Sprekersprogramma vrijdag 10 maart
De lezingen zijn in het Engels, tenzij anders aangegeven. Het sprekersprogamma is mogelijk aan verandering onderhevig.
Theater 1
Theater 2
The future of textiles
In deze reeks lezingen verkennen we de nieuwste ontwikkelingen en trends in de textielindustrie en hoe deze de toekomst van mode en interieurontwerp vormgeven.
Moderator: Samira Boon
Waste as a resource
De sprekers in dit programma bespreken hoe afvalmaterialen een nieuwe bestemming kunnen krijgen en opnieuw kunnen worden gebruikt om nieuwe producten te creëren en de milieu-impact van ons afval te verminderen.
Moderator: Leonne Cuppen

10:45 – 11:15
Ellen Mensink, Brightfiber Textiles
De toekomst van circulair textiel en de potentie voor merken en designers (NL)
Ellen Mensink is de oprichter van Loop.a life en Brightfiber Textiles. Ellen is bedrijfseconoom (UvA) en creatief (2 jaar deeltijd Rietveld Academie). Zo’n zeven jaar geleden richtte ze Brightloops BV / Loop.a life op; het eerste 100% circulaire breimerk van Nederlandse bodem. Later kwam daar Brightfiber Textiles bij; Private Label producent van 100% circulaire garens voor andere merken en textielbedrijven, gemaakt van reststromen van de afvalberg.

11:00 – 11:30
Jouke Boorsma, AquaMinerals
Giving (waste)water residuals a second life
Jouke Boorsma is business developer voor de Energie- en Grondstoffenfabriek. Hij studeerde technologie en innovatiebeleid aan de TU Eindhoven en heeft 20 jaar ervaring in het vertalen van ambities naar projecten in zowel ontwikkelingslanden als ontwikkelde landen.

11:20 – 11:50
Mirthe Snoek, Hollands Wol Collectief
Dutch sheep’s wool, from waste product on a global scale to local circular basic material
Mirthe Snoek is een pragmatisch ontwerper met een passie voor duurzame materialen in de gebouwde omgeving. Ontwerpers hebben mogelijk de grootste invloed op het creëren van een duurzame toekomst, een verantwoordelijkheid die ze bereid is te nemen. Samen met Janne de Hoop richtte ze in de zomer van 2021 het Hollands Wol Collectief op. Sindsdien is het team uitgebreid, wordt de eerste batch van 10.000 kg verwerkt en lopen er meerdere samenwerkingsprojecten om de toepassing van alle wol te vergroten.


11:35 – 12:05
Sarmite Polakova & Roua AlHalabi
The many Lives of Colour
Studio Sarmite is een ontwerp- en onderzoeksstudio voor natuurlijke materialen. Onder leiding van de Letse ontwerper Sarmite Polakova richt het studiowerk zich op het transformeren van industrieel afval en verschillende bijproducten in nieuwe hoogwaardige materialen die weer op de markt kunnen worden gebracht.
Roua Atelier is opgezet door Roua AlHalabi, een specialist in natuurlijke kleurstoffen in de textielindustrie die veel verschillende ontwikkelende natuurlijke pigmenten en vergeten technieken combineert.

12:10 – 12:40
Simone Post, Studio Simone Post
Post productions
Simone Post (*1990, Utrecht, Nederland) is een multidisciplinaire ontwerpster met roots in textiel, gevestigd in Rotterdam. Ze studeerde in 2015 cum laude af aan de Design Academy Eindhoven en won tal van nationale en internationale prijzen. Het werk van Post duikt diep in kleur, oppervlakte en print. Haar focus ligt op gedurfd en onverwacht gebruik van materialen, het streven om ambachten te behouden en duurzaamheid te koesteren. Haar werk is wereldwijd tentoongesteld van Brazilië, China, Italië, India, de VS tot Moskou, en is aangekocht door meerdere musea, waaronder het Vitra Design Museum, Weil am Rhein, het Centraal Museum, Utrecht en de Cooper Hewitt, New York.

12:25 – 12:55
Basse Stittgen
Tree of Culture
Het werk van Basse Stittgen (1990) bevindt zich op het snijvlak van design, kunst en materiaalonderzoek. Het komt voort uit een fascinatie voor materie, hoe het kan worden gemaakt, verzorgd en in twijfel getrokken om verborgen verhalen te ontvouwen. Hij studeerde in 2017 af aan de Design Academy Eindhoven en sindsdien is zijn werk tentoongesteld in het V&A Museum, het Stedelijk Museum Amsterdam, de NGV Melbourne en de 13e Shanghai Biennale of Architecture. Het maakt deel uit van de collectie van de MAK Wenen, het Fundatie Museum Zwolle en de Wellcome Collection.

