Sprekersprogramma woensdag 6 maart

De lezingen zijn in het Engels, tenzij anders aangegeven. Het sprekersprogamma is mogelijk aan verandering onderhevig.

Theater 1

Theater 2

Sustainable and regenerative building materials

Ontdek milieuvriendelijke bouwmaterialen tijdens het lezingenprogramma van MaterialDistrict Utrecht over duurzame en regeneratieve bouwmaterialen. Onder leiding van Lars van Vianen van Matter Technologies verdiep je je in bioreceptief ontwerp en de samensmelting van gebouwde en natuurlijke omgevingen.

Door: Matter Technologies

3D printing (deel 1)

Ontdek de evolutie van 3D-printen tijdens het lezingenprogramma van MaterialDistrict Utrecht. Aanvankelijk richtte 3D-printen zich op kunststoffen, harsen, koolstofvezels en metaal, maar nu omvat het ook diverse materialen, waaronder hout, voedsel, klei en duurzame opties zoals bindmiddelen op basis van maïs of algen. Ondanks de belofte van materiaalefficiëntie brengt de opschaling uitdagingen met zich mee.

Moderator: Simone de Waart

10:45 – 11:15

Lars van Vianen, Matter Technologies
Bioreceptive Environments. A Biophilic Design Strategies on the Meta-Scale

Lars van Vianen is meta-ontwerper en oprichter en directeur van Scape Agency. Vanuit een achtergrond in interactieve kunst, experience design en parametrische architectuur onderzoekt hij de convergentie van synthetische biologie, materiaalkunde, kunstmatige intelligentie en robotconstructie. Deze lezing behandelt de integratie van levende systemen in architectonische praktijken, waarbij ruimtes worden bevorderd die niet alleen bevorderlijk zijn voor het menselijk welzijn, maar ook actief omgaan met biologische entiteiten.

11:00 – 11:30

Wies van den Maagdenberg, StudioWies
The Material Identity Crisis (NL)

Wies van den Maagdenberg, 26 jaar, is materiaal/productontwerper en recent afgestudeerd van de Design Academy Eindhoven. Haar passie voor materialen begon als kind, waar ze begon met fantasiedieren knutselen met afval, dat evolueerde naar functionele producten op Sitlucas. Van koeiendarmen tot keramiek, haar focus op diverse materialen groeide. Ze is net begonnen met het opzetten van Studio Wies, waar ze gedreven blijft door haar voorliefde voor materiaal en de vraag wat er met restmateriaal gebeurt. Haar praktische benadering en samenwerking met bedrijven definiëren haar ontwerpersidentiteit in de wereld van materialen.

11:20 – 11:50

Sander Boer, Starling Associates
Forest-2-File-2-Factory. Parametric Strategies for Biobased Materials

Sander Boer is gespecialiseerd in generatief en parametrisch ontwerpen, gebieden waarin hij veel expertise heeft ontwikkeld. Zijn vaardigheid strekt zich uit tot Building Information Modeling (BIM) en niet-standaard architectuur, en kan worden gezien als een van de eerste voorlopers van parametrisch ontwerp in Nederland en daarbuiten. Meer recentelijk breidt hij deze expertise uit naar circulair en biobased ontwerp als medeoprichter van Starling Associates. Deze lezing onderzoekt innovatieve benaderingen voor het gebruik van biogebaseerde materialen door het gebruik van parametrische ontwerpstrategieën, uiteindelijk gericht op efficiëntere en duurzamere productieprocessen.

11:35 – 12:05

Shahar Livne, Shahar Livne Design Studio
Alchemy and material design

De praktijk van conceptueel materiaalontwerper Shahar Livne is verhalend gebaseerd op materialen als centraal thema. Ze streeft ernaar een kritisch perspectief te creëren op het gebruik van materialen bij mensen en niet-mensen om brede publieke sociale, filosofische en ecologische kwesties te begrijpen en te communiceren. Door kritisch, speculatief en discursief ontwerp als methodologieën te gebruiken, presenteert ze de complexe systemen van de wereld door via neutraliteit te communiceren, waardoor de kijker een open ruimte krijgt voor het ontwikkelen van meningen, het begrijpen van de complexe en verstrengelde systemen van de wereld, en het stimuleren van discussies over ecologie en materiële cultuur. en wek een gevoel van verwondering en ontdekking op.

