Terugblik MaterialDistrict Utrecht 2024
Alle nieuwe duurzame materialen in één oogopslag
Van 6 – 8 maart stond MaterialDistrict Utrecht centraal in de sfeervolle industriële Werkspoorkathedraal in Utrecht. Het evenement legde dit jaar extra de nadruk op biobased, circulaire en regeneratieve materialen, en benadrukte hun belang bij het tegengaan van de klimaatverandering en het oplossen van het dreigende grondstoffentekort. Hajo Reinders van Pretty Plastic vatte de essentie van het evenement krachtig samen: ‘Ik denk dat er maar één plek in Nederland is waar je alle nieuwe duurzame materialen in één oogopslag kunt zien.’
Bezoekers willen graag de nieuwste duurzame materialen ontdekken
Met een stijging van 28% in bezoekersaantallen kwamen ruim 5.651 professionals naar Utrecht, enthousiast om de nieuwste duurzame materialen en producten te ontdekken. Tegen de achtergrond van stralend lenteweer maakte het evenement dit jaar een belangrijke stap voorwaarts in het bevorderen van duurzaamheid binnen de architectuur- en interieurbranche.
Onder de aanwezigen bevonden zich interieurarchitecten en ontwerpers die de ervaring van het in het echt zien en voelen van de materialen verrijkend vonden. Iris van Asselt, een duurzame interieurontwerper, uitte haar enthousiasme: ‘Het is gaaf om de materialen in het echt te zien en te voelen. Ik word overweldigd door al het moois dat er bestaat.’ Jantien Broere, eveneens duurzame interieurontwerper, was het daarmee eens: ‘Ik word echt blij als ik hier rondloop om te zien wat voor prachtige nieuwe materialen er allemaal worden ontwikkeld.’
De waarde van het evenement gaat verder dan louter het bieden van inspiratie; voor velen is hun bezoek een cruciale bron van kennis en geeft het inzicht in opkomende trends en toekomstige mogelijkheden. Broere benadrukte: ‘Het is zo essentieel dat mensen hier kennis van krijgen en hier toegang toe krijgen.’ ‘Ik zou iedereen aanraden hier te komen’, voegde Marcel van der Sluis, Directeur Timmerfabriek Gebrs. Bos, toe.
Exposanten toonden een divers aanbod aan duurzame en circulaire innovaties
Met ruim 150 exposanten die hun innovaties presenteerden binnen onder andere de thema’s Circulariteit, Wellbeing en Energietransitie, bood MaterialDistrict Utrecht bezoekers de mogelijkheid om in contact te komen met fabrikanten en nieuwe materialen voor hun toekomstige projecten. Het toegenomen aantal exposanten kan mede worden toegeschreven aan het MaterialDistrict Innovation Fund, dat start-ups en jonge ontwerpers ondersteunt bij het presenteren van hun innovaties.
Exposanten, variërend van gevestigde bedrijven tot beginnende startups, toonden een breed scala aan duurzame en circulaire innovaties. De presentaties van 20 recent afgestudeerde ontwerpers, die gescout waren door curator Leonne Cuppen, zorgde voor een fris perspectief en verrijkte het evenement met nieuwe ideeën en oplossingen. Innovaties in verschillende materiaalcategorieën bood de bezoeker een rijk scala aan inspiratie , van zalmleer en 3D-geprint gerecycled plastic tot groene dakbedekking van geëxpandeerd kurk en circulair kantoormeubilair zonder traditionele lijmen of schroeven.
‘Wat MaterialDistrict Utrecht onderscheidt is het vermogen om te inspireren.’ Edwin van der Goes, oprichter van Donkersloot, een tapijtleverancier, benadrukte de rol van het evenement bij het bevorderen van creativiteit en innovatie. ‘Hier zie je veel meer inspiratie dan op andere beurzen.’ Voor Donkersloot is duurzaamheid altijd een prioriteit geweest, en MaterialDistrict Utrecht biedt een ideaal platform om hun ‘sexy duurzame tapijten’ te presenteren.
Marjanne Cuypers van Blueblocks prees de beurs vanwege de impact ervan op het gebied van interieurontwerp. ‘Dit is voor ons een van de mooiste beurzen op interieurgebied.’ Cuypers benadrukte daarnaast het bijzondere industriële karakter van de Werkspoorkathedraal-locatie: ‘Kijk om je heen hoe het eruit ziet, daar wordt iedereen blij van!’
