Sprekersprogramma vrijdag 14 maart
De lezingen zijn in het Engels, tenzij anders vermeld. Het sprekersprogramma kan worden gewijzigd.
Als je deze pagina op een mobiel apparaat bekijkt, draai je telefoon dan horizontaal voor een duidelijk overzicht van de theaters.
Theater 1
Theater 2
Circonnect
Circulair ontwerp is de sleutel tot het verankeren van duurzaamheid in het bedrijfsleven, aangezien 80% van de milieu-impact van een product wordt bepaald in de ontwerpfase. Bedrijven die circulariteit omarmen, verkleinen hun CO₂-voetafdruk, verlagen de kosten en blijven concurrerend. Circonnect, een initiatief van CLICKNL, biedt praktische tools en kennis om de transitie naar een circulaire economie te versnellen.
Georganiseerd door CirConnect
Young Talent talks
MaterialDistrict biedt deelnemers aan het Young Talent Programme de kans om hun projecten te presenteren aan een professioneel publiek.
Moderator: Leonne Cuppen

10:45 – 11:15
Dirk van Deursen, CBM
Systeemverandering in materiaalgebruik (NL)
Om ervoor te zorgen dat we materialen duurzamer gebruiken, is een systeemverandering nodig. De huidige wetgeving zoals ESPR en UPV dwingt ons om anders naar onze processen en producten te kijken. Welke rol heeft de brancheorganisatie bij het mogelijk maken van deze systeemverandering? In deze sessie duiken we in de uitdagingen rond materialen, de benodigde samenwerking in ketens en inspireren we je met voorbeelden als Wood Loop, Circular Furniture Standard en Environmental Impact Tool en meer.
Dirk werkt van kansen naar oplossingen voor maatschappelijke verbetering en zet innovatie in om mensen te helpen, systemen te veranderen en de laatste jaren een sector duurzamer te maken. Dat was en is nog steeds zijn dagelijkse missie bij CBM.

11:00 – 11:30
Morris Bouwman
HumanDistrict? An exploration of material representation
Morris Bouwman is een designonderzoeker gevestigd in Den Haag. Door interspeciesrelaties en moderne materiële culturen te bestuderen, probeert hij te reflecteren op de wisselwerking tussen ecologie, cultuur en industrie. Centraal in zijn werk staat het onderzoek naar hoe de perceptie en conceptie van ‘natuur’ de relatie tussen mensen en hun omgeving vormgeven. Voor MaterialDistrict Utrecht heeft hij samengewerkt met collega-ontwerper Arjen Witteveen om HumanDistrict te ontwikkelen, een speculatieve beurs die zich voorstelt hoe MaterialDistrict eruit zou zien als het door materialen zelf zou worden georganiseerd. Het project daagt op speelse wijze antropocentrische perspectieven uit en verkent nieuwe mogelijkheden voor materiële representatie.

11:20 – 11:50
Lilian van Hove, CirConnect
Meer waarde met circulair ontwerp (NL)
80% van de impact van een product wordt bepaald in de ontwerpfase. Door circulariteit vanaf het begin van je ontwerp mee te nemen, kun je zowel de impact verkleinen als meer financiële waarde creëren. Tijdens deze sessie krijg je in vogelvlucht te zien hoe je een product of dienst kunt (her)ontwerpen en welke kansen daar liggen.
Lilian is Distributie- & Hubcoördinator van CirConnect voor Nederland en Internationaal. Met ervaring in het begeleiden van bedrijven, ketens en overheidskaders zet zij zich al jaren in om de abstractie van duurzaamheid & circulariteit te vertalen naar concrete stappen voor ondernemers.

11:35 – 12:05
Lotte Wigman, Studio Lotek
Negotiating Boundaries, Design for the symbiocene
Studio Lotek is een studio voor materiaal-, ruimte- en systeemontwerp. Gefascineerd door natuurlijke materialen, geschiedenis, biologie, archeologie, zeeleven, ontwerp voor niet-menselijke entiteiten en volksarchitectuur, die als basis voor creativiteit dient. De studio legt de nadruk op ontwerpen voor menselijke en niet-menselijke entiteiten, geworteld in het geloof dat creativiteit gedijt door het begrijpen en integreren van diverse natuurlijke systemen. Door inspiratie te putten uit de natuurlijke wereld, weeft Studio Lotek deze elementen in verhalen die het verleden en de toekomst verbinden.

