Sprekersprogramma donderdag 13 maart
De lezingen zijn in het Engels, tenzij anders vermeld. Het sprekersprogramma kan worden gewijzigd.
Als je deze pagina op een mobiel apparaat bekijkt, draai je telefoon dan horizontaal voor een duidelijk overzicht van de theaters.
Theater 1
Theater 2
Biophilic Design academy
The Biophilic Design Academy (BDA) biedt een lidmaatschapsplatform voor ontwerpers, architecten en stylisten die de natuur in hun werk willen integreren. Leden krijgen toegang tot deskundige kennis, duurzaamheidsinzichten, exclusieve evenementen en een ondersteunende community. BDA verbindt professionals met duurzame leveranciers, klanten en vakgenoten, waardoor biofiel design in Nederland naar een hoger niveau wordt getild.
Georganiseerd door Biophilic Design Academy
The Substitute
The Substitute verbindt alle spelers die van de interieursector een circulaire sector kunnen maken. Materiaalleveranciers, meubelfabrikanten, woonwinkels, maar ook afvalverwerkers en circulaire ambachtscentra. Zij ontwikkelen tools, kennis en concepten om de duurzame transitie te versnellen. Als gids voor duurzame groei in de interieursector biedt The Substitute interieurbedrijven van elke omvang de juiste kennis, trainingen en praktische hulpmiddelen, waaronder een keurmerkgids.
Georganiseerd door The Substitute

10:45 – 11:15
Lydia Fraaije, FRAAi Architecten
Biomimicry: Wat we kunnen leren van de natuur over duurzame materialen? (NL)
Lydia Fraaije is een biomimicry en biofiele architect die in 2006 FRAAi architecten B.V. oprichtte. Haar werk bevordert duurzame, gezonde leefomgevingen door te ontwerpen binnen de grenzen van ecosystemen. Geïnspireerd door de natuur hebben haar ontwerpen tot doel CO2 op te slaan, stikstof te binden, de lucht te zuiveren, het klimaat te reguleren en de biodiversiteit te ondersteunen. Geworteld in het inheemse principe om de wereld beter achter te laten dan we hem aantroffen, bevordert haar aanpak een diepe verbinding met de natuur. Dit jaar vertegenwoordigt ze de ‘Voice of Water’ voor de Embassy of Water tijdens de Dutch Design Week en heeft ze via een sjamanistische ceremonie de titel Earth Keeper ontvangen.

11:00 – 11:30
Marieke Kamphuis
Nieuw, nieuwer, nieuwst – maar tegen welke prijs? (NL)
De impact van onze consumptiemaatschappij is groter dan we vaak denken. Grondstoffen raken op, materiaalkosten stijgen en de verborgen schade aan mens en natuur blijft groeien. De roep om verandering wordt luider – en bedrijven kunnen niet langer wegkijken omdat wet- en regelgeving verandert. De hele meubelindustrie zal hiermee te maken krijgen. Ben je voorbereid? In slechts 20 minuten houden wij u volledig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en wat deze voor uw organisatie betekenen.

11:20 – 11:50
Rik Maarsen, Rik Makes
Omringd door een vruchtbare omgeving (NL)
Rik Makes, oprichter van Compostboard, ontwikkelt circulaire bouwmaterialen door landbouwresten als hennep en vlas met behulp van een biologisch afbreekbaar bindmiddel om te zetten in duurzame panelen. Zijn innovatie verbetert de bodemgezondheid en vermindert afval. Met een visie voor een duurzame gebouwde omgeving heeft hij de productie opgeschaald van 1.500 m² naar 20.000 m² per jaar, ten dienste van architecten en ontwerpers. Zijn werk slaat een brug tussen industrie en natuur door afvalstromen om te zetten in waardevolle grondstoffen. Als pionier op het gebied van circulair bouwen combineert hij vakmanschap met milieubeheer, gedreven door zowel historisch inzicht als een vooruitstrevende benadering van duurzaamheid.
11:35 – 12:05
Diverse sprekers
Materiaal, merk en project; samenwerken loont (NL)
Machteld Rijnten gaat met Robert Milder, (Hayvenhurst), Bart Smarius (Fabraa) en Hubert van de Keulen (Van Keulen ontwerp) in gesprek: Hoe selecteer je en werk je samen met nieuwe duurzame materiaalleveranciers.