12:10 – 12:40

Nicholas Bouchard, Gomi No Sensei
Material Ecology. Designing for a Regenerative Future

Nicholas staat in de voorhoede van een fascinerend kruispunt van vakgebieden, waaronder materiaalkunde, biotechnologie, fabricagetechnologieën, engineering en ontwerp, allemaal ondersteund door een sterke ondernemersgeest. In zijn professionele praktijk heeft hij opmerkelijke vooruitgang geboekt bij het integreren van duurzame praktijken in fabricagetechnologieën en ontwerpprocessen bij bedrijven als Landlife Company en MVRDV, wat een sterke technische en managementfocus weerspiegelt. In deze tot nadenken stemmende lezing duiken we in het opkomende veld van de materiële ecologie, een discipline op het snijvlak van biologie en materiaalkunde.

12:25 – 12:55

Huub Looze, Omlab
Biocircularprinting for sustainable construction

Ontwerper en 3D-printfreak Huub Looze maakt alles 3D-printbaar. Ogenschijnlijk waardeloze grondstoffen kunnen met een zelfontwikkelde printtechniek op een hoogwaardige manier worden gebruikt. Hij is medeoprichter van Omlab, de (materiaal)ontwerpstudio die innoveert voor bouwen waarbij (bodem)biodiversiteit niet wordt uitgesloten.
Omlab ontwerpt emissiearme materiaalmengsels en natuurvriendelijke toepassingen voor een sector die radicaal getransformeerd moet worden. Omlab werkt momenteel aan robotische opschaling van de biologisch afbreekbare printtechnologie. Gebaseerd op de visie ‘Beton waar mogelijk vervangen door minder sterk materiaal; en het meteen positief maken voor de natuur’. Om dit te ontwikkelen won de studio een proeftuin van Heembouw.

12:45 – 13:15

Chris Kievid, Interactivist
SuperSurfaces. Innovation in Sustainability through Functional Surfaces

Chris Kievid is een in Rotterdam gevestigde ontwerper en oprichter van ‘Interactivist’, een ontwerppraktijk die bekend staat om het creëren van onderscheidende, sociaal bewuste ervaringen. Zijn passie en expertise liggen op het samenvloeien van design, technologie en architectuur. Interactivist is gespecialiseerd in het creëren van grootschalige, meeslepende ervaringen die deze domeinen naadloos laten samenvloeien en het publiek op zeer boeiende en gedenkwaardige manieren boeien. Deze lezing belicht hoe innovatie in technologie en design kan leiden tot duurzamere en esthetisch verrijkte ruimtes, terwijl ook de functionele en maatschappelijke aspecten van de gebouwde omgeving aan de orde komen.

13:00 – 13:30

Hedwig Heinsman, Aectual
3D Printing Interior Finishes and Furniture from Waste in a Circular Loop

Hedwig Heinsman is mede-oprichter en creatief directeur van Aectual, het toonaangevende online platform voor interieurobjecten en afwerkingen gemaakt in een volledig circulaire materiaalkringloop via XL 3D-printen van gerecyclede afvalmaterialen. De geavanceerde technologie van Aectual wordt omarmd door wereldwijde merken als Tiffany & Co., Hermes en Disney, maar ook door veelgeprezen ontwerpers zoals Patricia Urquiola en Zaha Hadid architecten. Eerder richtte Hedwig DUS op, bekend van het bekroonde 3D Print Canal House. Ze heeft een Cum Laude Masters in Architectuur behaald aan de Technische Universiteit van Delft en heeft internationale onderscheidingen verdiend, waaronder de SEA Global Sustainability Entrepreneurship Award en de Amsterdam Awards for the Arts.

BNI Workshop

Door: BNI

PAUZE-LEZING

13:20 – 15:05

BNI
Materializing Circularity

Circulariteit lijkt op een complex dashboard met talloze knoppen, waarbij elk project specifieke keuzes vereist. Het is van essentieel belang om te navigeren in onze overwegend lineaire wereld met de nodige kennis en inzicht. In de workshop Materializing Circularity neem je deel aan een interactief evenement waarin de impact van materiaalkeuzes en ontwerpbeslissingen wordt beoordeeld, gebruikmakend van de Inter Matter materiaaldatabase en inzichten uit The NOT-SO-EASY Guide. Doe met ons mee voor boeiende discussies over impact, valkuilen, het identificeren van makkelijk haalbare doelen het formuleren van langetermijnstrategieën.