12:10 – 12:40
Jorien Niemeijer
Van Wetgeving naar een Circulair Programma van Eisen (NL)
Als circulair ontwerper werkt Jorien dagelijks aan het verankeren van circulariteit in het ontwerpproces van bedrijven. Toch merkt ze dat veel cruciale vragen en ontwerpkeuzes niet vanzelfsprekend zijn. Hoe zorg je ervoor dat circulariteit een structureel onderdeel wordt van jouw productontwikkeling? En hoe vertaal je wet- en regelgeving naar concrete ontwerpbeslissingen? CirConnect biedt praktische tools om deze uitdagingen zelf aan te pakken.
Jorien Nijmeijer werkte 10 jaar als productontwerper en engineer voordat ze in 2019 Let’s Go Circulair oprichtte. Ze helpt start-ups en MKB-bedrijven met circulaire productontwikkeling en duurzaamheid. Als CIRCO trainer begeleidt zij organisaties bij het toepassen van circulaire strategieën. Haar missie: functionele en esthetische producten ontwerpen met de laagst mogelijke impact op het milieu.

12:25 – 12:55
Minne Zeijdner, MinneWorks
From waste wool to plant pots: a posthumanist design case
MinneWorks, het designlabel van Minne Zeijdner, transformeert complexe uitdagingen in uitvoerbare oplossingen. Van haar start-up DieKees tot usability engineering voor med-tech bedrijven, Minne vindt een manier om via concrete ontwerpen bij te dragen aan maatschappelijke vraagstukken. Ze doet dit door haar maak- en onderzoeksvaardigheden te combineren met een overvloed aan empathie voor alle betrokken (niet-menselijke) stakeholders.
Gevestigd in Eindhoven, het hart van Nederland op het gebied van technologie en design, maakt Minne deel uit van de Fashion Tech Farm Incubator. In deze omgeving verwerkt ze haar achtergrond als industrieel ontwerper en ambachtelijk kleermaker. Ze is gespecialiseerd in posthumanistisch design en streeft ernaar dit te doen zonder het oog voor realisme te verliezen. Hoe kunnen we dit mooi maken en hoe verkopen we?

12:45 – 13:15
David van Nunen, LPB Sight
Meten is weten (NL)
In deze sessie maak je kennis met de Environmental Impact Tool. Met deze tool krijg je snel inzicht in de structuur van de milieu-impact van een product, zoals de schaduwkosten en de CO2-footprint. Dit inzicht helpt om producten en (circulaire) ontwerpkeuzes te evalueren en gericht aan optimalisaties te werken. Deze sessie is relevant voor ontwerpers, (MKB)bedrijven en opdrachtgevers die meer controle willen over de milieu-impact, om zo effectieve keuzes te kunnen maken.
David maakt deel uit van het CIRCO en CIRCONNECT expertteam en is inhoudelijk betrokken bij de ontwikkeling van CIRCONNECT tools. Met ervaring in milieueffectstudies, circulaire ontwerpmethoden en relevante wetgeving zet hij zich in om ondernemers te helpen gerichte stappen te zetten in duurzame ontwikkeling.

13:00 – 13:30
Marc Wijkmans
Wetlands: Biodegradable rainwear material revitalising the Dutch landscape
Marc Wijkmans is een materiaalgedreven ontwerpprofessional die zich specialiseert in duurzame materialen en producten die zowel de mens als het milieu ten goede komen. Zijn werk richt zich op de ontwikkeling van biobased composietmaterialen, met name van Nederlandse wol, voor de textielindustrie. Door hands-on experimenten te combineren met kennis uit biologie, ecologie en (bio)chemie, brengt hij innovatie in evenwicht met duurzaamheid. Naast materialen onderzoekt hij circulaire en regeneratieve economieën, waarbij afval wordt omgezet in waarde door middel van strategische zakelijke inzichten. Met een masterdiploma in Industrieel Ontwerpen zoekt hij naar kansen in materiaalontwerp, circulair ondernemen en conceptontwikkeling, met als doel duurzame producten en lokale waardeketens te creëren.
pauzelezing
Georganiseerd door Wad van Waarde
Pauzelezing
Georganiseerd door Mogu

13:20 – 13:50
René van Valen
Van vlas tot wereldprimeur (NL)
Hoe breng je lokale productie, ketensamenwerking en duurzaamheid samen tot een succesvol product? In deze lezing neemt René van Valen, Manager Key Accounts bij Iedema Projectstoffeerders en ambassadeur van Wad van Waarde, je mee in het inspirerende proces achter ons linnengordijn.
Van de eerste ideeën tot de uitdagingen en successen van vandaag: waar staan we nu, wat hebben we al bereikt en welke stappen liggen nog voor ons? Je krijgt een uniek kijkje in de samenwerking binnen de keten en ontdekt de motivatie achter Wad van Waarde. Een lezing vol inzichten, praktijkervaring en duurzame ambitie.