12:10 – 12:40
Jeroen van den Berg, Duracryl
De ontwikkeling van gegoten flexibele vloerbedekkingen, in het bijzonder Corques Liquid Lino (NL)
CEO van Duracryl Global Flooring, wereldwijd actief in het leveren en plaatsen van biobased vloeren. Duracryl is een familiebedrijf met zijn oorsprong in 1938. Van een traditioneel vloerenbedrijf uitgegroeid tot een toonaangevende fabrikant van duurzame groene vloerafwerkingen zoals Terrazzo en Linoleum.

12:25 – 12:55
Janne de Hoop, Hollands Wol Collectief
Van Schaap tot Sofa: Innovatieve ketensamenwerkingen in de meubelindustrie (NL)
Hollands wol collectief is de schakel in de Nederlandse wolindustrie. Samen met Kairos herintroduceerden ze deze duurzame grondstof in de meubelbranche. Ze vertellen hoe lokale wol in te zetten is en welke kansen er zijn voor opschaling en meer impact.
Janne is mede-oprichter van het Hollands Wol Collectief. Het bedrijf verkoopt lokaal en duurzaam geproduceerd wolvilt en wolvezels. Ze gaan duurzaam om met materialen, processen en de mensen met wie ze werken. Samen met schapenhouders werken ze aan verwerking van alle Nederlandse wol. Door wol te gebruiken draag je bij aan een circulaire industrie, en dat is een enorme winst voor iedereen.

12:45 – 13:15
Mirjam den Boer, Sense to Connect – Scents to Support
Geur als natuurlijke kracht in biophilic design (NL)
Sense to Connect is opgericht door Mirjam den Boer, die deze unieke manier van werken ontwikkelde met haar expertise in aromatherapie en neurowetenschappen. Door geur doelgericht in te zetten worden verbluffende resultaten bereikt: ruimtes voelen niet alleen prettiger aan, maar ondersteunen daadwerkelijk het welzijn en functioneren van mensen.
Een klein, toegewijd team uit Arnhem werkt aan geurondersteuning die perfect aansluit bij de principes van biophilic design. De ervaring en expertise zorgen ervoor dat geur niet slechts een toevoeging is, maar een integraal onderdeel van het ontwerp. Met geavanceerde geurmachines die naadloos in elk interieur passen en eenvoudig te bedienen zijn via een app, ontstaat een natuurlijke, intuïtieve geurbeleving die ruimtes tot leven brengt.

13:00 – 13:30
Machteld Rijnten, The Substitute
Volop mogelijkheden (NL)
Om als interieurstylist, meubelmaker of meubelmerk in een circulaire economie te kunnen opereren, heb je kennis nodig van de knoppen waaraan je kunt draaien om stap voor stap meer circulair te opereren. In deze keynote neemt Machteld je mee door verschillende strategieën voor zowel duurzaam ontwerp als circulaire bedrijfsmodellen.
break lecture
Triboo transformeert afval in waardevol circulair kantoormeubilair en bewijst dat nieuwe producten geen grondstoffen nodig hebben – slechts een radicale verandering van perspectief. Met behulp van innovatieve technologieën zoals 3D-robotprinten, persen en CNC-bewerkingen geven ze kunststoffen, hout, e-waste en textiel een tweede leven. Hun circulaire bedrijfsmodel minimaliseert de CO₂-uitstoot en afval, waardoor duurzame, lokaal geproduceerde ontwerpen ontstaan.
Georganiseerd door Triboo
BNI
Tijdens MaterialDistrict Utrecht 2025 presenteert BNI twee programmaonderdelen met het thema ‘Minder CO2, Meer Samenwerking’, gericht op circulair ontwerp en samenwerking in de meubelindustrie. In het eerste deel leidt Rick Porcelijn een workshop rond zijn nieuwe Snelstartgids Circulaire Meubels. Ook is er een interactieve sessie, begeleid door Suzanne Bakkenist, één van de partners in de nieuwe coöperatie Oboros, waarin samenwerking en uitdagingen centraal staan binnen circulair ontwerpen.
Georganiseerd door BNI

13:20 – 13:50
Marc van der Heijden
#Greengridz: van afvalkosten naar grondstofwaarde (NL)
Marc van der Heijden is oprichter en directeur van TRIBOO, een bedrijf dat zich richt op het ontwrichten van sectoren als de logistiek en de bouw. Met meer dan 19 jaar ervaring heeft hij een passie voor het creëren van eenvoudige oplossingen voor complexe uitdagingen en het bevorderen van innovatie. TRIBOO, opgericht in 2016, pakt milieuvraagstukken aan door afval, zoals kunststoffen en natuurlijke vezels, om te zetten in waardevol circulair kantoormeubilair. Het doel van het bedrijf is om bij te dragen aan een toekomst waarin hulpbronnen overvloedig en afvalvrij zijn, in lijn met de visie van een circulaire economie. TRIBOO is erkend voor zijn duurzame praktijken, waaronder onderscheidingen van de Europese Commissie en de Koning Willem I Plaquette.

