Sprekersprogramma donderdag 9 maart

De lezingen zijn in het Engels, tenzij anders aangegeven. Het sprekersprogamma is mogelijk aan verandering onderhevig.

Theater 1

Theater 2

INnovation in Architecture deel 1

In dit programma zullen experts uit de architectuurwereld spreken over de nieuwste trends en ontwikkelingen in hun vakgebied, en inzichten bieden in de manieren waarop architectuur zich blijft vernieuwen en evolueren.

Moderator: Christine Jetten

Time to Recycle

Designers en experts spreken over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gerecyclede materialen en de innovatieve en verrassende mogelijkheden van deze materialen in verschillende toepassingen.

Moderator: Leonne Cuppen

10:45 – 11:15

Maria Gasparian, Maria Gasparian Studio
Strength, Utility and Beauty: decorative ceramics in architecture

Maria Gasparian is een bekroond keramisch kunstenaar, architect en onderzoeker, gevestigd in Londen. Gasparian won in 2016 de Unilever Sustainability Award voor innovatie en ontving de Winston Churchill Fellowship voor onderzoek naar wereldwijde toepassingen van architectonisch keramiek. Gasparian is de oprichter van Maria Gasparian Studio, een multidisciplinaire praktijk die kunst, architectuur en design combineert. Het doel van de praktijk is om multi-sensorische ervaringen te creëren door middel van tactiele en kleurrijke keramische interventies en om bij te dragen aan een duurzame, sociaal-inclusieve en boeiende omgeving.

11:00 – 11:30

Eric Leltz, Sparkling Plastic
Verander het systeem (niet het klimaat) (NL)

Eric Leltz is de auteur van ‘Organisaties in transitie’, de eigenaar van soulsound.nl en voorzitter van SparklingPlastic.nl. Deze lezing geeft antwoord op de volgende vragen: Over welk systeem hebben we het dan?, Waarom moet er worden veranderd?, Wie moeten dan veranderen?, Wat moet dan veranderen?

11:20 – 11:50

Raquel Rodríguez Puebla, Artisan Stucco
Architectural skin. The importance of facades as archetypical identity communication vehicle.

Ontwerper en applicator van handgemaakte historische pleisters en sgraffito-muurschilderingen. Opgeleid aan de School of Applied Arts en Building School for Restoration of Monuments in Granada, Spanje, met 20 jaar ervaring, heeft Raquel de toepassing van haar kennis in monumenten en hedendaagse architectuur gecombineerd met het onderzoek naar de Sgraffito-techniek. Een uitgekiende gipsvorm, die vakmanschap en artistieke expressie integreert en met succes innovatieve gipsschilderingen in heel Nederland implementeert.

11:35 – 12:05

Agne Kucerenkaite
Ceramics collection composed of wood ashes: green energy residue

Agne Kucerenkaite is een prijswinnende ontwerpster die werkt met grondstoffen en afval. Haar ontwerpproces wordt gekenmerkt door diepgaand onderzoek en analyse, experimentele benadering en hands-on praktijk, gemotiveerd door historische en sociaal-culturele contexten. Agne Kucerenkaite is de oprichter van het merk ‘Ignorance is Bliss’.

12:10 – 12:40

Wille & Jeroen, Ecstatico
Kitchen table talks

ECSTATICO is een dynamisch duo dat streeft naar een plezierige en functionele leefomgeving door middel van architectuur, design en groene liefde. De projecten variëren van het ontwerpen van meubels tot volledige renovaties, nieuwbouw en tuinontwerp met aandacht voor royale ruimtes, daglicht, originele keuze en hergebruik van materialen. Een belangrijk element in onze projecten is de co-creatie met hun opdrachtgevers. Door ze mee te nemen en te activeren in de ontwerpfase groeit het project mee met de opdrachtgever, speelt het in op hun behoefte en geeft het hen een tevreden en blij gevoel bij het resultaat.