13:35 – 14:05
Serena Camere, SQIM & Mogu
Biophilic Design: Mycelium-based standardised products
Serena Camere, directeur van Mogu, een merk binnen SQIM, zal onderzoeken hoe op mycelium gebaseerde materialen industriële processen kunnen transformeren en duurzame, circulaire en hoogwaardige oplossingen voor interieurontwerp en architectuur kunnen promoten. Haar lezing duikt in het snijvlak van natuur, technologie en ontwerp en pleit voor een biofiele benadering die milieuvriendelijke producten integreert in alledaagse ruimtes. Met een achtergrond in industrieel ontwerp en ecodesign van Alta Scuola Politecnica en een doctoraat van Politecnico di Milano, doet Serena sinds 2016 onderzoek naar gekweekte materialen zoals algen, bacteriën en schimmels, en draagt ze sinds 2018 bij aan Mogu’s innovatieve ontwikkeling van op mycelium gebaseerde producten.
ONGEKEND CIRCULAIR
Young Talent Talks (VERVOLG)

14:00 – 14:30
Robin Clement, Ongekend Circulair
Circulariteit doe je samen (NL)
Robin Clement, 54 jaar, heeft na 20 jaar in de makelaardij de overstap gemaakt naar de sloop- en asbestbranche. Hier kwam hij al snel tot de conclusie dat er veel nog bruikbare materialen werden weggegooid. Met dit in gedachten is Robin ‘Ongekend Circulair’ gestart. Met Ongekend Circulair brengen wij partijen/bedrijven bij elkaar en hopen dat er meer samenwerking ontstaat. “Circulariteit doe je immers samen!” (dit is tevens de titel van de presentatie). Robin is dit jaar begonnen bij NXT Bricks van NXT Building. Een steen die voor 85% uit afvalmateriaal bestaat. Het energiezuinige productieproces zorgt voor minder CO2-uitstoot en het mooie is dat de steen tijdens het productieproces ook CO2 opslaat! Dat is duurzaam en circulair.

14:15 – 14:45
Luna Wirtz-Ortvald
Reconstructing a Practice: A collective restoration of traditional eelgrass roofs on the Danish island of Læsø
Luna Wirtz-Ortvald is een architectonisch ontwerper die werkt op het snijvlak van ruimtelijk ontwerp en architectonisch onderzoek. Na haar afstuderen aan de Design Academy Eindhoven in 2023, vervolgde ze haar masterstudie in Ruimtelijk Ontwerp aan de Royal Danish Academy, waar ze in de zomer van 2025 afstudeert.
Met haar fascinatie voor architectonisch erfgoed en lokale materiële culturen, vindt ze het van groot belang om traditionele bouwmethoden te onderzoeken en te begrijpen, omdat deze zijn ontwikkeld met een duidelijk begrip van hun respectieve omgeving.

14:35 – 15:05
Niek Riksten, DuSpot
Tinder voor circulaire (bouw)materialen en grondstoffen (NL)
Duurzaamheid en circulariteit, dat is het DuSpot fundament. Met onze matchingstool maken we circulariteit voor iedereen toegankelijk en schaalbaar. DuSpot brengt het totale circulaire vraag en aanbod van materialen digitaal in kaart. Zo kan iedere ontwerper, inkoper, fabrikant, leverancier, architect, maker en andere betrokken professional op ieder gewenst moment alle laatste trends op materiaalgebied inzien. Middels de zoekmachine en het matchalgoritme wordt al het vraag en aanbod van circulaire materialen samengebracht en automatisch voor jou gematcht. Tinderen, maar dan net even anders.
Niek Riksten, werkzaam als Product Owner bij DuSpot, neemt jullie graag mee in het DuSpot verhaal en hoe DuSpot jou kan helpen bij het uitwisselen van circulaire (bouw)materialen en grondstoffen.

