Home/Bezoeken/Programma/Sprekersprogramma woensdag 8 maart

Sprekersprogramma woensdag 8 maart

De lezingen zijn in het Engels, tenzij anders aangegeven. Het sprekersprogamma is mogelijk aan verandering onderhevig.

Theater 1

Theater 2

Tomorrow’s timber

Diverse architecten vertellen over hun ervaring met houtbouw en waarom gecertificeerd hout hét bouwmateriaal van de toekomst is.

Door: PEFC Netherlands Moderator: Atto Harsta

Inspired by Nature Deel 1

De sprekers in dit programma laten zien dat natuurlijke en biobased materialen de toekomst zijn.

Moderator: David Heldt

10:45 – 11:15

Tim Vermeend, Urban Climate Architects
Vanuit een aantal recente houtbouwprojecten van Urban Climate Architects (UCArchitects) – kansen voor opschaling Houtbouw in Nederland (NL)

UCArchitects is in 2009 opgericht door Tim Vermeend. UCArchitects ontwerpt altijd in team verband aan het verbeteren van binnenstedelijke locaties. Ze ontwerpen aan opgaven waar de gezonde leefomgeving, milieuvriendelijke oplossingen, biodiversiteit, biobased bouwen en sociale interactie centraal staan. Ze lossen problemen op of herdefiniëren ruimte, structuren en bouwen aan een verbeterde leefomgeving.

11:00 – 11:30

Liesbeth Bulk, Crush on Nature
Ontwerpen met de natuur (NL)

Liesbeth Bulk, geboren in het ‘groene hart’, heeft altijd een fascinatie gehad voor de natuur. Tuinarchitectuur leek een logische keuze, maar het structureren en sturen, wat tuinen kenmerkt, paste haar niet. De kunstacademie werd het vervolg. Een wonderlijke vraag van een Aboriginaldame gaf haar denken over onze natuurlijke omgeving richting. Projecten als een organisch groeiende tuin voor ouderen, waarin zij als ontwerper een nieuwe rol inneemt, tot de grote, circulaire Floating Nature panelen die zij nu maakt.

11:20 – 11:50

Diederik de Koning, la-di-da design & architecture
Dijkhuis – Strijensas (NL)

Diederik de Koning (°1983, Curaçao) studeerde Milieu- en Infrastructuurplanning in Groningen en Bouwkunde Delft. Zijn bureau la-di-da, gerund samen met Laura van Santen, won de Architectuurprijs Achterhoek voor Project Hietland, werd genomineerd voor de Architectuurprijs Almere voor Project A-Frame en won onlangs de Abe Bonnema Prijs voor jonge architecten voor Project Strijensas. Hij is promovendus aan de Technische Universiteit Delft en heeft architectuur gedoceerd aan verschillende instellingen.

11:35 – 12:05

Marjanne Cuypers, BlueBlocks
Timber from the ocean forests – regenerative practices for abundant living spaces

Marjanne Cuypers is oprichter van BlueBlocks, een door onderzoek en ontwikkeling geleid bioproductiebedrijf. Ze studeerde industrieel ontwerpen aan de TU Delft, werkte voor (internationale) merken aan diverse innovatieprojecten en doceert biodesign aan de Haagse Hogeschool. Bij BlueBlocks worden nieuwe biomaterialen en circulaire producten ontwikkeld die passen bij de behoeften van mensen, in harmonie met het grotere natuurlijke systeem waar we deel van uitmaken.

11:55 – 12:05

Maarten Willemen, PEFC Nederland
Hout is pas duurzaam als er duurzaam op staat (NL)

Maarten Willemen is voorzitter van PEFC Nederland, de vereniging van bedrijven die gecertificeerd duurzaam hout gebruiken. Hij heeft veel ervaring in de houtketen dicht bij het bos: de houtoogst, de handel in ‘rondhout’ en de verwerking ervan. Hij is ervan overtuigd dat hout de meest duurzame grondstof is die we kennen, op voorwaarde dat de bossen waaruit dit hout komt ook duurzaam worden beheerd.

12:25 – 12:55

Marijke Jans
Coffee grounds as raw material

Marijke Jans is een Belgische materiaal- en objectontwerper die interieurvormgeving studeerde aan Thomas More Mechelen. Haar praktijk is divers maar consistent en richt zich op circulair ontwerpen met biobased materialen. Gepassioneerd door ruwe en biobased materialen, ligt haar focus op proces, onderzoek en experiment. Kaffa is een doorlopend onderzoeksproject en collectie om te benadrukken dat wat wij beschouwen als afval, gebruikt kan worden als nieuwe grondstof.