13:35 – 14:30
Rick Porcelijn
Workshop: Snelstartgids Circulaire Meubels (NL)
Rick Porcelijn, ontwerper en auteur van de nieuwe Snelstartgids Circulaire Meubels, presenteert een interactieve lezing over duurzaam meubeldesign. Hij onderzoekt hoe professionals de CO2-impact van meubels kunnen verminderen en circulaire ontwerpen naar een hoger niveau kunnen tillen. Met behulp van eenvoudige hulpmiddelen uit zijn gids demonstreert Rick hoe je meubels kunt demonteren en de CO2-voetafdruk ervan kunt berekenen. Hij werkt samen met het publiek aan schaalbare oplossingen om afval te verminderen en een duurzame toekomst te bevorderen. Het boek biedt praktisch advies over het selecteren van materialen die afval voorkomen, duurzaam zijn en een lage impact op het milieu hebben, ideaal voor ontwerpers en producenten die mooie, milieuvriendelijke meubels willen maken.
biophilic design academy (vervolg)


14:00 – 14:30
Tristan Van Straaten & Jana Slancikova, De Klerk Interieurbeplanting
Natuurlijk design: De kracht van planten binnen Biophilic design (NL)
Tristan is een plantenexpert en biofiele designliefhebber die mensen verbindt met de natuur in binnenruimtes. Zijn passie voor groen groeide uit tot een carrière in de interieurbeplanting. De komende jaren wil hij zich richten op de optimale integratie van planten in biofiele ontwerpen.
Jana is landschapsarchitect en specialist in interieurbeplanting. Met een creatieve aanpak ontwerpt ze groene oases in binnenruimtes, waardoor mensen zich ook binnen verbonden voelen met de natuur. Haar passie ligt in het combineren van biofiel design met duurzaamheid om inspirerende en gezonde omgevingen te creëren.

14:30 – 15:20
Susanne Bakkenist, Oboros
Ervaringen en uitdagingen in circulair ontwerp (NL)
Interieurarchitect Susanne Bakkenist, partner in de nieuwe coöperatie Oboros, leidt een interactieve sessie over samenwerking in circulair ontwerp. Oboros combineert expertise in ontwerp, projectrealisatie en procesbegeleiding om circulaire projecten toegankelijk en haalbaar te maken. Suzanne deelt inzichten uit haar samenwerkingservaringen en legt uit hoe circulaire kansen worden benut. De sessie moedigt deelnemers aan om de uitdagingen te bespreken waarmee ze te maken krijgen bij het adopteren van circulair denken, ontwerpen en praktijken. Het doel is om samen oplossingen te vinden en duurzame benaderingen verder te ontwikkelen. Suzanne’s studio, REST, richt zich op ruimtelijk ontwerp door bestaande elementen zoals gebouwen, materialen en meubels te hergebruiken en te waarderen, met behulp van minimalistische en duurzame methoden.
YOUNG talents talks
MaterialDistrict biedt deelnemers aan het Young Talent Programme de kans om hun projecten te presenteren aan een professioneel publiek.
Moderator: Leonne Cuppen

14:35 – 15:05
Beitske Bouwman
De helende kracht van de natuur (NL)
Drs. Beitske Bouwman is schrijver, natuur-inspirator en freelance docent aan diverse universiteiten. In haar literaire werk tracht zij hedendaagse vraagstukken in verhalen en verbeelding te vangen. Ze richtte in 2018 Anaya Academy op mensen in verbinding te brengen met de scheppende en helende kracht van natuur. Ze werkt voor diverse opdrachtgevers zoals ARTEZ Hogeschool voor
de Kunsten, Vrije Universiteit Amsterdam en het Kröller-Müller museum. Momenteel onderzoekt zij in een promotieonderzoek aan de Universiteit Wageningen hoe mensen betekenis geven aan natuur in de taal die ze gebruiken. Zo zoekt ze naar een nieuw narratief voor de verbinding met natuur. In april 2025 verschijnt haar novelle ‘Boomtijd, een zoektocht naar woorden voor de natuur.’
In de lezing ‘De helende kracht van de natuur’ legt ze uit (en laat ze je ervaren!) hoe we als mens verbonden zijn met de natuur, hoe je deze relatie kan voeden en wat deze voor je welzijn kan betekenen.