Fijne sfeer en interessante mix van mensen & materialen
Een van de hoogtepunten van het evenement was het voelbare enthousiasme van zowel exposanten als bezoekers. Bas Zonneveld, vertegenwoordiger van Ntgrate by LEOXX, prees het evenement vanwege de sfeer en het gevarieerde publiek. ‘Er hangt hier een fijne sfeer en het is een interessante mix van mensen. We hebben een boeiend verhaal te vertellen op het gebied van duurzaamheid, en dat resoneert hier goed.’
Eén van de innovaties werd gepresenteerd door Finsa, die een biobased MDF presenteerde met lijm afkomstig van boomhars. Deze nieuwe ontwikkeling richt zich niet alleen op duurzaamheid, maar onderstreept ook het potentieel van het gebruik van natuurlijke grondstoffen in productieprocessen. Ook was er veel aandacht voor het hergebruiken van afvalmaterialen. Zo presenteerde Eversom een collectie meubels en karpetten, gemaakt van gerecycleerde brandslangen.
Aectual toonde voor het eerst een biobased roomdivider gemaakt van 3D-geprint houtafval, biopolymeer en cellulose dat CO2 opslaat. Interface’s ‘Past forward’-collectie, ter ere van het 50-jarig jubileum van het bedrijf, combineerde retro-ontwerpen naadloos met hedendaagse esthetiek, terwijl Nora by Interface de 100% recyclebare Noracare-vloerproducten presenteerde.
Duurzaamheid leidende thema materiaal-tentoonstelling
Duurzaamheid was het leidende thema van de materialententoonstelling van dit jaar, met een groot aantal duurzame en circulaire materiaalsamples, variërend van biobased materialen tot producten gemaakt van geüpcyclede grondstoffen. De materiaaltentoonstelling, met 250 materiaalsamples, bood een tastbare ervaring met de nieuwste trends op het gebied van materiaalinnovatie. Van textiel gemaakt van zeewier tot akoestisch vilt gemaakt van maïs, de bezoekers waren verbaasd over de innovatieve materialen die werden tentoongesteld. Atto Harsta, Innovatieadviseur voor de bouwsector en architectuur, was onder de indruk van het aanbod aan nieuwe materialen. ‘Indrukwekkend om te zien welke nieuwe materialen er het afgelopen jaar zijn ontwikkeld.’
Lezingen
Als aanvulling op de exposanten-presentaties en materialen-tentoonstellingen waren er simultaan twee theaterprogramma’s waarin een line-up van 60 sprekers uit verschillende vakgebieden hun kennis en ervaring met de bezoekers deelden. Het lezingenprogramma werd mede mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met een aantal vooraanstaande organisaties waaronder: PEFC Nederland, Biobased Creations, Fibershed, BNI, Biophilic Design Academy en Matter Technologies.
Concluderend
Het succes van MaterialDistrict Utrecht 2024 was voelbaar in de overweldigend positieve reacties van zowel exposanten als bezoekers; 75% van de bezoekers vond hun bezoek aan het evenement belangrijk tot zeer belangrijk, waarbij 87% van de bezoekers het evenement zou aanbevelen aan branchegenoten.
Kortom, MaterialDistrict Utrecht 2024 ontpopte zich niet alleen als een beurs, maar ook als een katalysator voor innovatie en creativiteit op het gebied van materialen voor het ruimtelijke domein. Het bracht zowel professionals als enthousiastelingen samen en bood een platform om te ontdekken, te leren en verbinding te maken. Met de vernieuwende aanpak en het gevarieërde aanbod heeft het evenement bij velen indruk gemaakt, en bewustzijn gecreëerd dat duurzame materialen een cruciale rol spelen bij het vormgeven en ontwerpen van onze toekomstige wereld.
De editie van volgend jaar
Vooruitkijkend, blijft MaterialDistrict Utrecht standvastig in haar missie om het gebruik van duurzame materialen voor het ruimtelijke domein te bevorderen door betekenisvolle verbindingen tussen fabrikanten en voorschrijvers tot stand te brengen. Volgend jaar staat MaterialDistrict Utrecht gepland van 12 tot 14 maart 2025, wederom in Werkspoorkathedraal Utrecht.