12:45 – 13:15
Iris Houthoff, Mylium
Fungal textiles
Iris Houthoff is oprichter en directeur van Mylium, een Nederlandse start-up die schimmeltextiel ontwikkelt uit mycelium. Ze is docent Bioprocestechnologie geweest aan Wageningen University en heeft zich altijd gedreven gevoeld om bij te dragen aan een circulaire en biobased samenleving. Met Mylium is het haar missie om merken en ontwerpers een levensvatbaar en schaalbaar alternatief te bieden voor synthetisch textiel. Ze kijkt ernaar uit u kennis te laten maken met haar bedrijf en mogelijke producttoepassingen van hun nieuwe textiel te bespreken.

13:00 – 13:30
Zuzanna Skurka
Immediate prototyping and naive material translation: How can we make senses and understand materials around us better
Zuzanna Skurka is ontwerper, vakvrouw, onderzoeker en materiaalvertaler. Afgestudeerd aan de Koninklijke Deense Academie, School of Architecture, Design and Conservation, werkt ze momenteel als freelance ontwerper. Haar praktijk kenmerkt zich door de interdisciplinaire benadering, vertaling tussen materialen, systemen en manieren van begrijpen. In haar recente werk analyseert ze de moderne baksteenproductie en stelt ze alternatieve tools voor om architectuur opnieuw vorm te geven.
PAUZE-LEZING
Door: Green Product Award
PAUZE-LEZING
Door: Interface
13:20 – 13:50
Green Product Award Audience Winners presentaties
Binnen de Green Product Award worden onderscheidingen op twee niveaus toegekend, een door de juryleden en een andere door een openbare stemming.
Dit jaar werden er 50.000 stemmen uitgebracht en we hebben het genoegen om de winnaars voor het beste product en het beste concept live in MaterialDistrict Utrecht bekend te maken.
Gemodereerd door Nils Bader en prof. Stan Skolnik.


13:35 – 14:05
Janneke Leenaars, Interface, & Linda Vosjan, Climate Cleanup
Climate Positive innovations
Janneke Leenaars is Sustainability Manager Northern Europe bij Interface. Na een eerdere carrière als consultant, coach en CSR-manager, kwam Janneke in januari 2020 bij Interface om haar vaardigheden toe te passen om positieve ontwikkelingen op het gebied van C02-reductie te versnellen, natuurlijke ecosystemen te herstellen en te beschermen en koolstofputten te creëren om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Climate Cleanup Foundation is een onafhankelijke ondernemende non-profitorganisatie die wordt gefinancierd door leden. Samen pionieren ze met systemische interventies om koolstofteruggave mogelijk te maken op het land, in oceanen,
rotsen en constructies.
The future of textiles
In deze reeks lezingen verkennen we de nieuwste ontwikkelingen en trends in de textielindustrie en hoe deze de toekomst van mode en interieurontwerp vormgeven.
Moderator: Samira Boon
Waste as a resource
Hoe afvalmaterialen kunnen worden hergebruikt om nieuwe producten te creëren en de milieu-impact van ons afval te verminderen.
Moderator: Leonne Cuppen

14:00 – 14:30
Stijntje Jaspers, Fibershed Nederland
Use what we have and what we grow!
Stijntje Jaspers is gepassioneerd door textiel. Na haar studie modevormgeving werkte ze ruim 25 jaar in creatieve managementfuncties voor verschillende internationaal opererende textiel- en modemerken. Ze besloot eind 2016 te vertrekken, met het besef dat deze sector een grote rol speelt in klimaatverandering. In 2021 richtte ze samen met Martine Nieuwenhuis de stichting Fibershed Nederland op. Als programmadirecteur initieert ze pre-competitieve samenwerkingen in de transitie naar een lokaal, sociaal en natuurpositief textielsysteem.

14:15 – 14:45
Vera Nooijen, Studio Vera Nooijen
Project Re-value
Vera Nooijen (1998) is een ontwerper die altijd op zoek is naar (nieuwe) materialen en technieken. Je kunt haar werk omschrijven als experimenteel, minimalistisch en simpel maar doeltreffend. Tijdens haar afstudeerproject genaamd ‘Re-value’ richtte ze zich op het afvalmateriaal uit de marmerindustrie. Ze experimenteerde met het afvalmateriaal en bedacht drie functionele producten; Tafellagen, Tafelberg en de Wandplanken. Met haar Re-value-project studeerde ze in 2022 af aan de Willem de Kooning Academie. Ze werkt vanuit haar Design Studio in Evertsoord (NL), opgericht in 2022.