12:10 – 12:40

Erik Roerdink, De Zwarte Hond
Alliander Westpoort, Amsterdam, Circular but still for eternity

Erik Roerdink (1982) leidt als architectuurpartner samen met Henk Stadens het team van De Zwarte Hond in Groningen. De Zwarte Hond is een ontwerpbureau voor architectuur en stedenbouw. Ze hebben kantoren in Groningen, Rotterdam en Keulen waar zo’n 120 professionals werken. Door stedenbouw en architectuur te combineren voegen zij kwaliteit toe aan de gebouwde omgeving. Ze beoordelen goed wat waarde toevoegt en de kwaliteit van leven verbetert voor de mensen, de straat, de wijk, de stad en de regio. De Zwarte Hond zet zich volledig in voor hun ontwerpen en nemen ook de verantwoordelijkheid voor de realisatie ervan. Het eindproduct moet net zo ambitieus en mooi zijn als de eerste voorstellen.

13:00 – 13:30

Anna Vershinina, Vers La Vie
From space to the kitchen and back: bioplastics that challenge the linear lifestyle

Anna Vershinina is een PhD-kandidaat aan de KU Leuven in België. Haar expertisegebieden omvatten bioregeneratieve architectuur en biomaterialen. Anna’s masterscriptie over mens-microbieel samenleven in extreme omgevingen werd getoond op internationale symposia in Zwitserland en Frankrijk, waar haar project werd bekroond met een 3e prijs. Anna heeft ervaring met bioplastics en mycelium. Haar prototypes van biomateriaal waren te zien op de Dutch Design Week en op de tentoonstelling RetroFuture met het Next Nature Network. Ze houdt een virtueel dagboek bij van haar biodesign-experimenten op sociale media, waar ze haar publiek aanmoedigt om creatieve manieren te vinden om met afval om te gaan.

12:45 – 13:15

Boris Zeisser, Natrufied Architecture
Hoe kom je samen met opdrachtgever, adviseurs en uitvoerende partners tot het optimale houtbouwproject? (NL)

Boris Zeisser (1968) studeerde architectuur aan de University of Illinois in Chicago en de Technische Universiteit in Delft, alwaar hij in 1995 afstudeerde met een eervolle vermelding. Na vijf jaar ervaring te hebben opgedaan onder de vleugels van het buro van Erick van Egeraat, richtte hij in 2001 het bureau 24H-architecture op samen met Maartje Lammers. In 2015 kreeg dit een vervolg met zijn huidige bureau Natrufied-architecture dat hij samen met Anja Verdonk runt.
Boris richt zich al ruim 20 jaar vooral op natuur geïnspireerde ontwerpen, zowel qua vormgeving, materialisatie als energie in woningenbouw, scholenbouw als leisure in binnen- en buitenland meteen focus op houtbouw.

BNI LeZINGENREEKS

Door: BNI

PAUZE-LEZING

13:20 – 15:05

BNI
Circulair ontwerp, samenwerken zonder waste (NL)

Op woensdagmiddag 8 maart van 13.20-15.05 kun je een interessante BNI-lezingenreeks op MaterialDistrict Utrecht bijwonen. In vijf presentaties, met als rode draad interdisciplinair samenwerken, vergroot je jouw kennis om ‘waste’ in dit proces te voorkomen. Leer van anderen en voorzie jezelf van kennis en inspiratie om deze concreet in jouw projecten toe te passen. Met Arend van de Beek (Lagemaat BV), Peter Kreukniet (Insert), Kim Mazeland (Studio Groen+Schild), Lotte de Jong (Gielissen) en David van Nunen (LBP|SIGHT)

13:35 – 14:05

Erik Tempelman, TU Delft
Materials and Greenwashing: (don’t) get SCAMMED!

Erik Tempelman (Vlissingen, 1969) studeerde lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, waar hij in 1994 afstudeerde op lichtgewicht materialen, recycling en duurzaamheid – ook het onderwerp van zijn latere proefschrift. Sinds 2006 is hij als universitair hoofddocent verbonden aan de TU Delft en heeft hij wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over onderwerpen als recycling, LCA, kritische metalen, ecodesign en 3D-printing.

URBAN & LANDSCAPES

Deze twee lezingen zien de stad als een (materiële) grondstof en natuurlijke landschappen als iets dat hersteld moet worden.

Moderator: Sigrid Lussenburg

Inspired by nature deel 2

Ook in het tweede deel laten de sprekers zien dat natuurlijke en biobased materialen de toekomst zijn.