15:45 – 16:15
Rameshwari Jonnalagedda
Minimal Matter – Rethinking 3D Printing for Adaptive Design
Rameshwari Jonnalageda is een in Londen gevestigde ontwerper en architect die geometrie, fabricage en duurzaamheid onderzoekt. Als oprichter van Serame Studio werkt ze met minimale oppervlakken om lichtgewicht, poreuze structuren voor architectuur en productontwerp te creëren die reageren op hun context. Door middel van 3D-printen ontwikkelt ze nieuwe ontwerpbenaderingen die even sculpturaal als praktisch zijn, altijd met het oog op het minimaliseren van materiaalverspilling. Haar werk met Minimal Matter heroverweegt het potentieel van 3D-printen om adaptieve, milieubewuste ontwerpen te creëren die mee evolueren met hun omgeving.

15:25 – 15:55
Petra Jongeneel, CBRE
Life Centric Design – Hoe ontwerp je met een kleinere ecologische voetafdruk, maar met een grotere impact voor de gebruiker? (NL)
Petra Jongeneel is Senior Interieurarchitect bij CBRE’s Design Collective. Sinds 2017 geeft ze leiding aan een team van ontwerpspecialisten die zich toeleggen op het creëren van inspirerende omgevingen waarin mensen gedijen. Met expertise in innovatieve kantoorconcepten en duurzaam ontwerp vertaalt zij de visie van klanten naar aansprekende interieurs. Haar aanpak geeft prioriteit aan levensgericht ontwerp, waarbij de nadruk ligt op het welzijn van de gebruiker, duurzaamheid en biofiele principes. Petra gelooft dat design verder gaat dan esthetiek: het vertelt een verhaal en verbetert de menselijke ervaringen. Gepassioneerd door duurzaam en innovatief design, streeft ze ernaar ruimtes te creëren die een positieve impact hebben op zowel het milieu als de mensen die ze bewonen.

16:20 – 16:50
Emma Batsheva
Can Luxury Lead The Way in Sustainability?
Duurzaamheid wordt vaak geassocieerd met betaalbaarheid en massaoplossingen, terwijl luxe wordt gekoppeld aan exclusiviteit en zeldzame materialen. Maar wat als luxe vakmanschap daadwerkelijk het beste model is voor een duurzame toekomst?
Op slechts 23-jarige leeftijd heeft Emma Batsheva zich snel gevestigd als een stem voor duurzaamheid binnen de ontwerpwereld. Ze studeerde cum laude af aan de Design Academy Eindhoven en haar werk is erkend als finalist voor prestigieuze prijzen, waaronder het Louis Vuitton Design Graduate Initiative, Green Concept Awards en Global Creative Graduate Showcase.
Emma heeft een missie om productiesystemen opnieuw vorm te geven door objecten te maken die hedendaagse technieken combineren met tijdloos vakmanschap. Haar ontwerpen weerspiegelen een diepe toewijding aan milieubewuste principes, culturele identiteit en een scherp gevoel voor artistieke integriteit.

16:00 – 16:30
Erik Waanders, Greenpaints
Mooi, gezond en betaalbaar schilderen, het kan! (NL)
Erik Waanders is oprichter en inspirator van Greenpaints B.V, distributeur en importeur van duurzame verven en aanverwante producten. Verf zit in zijn familiegenen en als vader van 2 prachtige kinderen besloot hij 13 jaar geleden zich volledig te richten op goede en gezondere verf. Hij heeft een passie voor kennis delen, samenwerken, materialen en architectuur.

16:55 – 17:25
Joris Wintgens
Making Waste Work: The Challenges and Opportunities of Reclaimed Materials
In deze lezing onderzoekt Joris Wintgens, oprichter van OFFSITE, de realiteit van het werken met teruggewonnen materialen in ontwerp en productie. OFFSITE maakt meubels en voorwerpen uit industrieel afval en gaat daarbij om met uitdagingen zoals een inconsistente materiaalaanvoer, verwerkingsproblemen en veranderende percepties van hoe ‘kwaliteit’ eruit ziet. Joris deelt inzichten over hoe je deze obstakels kunt omzetten in kansen en biedt praktische strategieën aan voor ontwerpers en bedrijven die teruggewonnen materialen in hun werk willen integreren.