12:25 – 12:55

Benedetta Pompili
Quenching the Unquenchable. Forging circular glazes from treated asbestos

Benedetta Pompili (IT, 1995) is een social designer en kritische maker gevestigd in Amsterdam. Een toewijding aan materialen met een focus op hun verhalen en milieu-impact identificeert haar praktijk. Ze heroverweegt maaktechnieken en hun esthetiek in de richting van circulair maken. Haar onderzoek heeft tot doel kennis te delen, zorg te motiveren en traditie terug te vinden door interdisciplinair te denken en te handelen. Haar werken en samenwerkingen zijn onder meer tentoongesteld in Keramiekmuseum Princessehof (NL), Design Museum Gent (BE) en in het New Yorkse SVA Bio Art Lab (VS).

12:45 – 13:15

Koen Mulder, TU Delft
Fake – the enigma and the falsification

Koen Mulder werkte 15 jaar als architect en is nu fulltime docent Ontwerpen van Bouw & Architectuur aan de TU Delft. Hij schreef het Nederlandse boek ‘Het zinderende oppervlak’ dat het baksteenverband beschouwt als patroonkunst en als compositietool in architectonisch ontwerp.

13:00 – 13:30

Coline Gaurtier
Repurposing artillery scrap or 100 years old war vestiges, still rooted in our landscape

Coline Gautier is een 23-jarige franse ontwerper, die onlangs is afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven.
Geïnteresseerd door territoria houdt Coline ervan om te graven en te onderzoeken om een band met onze omgeving te krijgen. Door gebruik te maken van materiaal dat in onze omgeving aanwezig is, geeft ze er graag een nieuwe bestemming aan, om onze perceptie van dingen te veranderen. Met haar werk probeert Coline haar ontwerpen terug te brengen naar de plek waar het onderzoek begon, met het idee om een sociale en betekenisvolle lus te creëren.

PAUZE-LEZING

Door: Green Product Award

PAUZE-LEZING

Door: The Good Plastic Company

13:20 – 13:50

Nils Bader, Marcus Vonhausen & John Penther
Biobased design solutions for interior – insights from passionate actors

Er is passie, tijd en een goed netwerk voor nodig om interieurs plasticvrij te maken. Nils Bader, oprichter van de Green Product Award, laat voorbeelden zien en interviewt twee acteurs die onlangs duurzame producten op de markt hebben gebracht. Ze delen inzichten in impulsen, de rol van design, verrassende omslagen, bevindingen en hun oplossingen natuurlijk. Nils Bader is directeur van de internationale Green Product Award & Green Concept Awards en de Green Future Club. Marcus Vonhausen (VANK) is al meer dan 20 jaar actief in de branche meubel- en kantooroplossingen. John Penther is Deens, opgeleid als correspondent voor vreemde talen
Duits, Engels en Deens, en houdt zich al 30 jaar bezig met mannequins.

13:35 – 14:05

William Chizhovsky, The Good Plastic Company
Scalable solutions for recycled plastic materials

William Chizhovsky is een ervaren zakelijke professional met meer dan zeven jaar ervaring in internationale handel, bedrijfsontwikkeling en management. Met een bewezen staat van dienst heeft William leiding gegeven aan een internationale handelsonderneming, zijn eigen bedrijf gerund in Japan, en was hij lid van het directoraat en Global Director of Strategic Initiatives bij een beursgenoteerd IT-bedrijf met een jaarlijkse omzet van $ 1 miljard. Hij is nu de trotse oprichter en CEO van The Good Plastic Company, waar hij zich inzet voor het promoten van duurzaam design en verantwoordelijkheid voor het milieu.

Innovation in Architecture Deel 2

Ook in het tweede deel van het programma zullen experts uit de architectuurwereld spreken over de nieuwste trends en ontwikkelingen in hun vakgebied, en inzichten bieden in de manieren waarop architectuur zich blijft vernieuwen en evolueren.

Moderator: Christine Jetten

WOrld of ceramics

In dit programma zullen designers en ontwerpers het hebben over de nieuwe ontwikkelingen in keramische materialen en glazuur voor architectuur en (interieur) design, inclusief de productieprocessen en toepassingen van keramiek, en de uitdagingen en mogelijkheden voor het gebruik ervan in de toekomst.