Moderator: David Heldt

15:25 – 15:55

Rob van Lith, New Horizon
De stad als bron voor circulaire oplossingen! (NL)

Als manager circulaire samenwerkingen helpt Rob onder meer woningcorporaties, investeerders en ontwikkelaars om circulaire ambities te realiseren. New Horizon creëert waarde uit te slopen gebouwen. Hergebruik is de toekomst. Urban Mining is dus de toekomst. Simpelweg omdat het beter is. In alle opzichten. Daar is hij van overtuigd. Met veel passie en energie neemt hij mensen mee op een circulaire reis die New Horizon in 2015 is begonnen met maar één doel; IMPACT MAKEN.

14:15 – 14:45

Lina Chi
Linoleum

Lina Chi is een ontwerper die nieuwsgierigheid vindt in het gewone. Haar meest recente werk, Linoleum, is een samenwerking met Forbo Flooring in Nederland. Dit werk is voortgekomen uit een ontmoeting tussen een materiaal-gedreven benadering en industriële technieken. Door praktische materiaalexperimenten heeft deze serie geresulteerd in zachte sculpturale vormen die uitnodigen tot verandering in het landschap van interieurs.

16:00 – 16:30

Peter Vodegel, BESE
Nature restoration with biodegradable BESE-elements

Wereldwijd raken we de natuur in hoog tempo kwijt en worden miljarden euro’s geïnvesteerd in het herstel van aangetaste ecosystemen. BESE ontwikkelde de BESE-elementen, een sterke roosterstructuur die volledig biologisch afbreekbaar is en wordt gemaakt van reststroomaardappelen. Peter Vodegel is een hands-on en innovatieve ecoloog. Na zijn studie mariene ecologie trok hij naar Kenia om een herstelproject voor koraalriffen op te zetten, waar hij ook kunstmatige rifontwerpen en koraalboomkwekerijen optimaliseerde. Toen het project eenmaal liep, sloot hij zich aan bij BESE en helpt nu verschillende mariene ecosystemen over de hele wereld te herstellen met nieuwe biologisch afbreekbare producten gemaakt van afvalstromen.

14:50 – 15:20

Charilaos Mananedakis
Natural Air Purification (NAP)

Charilaos Mananedakis werd geboren op het eiland Kreta en groeide op in Nederland. Van jongs af aan nam zijn vader hem mee als schilder. Hij ging verder studeren aan Sint-Lucas, waar hij afstudeerde als “specialist decoratie en restauratie”. Een van zijn stages was op de archeologische afdeling op Kreta. Dit inspireerde hem om de oudheid te onderzoeken en te experimenteren met traditionele methoden, voor toepassingen in ons moderne leven. Zijn belangrijkste focus is het gebruik van natuurlijke materialen vanwege hun unieke eigenschappen, zoals luchtzuivering en lichtionisatie die zorgen voor een gezonde omgeving.

15:45 – 16:15

Austeja Platukyte, Sea Foam
Design for Symbiocene

Austeja Platukyte is een creatieve onderzoeker die werkt tussen de disciplines materiaalontwerp en wetenschap, technologie en ambacht. Ze is een Ph.D. student design, een ondernemer aan de Vilnius Academy of Arts en een oprichter van SEA FOAM startup. A. Platukyte is een pionier op het gebied van materiaalontwerp en de Zero Waste-filosofie in Litouwen, en een initiator van de eerste duurzame materialencollectie in Litouwen, genaamd Biomaterials Library.

Mis het niet en koop nu je ticket

We zien je graag daar! Lukt het niet om langs te komen? Je kunt ook een livecast-ticket kopen om de lezingen live vanuit huis te bekijken.

LIVECAST TICKET

€7,50*

Online de lezingen volgen

*) Koop je livecast tickets online met 50% korting.

  • Online meekijken met alle lezingen
  • Lezingen later kunnen terugkijken
  • Digitale beurscatalogus (pdf)

DAGTICKET

€12,50*

Een dag vol inspiratie

*) Koop je dagtickets online met 50% korting.
Ticket aan de deur € 25,-

  • Toegangsticket voor 1 dag
  • Online meekijken met alle lezingen
  • Lezingen later kunnen terugkijken
  • Digitale beurscatalogus (pdf)
  • Gedrukte beurscatalogus t.w.v. € 10,-

PASSE-PARTOUT TICKET

€30*

Als een dag niet genoeg is

*) Koop je passe-partout tickets online met 50% korting.
Ticket aan de deur € 60,-

  • Toegangsticket voor 3 dagen
  • Online meekijken met alle lezingen
  • Lezingen later kunnen terugkijken
  • Digitale beurscatalogus (pdf)
  • Gedrukte beurscatalogus t.w.v. € 10,-

Ticketprijzen exclusief BTW