14:35 – 15:05
Iris Veentjer, RietGoed
Gebruik wat we hebben en wat er groeit! (NL)
Fibershed-deelnemer Iris Veentjer is eigenaar van Studio i Focus. Een ontwerpstudio voor onder meer innovatief materiaalonderzoek en experimenteel, conceptueel ontwerp. Iris is afgestudeerd als interieurarchitect aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ze voert freelance projecten uit voor verschillende bedrijven en instellingen en werkt mee aan zelf geïnitieerde ontwerpprojecten als Bakkie Trots en RietGoed. Door innovatief alternatieven te creëren, hoopt Iris perspectieven en systemen te veranderen. Bakkie Trots en RietGoed biedt niet alleen een mooi product, maar vooral een bijdrage aan de maatschappelijke discussie over duurzaamheid, klimaatverandering, maatschappelijk bewustzijn en regeneratief werk.

14:50 – 15:20
Yuval Harel
Terra alchemy. An ongoing material research into combining ceramics & metal
Yuval Harel is recent afgestudeerd aan Design academy Eindhoven. Materiaal en menselijk gedrag staan centraal in haar ontwerppraktijk. Ze bestaat voor 40% uit poëtische concepten die redeneren en een verhaal vertellen, en voor 60% uit experimentele processen die het onverwachte omarmen. Haar ontwerpwerk is gebaseerd op het in vraag stellen en vieren van de waarden in ‘fouten’, materialen en ruimtes een nieuwe context geven, en het belang van ambacht en het ontwikkelen van nieuwe werkmethoden, terwijl ze zich richt op het proces en het potentieel en niet alleen op het eindproduct.

15:25 – 15:55
Vivian Erdtsieck, Studio VivÈrdie
Vifour, a circular textile system. Creating a circular textile in a non-circular economy
Vivian Erdtsieck is een textielontwikkelaar met een bachelor in modeontwerp en een master in materiaalchemie en -fysica. Met een gecombineerde geschiedenis in wetenschap en design, probeert zij en haar bedrijf Studio VivÈrdie de twee industrieën met elkaar te verbinden om te werken aan een duurzamere toekomst. Momenteel werkt studio VivÈrdie aan een nieuw materiaal genaamd Vifour, gemaakt van niet-recyclebaar textielafval.

15:45 – 16:15
Macarena Torres Puga & Francisco Munoz, A Waste Epiphany
From demolition waste to design
Macarena Torres Puga is een ontwerper uit Chili, die de afgelopen jaren met afval- en duurzame projecten heeft gewerkt, met als doel afgedankt materiaal om te zetten in aantrekkelijke designproducten voor interieurs. Vermeld als 8 top opkomende ontwerptalenten van Chili en winnaar van de Duitse duurzaamheidsprijs, ging Macerena verder met het mede-oprichten van Waste Epiphany.
Francisco Munoz is bouwkundig ingenieur van de TU Delft en heeft deelgenomen aan veel innovatieve projecten rond de transitie naar schonere energie en circulariteit. De afgelopen jaren maakte hij deel uit van Delft Hyperloop, liep stage bij Kengo Kuma en was mede-oprichter van zowel MOR Studio als Waste Epiphany.

16:00 – 16:30
Irene Petrillo, Studio Samira Boon
Textile architecture, a promising future
Met een achtergrond in Industrieel Ontwerpen is Irene Petrillo afgestudeerd met een sterke focus op materialen van de toekomst.
Terwijl ze het bacterie-gekweekte textiel ‘Kombutex’ verder ontwikkelde, sloot ze zich in 2021 aan bij Studio Samira Boon.
Studio Samira Boon is opgericht in Japan en combineert de adaptieve en zintuiglijke kwaliteiten van textiel met geautomatiseerde productietechnieken. Recente werken in Nederland zijn onder meer de 3D geweven Archi Folds en de parametrisch ontworpen BioFold – akoestische panelen gemaakt van textielafval. Beide zijn innovatieve series van op textiel gebaseerde, architectonische elementen, die techniek, wetenschap en kunst samenbrengen.
Mis het niet en koop nu je ticket
We zien je graag daar! Lukt het niet om langs te komen? Je kunt ook een livecast-ticket kopen om de lezingen live vanuit huis te bekijken.
Ticketprijzen exclusief BTW