Moderator: Leonne Cuppen

14:00 – 14:30

Dirk Hoogeveen
A theatre that wants to be a theatre, but deep down is actually a play

Dirk Hoogeveen (1994) richt zich op architectonische ingrepen en installaties. Een lezing over een alternatieve aanpak voor een renovatieopdracht van een vergeten theater in hartje Brussel. Een kritiek op de megalomane drang binnen de architectuur. Het project verkent de mogelijkheden waarbij een architectonisch ontwerp het resultaat is van een verhaal in plaats van een rationeel proces. Dirk is geïnteresseerd in de associatieve relaties van ruimtes en objecten, en hoe deze zich verhouden tot de historische context. Dirk studeert Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft.

14:15 – 14:45

Emy Bensdorp, Claybens
From polluted soil to clean bricks

In 2019 moest de Nederlandse bouwsector met slechts vier letters tot stilstand komen: PFAS – een chemieconcern beter bekend als de ‘forever chemicals’. Deze chemicaliën vormen een gevaar voor de gezondheid en zijn aanwezig in onze bodem, water en voedselketen. Dus, hoe kunnen we ze opruimen? Ontwerper Emy Bensdorp ontwikkelde een techniek die met PFAS verontreinigde kleigrond omzet in schone bakstenen. Tijdens dit gesprek neemt ze je mee in haar ontwerpproces van situatie naar oplossing en het vervolg van materiaalontwikkeling.

14:35  – 15:05

Cas van der Zanden, Spacer
Spacer. On Fantasy, Creativity, Innovation in the field of Architecture

Cas van der Zanden is in 2016 afgestudeerd als Bouwkundig Ingenieur aan de Technische Universiteit Delft. Na zijn afstuderen werkte hij als productontwikkelaar voor Woodteq en Drystack, waar hij ervaring opdeed in keramiek en massief hout. In 2019 startte Cas zijn freelance bouwmeestersbureau als ontwerper en aannemer om verder te experimenteren met gereedschappen, machines en materialen in kleinschalige woningbouwprojecten. In 2022 bouwde hij het “The Rebel House”. Cas was verantwoordelijk voor zowel het iconische ontwerp als de bouw van de woning en deze woning is het eerste project waar zijn radicale visie op wonen tot uiting komt.

14:50 – 15:20

Lotte Dekker & Gieke van Lon, Humade
Sea Silt Ceramics. Renewable ceramics made from sea silt

Humade onderzoekt sinds 2020 in hoeverre het mogelijk is om grootschalige keramische producten te maken uit gebaggerd zeeslib. Eerder werd gedacht dat het lastig zou zijn om de klei toe te passen omdat zout niet altijd even wenselijk is binnen het keramiekproces. Humade heeft echter meerdere bruikbare recepten weten te ontwikkelen en er zijn mogelijkheden voor diverse keramiektechnieken. Vanwege de positieve testresultaten schaalt Humade samen met onder meer Koninklijke Tichelaar, Groningen Seaports het proces op naar een hernieuwbaar keramisch materiaal, met als eerste doel de productie van gevelpanelen en glazuren.

15:25 – 15:55

Christine Jetten, Studio Christine Jetten
Pushing bounderies. From initial research to design proposal

Christine Jetten is een bekroonde glazuurkunstenaar, gespecialiseerd in architecturale glazuren. Haar praktijk opereert wereldwijd en combineert praktijk met onderzoek. Al meer dan twintig jaar wordt Christine erkend als een pionier in het ontwerpen van glazuren voor bouwkeramiek. Ze inspireert architecten en stimuleert de industrie om hun grenzen te verleggen.

15:45 – 16:15

Iris de Kievith, Lab Air
Smogware. Using ceramic crafts in current issues

Iris de Kievith is mede-oprichter van Lab AIR, een onderzoeks- en ontwerpcollectief dat zich inzet voor een gezonder en rechtvaardig klimaat. In hun samenwerkingsprojecten verbindt Lab AIR werelden van kunst, ambacht, activisme, wetenschap en politiek om zo handelingsperspectief te creëren.
Met ontwerper Annemarie Piscaer startte ze in 2017 het project Smogware, gericht op bewustwording van luchtvervuiling. In de presentatie wordt het recente werk getoond dat is gemaakt tijdens de design residency bij Koninklijke Tichelaar.