13:35 – 14:05

Erik Tempelman, TU Delft
Materials and Energy – what every designer needs to know

Erik Tempelman (Vlissingen, 1969) heeft een MSc in lucht- en ruimtevaarttechniek en een PhD in materialen en duurzaamheid, beide aan de TU Delft. Momenteel bekleedt hij een functie als universitair hoofddocent aan dezelfde universiteit, met meer dan 30 jaar opgebouwde kennis op het gebied van materialen, design en innovatie. Tot zijn publicaties behoren diverse wetenschappelijke leerboeken en vele professionele publicaties – alleen al in het Nederlandse vaktijdschrift Constructeur meer dan 20. Erik is een enthousiaste spreker en staat bekend om zijn vermogen om zelfs de meest complexe onderwerpen in eenvoudige bewoordingen uit te leggen – en ervoor te zorgen dat je meer wilt leren.

What wool can do

Duik in het potentieel van wol voor de interieur- en textielsector, en de positieve impact ervan op lokale ecosystemen en gemeenschappen. Mis deze kans niet om deel uit te maken van de verandering naar een circulaire en verantwoorde kledingaanpak.

Door: Fibershed

3D PRinting (deel 2)

Het vervolg van het lezingenprogramma over 3D-printen en de uitdagingen waar designers mee te maken hebben.

Moderator: Simone de Waart

15:25 – 15:55

Stijntje Jaspers, Fibershed
The Value of Wool

Met ruim 25 jaar ervaring in leidinggevende creatieve functies in de internationaal opererende Nederlandse mode-industrie zet Stijntje zich vol in op bio-circulair textiel en kleding. Met haar creatieve achtergrond en conceptuele mindset werkt ze als mede-oprichter en programmadirecteur van Fibershed Nederland aan het verbinden van de punten voor de noodzakelijke systeemverandering richting een regeneratieve toekomst. Stijntje deed de modulaire master Sustainability and Systemic Change aan Universiteit Nyenrode en is auteur van het boek ‘Goede Gespreksstof’ over de impact en kansen van onze kleding voor tieners.

14:15 – 14:45

Tjeerd Veenhoven, Huis Veendam
An overview of sustainable design interventions

Tjeerd Veenhoven studeerde in 2000 af aan de Kunstacademie in Arnhem als productontwerper. De afgelopen 15 jaar heeft Tjeerd Veenhoven zich volledig gericht op het ontwikkelen van duurzame waardeketens op basis van organische materialen die hij, in samenwerking met vele partners, probeert te valoriseren tot circulaire producten die zo min mogelijk schade toebrengen aan ons ecosysteem. Ondanks zijn meedogenloze positiviteit is Tjeerd Veenhoven zich als geen ander bewust van de sombere positie waarin onze planeet zich momenteel bevindt.

16:00 – 16:30

Beatrice Waanders, The Soft World
Dutch wool in the international high-end design world

Beatrice Waanders begon haar carrière als interieurarchitect voor het ministerie van Buitenlandse zaken maar maakte de overstap naar textielkunst. Sinds 15 jaar is ze gespecialiseerd in het werken met lokale Nederlandse wol en internationaal een van de pioniers van radicaal energieneutrale vezel- en wolkunst. Haar wol verkrijgt ze rechtstreeks via Nederlandse begrazingsprojecten voor meer biodiversiteit in opdracht van bijvoorbeeld Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Haar kunst en design wordt wereldwijd geëxposeerd op kunstbeurzen als DDW, Maison & Objet, Milaan designweek, Object, Big Art, Pan en Art Basel Miami. Bekende opdrachtgevers waren LVMH, John Galliano voor Maison Margiela, zangeres Rihanna en Joep van Lieshout.

14:50 – 15:20

Volker Ruitinga, Vertico
Excellence in 3D Concrete Printing for Design & Architecture

Tijdens zijn werk in de auto-industrie raakte Volker Ruitinga gefascineerd door 3D-printen. In 2018 startte hij Vertico in een poging het 3D-printproces op te schalen. Door beton als materiaal te gebruiken zag hij een kans om zijn liefde voor additive manufacturing te combineren met zijn waardering voor architectuur en design. Hij heeft een graad in wijsbegeerte (cum laude) aan de Erasmus Universiteit, is getrouwd en heeft twee kinderen.