14:50 – 15:20
Julia Steketee
From Residue to Resource: Transforming sugarcane waste into high-performance and healthy materials for interiors
Julia Steketee is een ontwerper en biobased materiaalonderzoeker. Haar praktijk combineert traditioneel vakmanschap en natuurlijke bouwtechnieken met wetenschappelijke methodologieën en de principes van de circulaire economie. In 2024 richtte ze Bagaceira op, een materiaalonderzoeks- en ontwerpstudio die onderzoekt hoe suikerrietafval (bagasse) kan worden omgezet in materialen en producten voor interieurarchitectuur en -ontwerp.
Future-Focused materials & trends
Deze sessie onderzoekt toekomstgerichte materialen en design, waar innovatie, duurzaamheid en technologie samenkomen. Van levend textiel en biogebaseerde alternatieven tot CMF-trendvoorspellingen: onze sprekers herdefiniëren materialiteit en integreren natuur, wetenschap en vakmanschap. Ontdek hoe deze ontwikkelingen industrieën vormgeven en een duurzamere, interactieve en responsieve ontwerptoekomst bevorderen.
Moderator: Anouk Groen

15:25 – 15:55
Anett Papp
Weaving the Unseen: Crafting Materials That Think, Grow, and Transform
Textiel- en structuurontwerper, die het snijvlak van geweven textiel, levende materialen en organische groeiprocessen onderzoekt. Ze heeft een doctoraat in samenwerking met op planten gebaseerde textiel, waarbij ze de relatie tussen natuur en design terugwint. Haar onderzoek en creatieve praktijk richten zich op zelfpatroonstructuren en co-creatie met natuurlijke systemen, waarbij textiel niet alleen materialen zijn, maar evoluerende, responsieve entiteiten. Ze werkt onafhankelijk en werkt samen met wetenschappers, ontwerpers en onderzoekers om innovatieve materiële oplossingen te ontwikkelen die natuurlijke intelligentie integreren in design.

15:45 – 16:15
Amina Zemouli
The Mathematical Designer – How 3D printing opens up doors to design with mathematics
Amina Zemouli is een ontwerper gevestigd in Nederland. Ze komt uit een klein stadje in de bergen van Algerije en heeft een sterke band met de rauwe en ongepolijste aspecten van het leven. Amina vindt resonantie in wat eenvoudig, aards en ongeraffineerd is. Ze is gefascineerd door de werken van Escher en Fibonacci, ze laten haar wiskunde zien door de natuur en kunst. Een bezoek aan Alhambra inspireerde de verbinding tussen wiskunde en architectuur. Ze onderzoekt in haar werk wiskunde door vormen, schaduwen en structuren.

16:00 – 16:30
Alexandre Carpentier, Novinov
Miscanthus, the verdant breath of a world beyond black gold
Architect van beroep en gepassioneerd door innovatie, Alexandre is de oprichter van de Stereoleap workshop, een Frans prototypingbedrijf. Materialen spelen een centrale rol in zijn aanpak, die hij met enthousiasme onderzoekt in elk project.
In 2024 was hij medeoprichter van novinov, een bedrijf dat innovatieve biobased materialen ontwikkelt voor 3D-printen en kunststofverwerking.

16:20 – 16:50
Savine Schoorl
Love is in the Hair
Savine Schoorl is een ontwerper, kunstenaar en materiaalonderzoeker met een passie voor textiel en vakmanschap. Haar werk draait vaak om onconventionele materialen zoals weggegooid haar en hairextensions. Door middel van materiaalonderzoek en vakkundig vakmanschap ontdekt ze hun verborgen potentieel en creëert ze verantwoorde ontwerppraktijken, waarbij ze de schoonheid van het geven van materialen een tweede leven laat zien.

16:35 – 17:00
Anouk Groen
CMF Design Inspiration 2025+ (Design trends from a 3D perspective)
Anouk Groen is een ervaren Design Forecaster en Consultant met meer dan 20 jaar ervaring in de product- en mobiliteitsindustrie. Met een achtergrond in Product Design (ArtCenter College of Design) en een diploma in Marketing en Management (Webster University) is ze gespecialiseerd in CMF (Color, Material, and Finish) trendvoorspelling, waarbij ze designinnovatie verbindt met marktstrategie.
Als CMF Research Manager bij GK Design Europe (Japan) en eigenaar van RNA Design, biedt Anouk inzichtelijke trendrapporten, presentaties en facilitering voor industrieën variërend van consumentenelektronica en automotive tot sport- en modeaccessoires. Ze is ook een kernteamlid van Donna e Mobile (Mobility Design Network), dat actief de toekomst van duurzaam design vormgeeft.