16:00 – 16:30

Wessel van Berendonk, Studio RAP
Bringing innovation to architecture. Designing with large scale 3D ceramic printing

Wessel van Beerendonk is architect en medeoprichter van Studio RAP. Studio RAP is een bekroond architectonisch ontwerp- en fabricagebureau gevestigd in Rotterdam (NL). Hun missie is om mensen overal ter wereld te inspireren door innovatie in de architectuur te brengen. Op deze manier streeft de studio ernaar de wereld te verrijken met een nieuwe architectuurtaal – een die expressief maar ongekend is – door de kracht van opkomende digitale technologieën – door barrières te doorbreken door de manier waarop de wereld wordt voorgesteld, gebouwd en ervaren te innoveren. De wereld spannender maken en een betere plek om in te leven.

16:20 – 16:50

Julian Jauk, Hana Vašatko & Lukas Gosch, Graz University of Technology
MyCera. Application of mycelial growth within 3D printed clay elements

Julian Jauk studeerde Architectuur in Graz, Oostenrijk. Sinds 2020 werkt hij als onderzoeker op het gebied van additive manufacturing aan het Instituut voor Architectuur en Media in Graz.
Het werk van Hana Vašatko richt zich voornamelijk op op mycelium gebaseerde composieten en biogebaseerde materialen in een architecturale context. Ze werkt momenteel aan het onderwerp hybridisatie van op mycelium gebaseerde composieten en klei.
De interesses van Lukas Gosch liggen in digitale fabricage, computerontwerp en robotica. Zijn huidige werk draait om het integreren van weefpatronen en bewegingen in 3D-printprocessen van klei.

16:55 – 17:25

Aled Roberts, DeakinBio
Green Space: how off-world construction technologies could boost sustainability on Earth

Aled behaalde een graad in scheikunde aan de Universiteit van Liverpool en promoveerde vervolgens gezamenlijk in Liverpool en Singapore. Vervolgens bekleedde hij verschillende postdoctorale onderzoeksposities aan de Universiteit van Manchester, waar hij zich specialiseerde op het snijvlak van materiaalkunde en biotechnologie. Hij richtte DeakinBio op nadat hij in zijn kelder experimenten had uitgevoerd tijdens de COVID-19-pandemie, waar hij een proces ontdekte om een biobased alternatief voor keramische tegels te produceren door middel van een eenvoudig, energiezuinig proces.

Mis het niet en koop nu je ticket

We zien je graag daar! Lukt het niet om langs te komen? Je kunt ook een livecast-ticket kopen om de lezingen live vanuit huis te bekijken.

LIVECAST TICKET

€7,50*

Online de lezingen volgen

*) Koop je livecast tickets online met 50% korting.

  • Online meekijken met alle lezingen
  • Lezingen later kunnen terugkijken
  • Digitale beurscatalogus (pdf)

DAGTICKET

€12,50*

Een dag vol inspiratie

*) Koop je dagtickets online met 50% korting.
Ticket aan de deur € 25,-

  • Toegangsticket voor 1 dag
  • Online meekijken met alle lezingen
  • Lezingen later kunnen terugkijken
  • Digitale beurscatalogus (pdf)
  • Gedrukte beurscatalogus t.w.v. € 10,-

PASSE-PARTOUT TICKET

€30*

Als een dag niet genoeg is

*) Koop je passe-partout tickets online met 50% korting.
Ticket aan de deur € 60,-

  • Toegangsticket voor 3 dagen
  • Online meekijken met alle lezingen
  • Lezingen later kunnen terugkijken
  • Digitale beurscatalogus (pdf)
  • Gedrukte beurscatalogus t.w.v. € 10,-

Ticketprijzen exclusief BTW