel positieve reacties
Zowel bezoekers als exposanten waren enthousiast over het materialenevenement. Een bezoek aan MaterialDistrict Utrecht wordt door 75% van de bezoekers als belangrijk tot zeer belangrijk ervaren, en 87% zou een bezoek aan het evenement aanraden aan een collega of vriend uit de industrie. “De Werkspoorkathedraal is op zichzelf al een inspirerende plek, laat staan alle nieuwe soorten materialen,” liet een van de bezoekers weten. “De creatieve industriële omgeving doet de naam eer aan in combinatie met de inhoud van het programma,” zei een ander. “Het is een zeer inspirerend jaarlijks ‘uitje’; het nuttige met het aangename verenigd!”
Volgend jaar: Meer MaterialDistrict Utrecht, meer materiaalinnovatie
MaterialDistrict Utrecht 2023 was een groot succes, zo blijkt uit de positieve reacties van zowel exposanten als bezoekers. Volgend jaar blijft MaterialDistrict Utrecht match-maken tussen materiaalfabrikanten en R&D- en designprofessionals. De data voor volgend jaar zijn 6 tot en met 8 maart 2024.