16:35 – 17:05

Fibershed Wool Working Group
Good Conversations: Why Wool

Pioniers van de wolwerkgroep van Fibershed onderzoeken hoe de werkelijke waarde van wol opnieuw kan worden beoordeeld. Wol is een hernieuwbare, natuurlijke, duurzame en hoogwaardige vezel. Welke kansen biedt dit 100% fossielvrije materiaal de interieur- en textielsector? Kunnen we de positieve impact van de primaire bron op onze regionale landschappen en gemeenschappen meten? Kom naar dit inzichtelijke en boeiende gesprek met onder meer Beatrice Waanders – The Softworld, Hollands Wol Collectief en Stijntje Jaspers, programmadirecteur Fibershed NL.

15:45 – 16:15

Iris Bekkers & Shams Hazim, Studio Babel
Towards climate adaptive insect habitats

Shams Hazim en Iris Bekkers zijn de oprichters van Studio Babel. Zij zijn allebei gepassioneerd over design dat helpt onze ecosystemen nieuw leven in te blazen en dat de biodiversiteit bevordert. Hun overtuiging is dat de stad van de toekomst is er een waar we floreren en samenwerken met de natuur. Om deze visie werkelijkheid te maken, bestuderen ze hoe ze de techniek van 3D-printen met klei kunnen gebruiken, gecombineerd met oude irrigatietechnieken om klimaatadaptieve insectenhabitats te creëren. Op deze manier helpen ze insecten en andere kleine beestjes die vaak over het hoofd worden gezien van een veerkrachtiger leefgebied voor hun behoeften.

Foto: Twycer

16:20 – 16:50

Sol Sanchez Cimarelli, IOUS Studio
Symbiotic Surfaces: Exploring the Fusion of 3D Printing and Moss in Planter Tiles

Sol Sanchez Cimarelli, Argentijnse architect gevestigd in Rotterdam en medeoprichter van IOUS Studio, werkt op het snijvlak van parametrisch ontwerp en digitale fabricage. Met een achtergrond in digitaal georiënteerde architectuur integreert Sol technische expertise in het creatieve proces. Sol’s grote interesse in biodesign fungeert als katalysator en drijft haar naar een innovatieve samensmelting van technologie en natuur.
Via IOUS Studio werkt ze aan de herconceptualisering van traditionele architectuur, waarbij ze een dynamische synthese introduceert van computationeel ontwerp en ecologisch bewustzijn. De aanpak van IOUS Studio begint aan een transformatieve reis, waarbij elke structuur dient als een bewijs van de naadloze coëxistentie van het digitale en het organische in architectonische landschappen.

16:55 – 17:25

Yufei Gao
Storytelling in the age of data and digital fabrication

Yufei Gao is een multidisciplinaire ontwerponderzoeker. Daarnaast is ze een maker die materialen en technieken gebruikt om verhalen over te brengen, waardoor abstracte zaken tastbaar en herkenbaar worden. Haar werk heeft vaak een interactief en interdisciplinair karakter, en heeft een speelse en humoristische essentie, waarbij urgente zaken zoals klimaatverandering in onze samenleving worden aangepakt. Sinds haar afstuderen in 2023 draait haar werk vooral om 3D-geprint keramiek. Ze maakt gebruik van parametrische ontwerptools en digitale fabricagetechnieken om keramische stukken te creëren, met storytelling (of artistieke datavisualisatie) voor milieubewustzijn als belangrijkste drijfveer.

Mis het niet en koop nu je ticket

We zien je graag daar! Lukt het niet om langs te komen? Je kunt ook een livecast-ticket kopen om de lezingen live vanuit huis te bekijken.

LIVECAST TICKET

€7,50*

Online de lezingen volgen

*) Koop je livecast tickets online met 50% korting. Ticketprijzen exclusief BTW.

  • Online meekijken met alle lezingen
  • Lezingen later kunnen terugkijken
  • Digitale beurscatalogus (pdf)

DAGTICKET

€12,50*

Een dag vol inspiratie

*) Koop je dagtickets online met 50% korting. Ticket aan de deur € 25,-. Ticketprijzen exclusief BTW.

  • Toegangsticket voor 1 dag
  • Online meekijken met alle lezingen
  • Lezingen later kunnen terugkijken
  • Digitale beurscatalogus (pdf)
  • Gedrukte beurscatalogus t.w.v. € 10,-

PASSE-PARTOUT TICKET

€30*

Als een dag niet genoeg is

*) Koop je passe-partout tickets online met 50% korting. Ticket aan de deur € 60,-. Ticketprijzen exclusief BTW.

  • Toegangsticket voor 3 dagen
  • Online meekijken met alle lezingen
  • Lezingen later kunnen terugkijken
  • Digitale beurscatalogus (pdf)
  • Gedrukte beurscatalogus t.w.v. € 10,-