Sprekersprogramma vrijdag 8 maart

De lezingen zijn in het Engels, tenzij anders aangegeven. Het sprekersprogamma is mogelijk aan verandering onderhevig.

Theater 1

Theater 2

The Future of Timber Buildings

Het gebruik van hout en andere biobased bouwmaterialen kan een belangrijke bijdrage leveren aan de enorme vraag naar duurzame woningen. Met 4 top biobased (hout)experts richt dit lezingenprogramma zich op hoe nieuwe koolstofregelgeving (pad naar netto nul en ParishProof met hout), parametrische engineering en ontwerp, nieuwe technische houtproducten en -systemen en industriële productiemogelijkheden deze ontwikkelingen zullen versnellen.

Door: PEFC
Moderator: Atto Harsta

Natural textiles & dyes (deel 1)

Veel (jonge) ontwerpers zijn op zoek naar schone alternatieven voor de sterk vervuilende kledingindustrie en bewandelen compleet nieuwe wegen. Acht van hen presenteren hun innovatieve projecten en werkwijzen op het gebied van het produceren of verven van duurzaam textiel, of textiel met bijzondere eigenschappen.

Moderator: David Heldt

10:45 – 11:15

Timo Broersen, Finch Buildings
Finch Buildings: 10 years modular timber buildings

Timo Broersen, architect en projectleider bij Finch Buildings heeft van jongs af aan een passie gehad voor bouwen, als klein kind begon het met K’nex en tijdens zijn studie vervaardigde hij houten meubels. Hij studeerde in 2016 af aan de TU Delft met een houten woongebouw. Na vijf jaar werkzaam te zijn geweest bij een architectenbureau, maakte hij in 2022 de overstap naar Finch om meer impact te maken voor een circulaire en duurzame bouw.
Bij Finch Buildings richt Timo zich voornamelijk op de rol van systeemloods. In deze functie faciliteert hij ontwikkelaars, architecten en bouwers bij het realiseren van duurzame projecten met behulp van het Finch Buildings bouwsysteem.

11:00 – 11:30

Anne Boermans, Zeefier
Zeefier textile dyes made from seaweeds

Anne Boermans is oprichter en CEO van Zeefier, een start-up die textielkleurstoffen voor de industrie produceert, gemaakt van zeewier en de afvalstromen ervan. Zeefier is in 2020 opgericht samen met Nienke Hoogvliet, creatief directeur. Zeefier wil de textielindustrie duurzamer maken. Zeewier is enorm verkrijgbaar en biedt veel voordelen, waardoor het een goede oplossing is voor de klimaatverandering, terwijl hun textielkleurstoffen voldoen aan de industriestandaard. Anne heeft een achtergrond in management in verschillende sectoren en gebruikt haar expertise om Zeefiers zeewierkleurstoffen op de markt te brengen.

11:20 – 11:50

Rueben Kieffer, Boom
Building with Timber: Meeting Client Demands for Technical and Financial Insights

Rueben, afgestudeerd in Economie en Geschiedenis (Internationale Betrekkingen), brengt ruime ervaring met zich mee als projectmanager en adviseur op het gebied van gebieds- en vastgoedontwikkeling, waarbij hij duurzame en innovatieve bedrijfsoplossingen onderzoekt. Als Director of Business and Strategic Partnerships bij Boom ligt zijn focus op duurzame bedrijfsontwikkeling, marktonderzoek, propositieontwikkeling en bedrijfsmodelinnovatie in de houtbouw en vastgoedontwikkeling.

11:35 – 12:05

Linda van den Akker & Rinkje van der Veen, Royal Vriesco | A House of Happiness
From Field to Fabric: the development of our 100% bio-based curtain collection

Rinkje van der Veen is ontwerper en productontwikkelaar bij Royal Vriesco | A House of Happiness. De missie van Royal Vriesco is om de wereld mooier te maken met duurzame gordijnen. Met de grootste collectie gerecyclede en circulaire gordijnen van Europa breiden ze nu hun portfolio uit met een 100% biobased gordijnencollectie. Met stoffen van wol, linnen, jute, bamboe en katoen. In deze lezing neemt Rinkje je samen met Linda van den Akker mee door het proces van het tot stand komen van deze biobased collectie, vanaf het eerste idee tot aan de commerciële presentatie. Hierbij wordt onder meer ingezoomd op de stoffen gemaakt van wol en de lokaal geproduceerde en verwerkte linnen stoffen.

11:55 – 12:10

Maarten Willemen, PEFC
Bouwen met hout uit duurzaam beheerde bossen is de norm (NL)

Maarten Willemen is voorzitter van PEFC Nederland, de vereniging van bedrijven die gecertificeerd duurzaam hout gebruiken. Hij heeft veel ervaring in de houtketen dicht bij het bos: de houtoogst, de handel in ‘rondhout’ en de verwerking ervan. Hij is ervan overtuigd dat hout de meest duurzame grondstof is die we kennen, op voorwaarde dat de bossen waaruit dit hout komt ook duurzaam worden beheerd. Onder die voorwaarde is hout al eeuwenlang de voorloper voor andere biobased grondstoffen, en daarmee maakt hout deel uit van de oplossing.

12:25 – 12:55

Rosie Broadhead, Skin Series
Therapeutic Textiles, rethinking material and skin interactions with probiotics, algae and vitamin treatments.

Rosie Broadhead is een textielonderzoeker gespecialiseerd in therapeutische materialen voor toepassingen in de mode-industrie. Oprichter van materiaalinnovatieplatform SKIN SERIES, en medeoprichter van biotechbedrijf PHIOME. Als textielwetenschapper aan de Universiteit Gent concentreerde Rosie’s onderzoek zich op de interactie tussen huid en kleding, waarbij samenwerkingen werden ontwikkeld tussen mode, het huidmicrobioom en zijn omgeving. Rosie is in 2019 afgestudeerd aan de MA ‘Material Futures’-cursus van Central Saint Martins en heeft een achtergrond als ontwerper en hoofd duurzaamheid bij sportkledingmerk Perfect Moment, Research & Development bij Rapha en design bij Thom Browne & Aitor Throup. Dit onderzoek naar de toekomst van mode heeft geresulteerd in peer review papers en tentoonstellingen tijdens Salone del Mobile Milano, Dutch Design Week, London Design Festival en publicaties in Forbes, British Vogue, i-D en The New York Times.

12:10 – 12:40

Laetitia Nossek, Dutch Green Building Council (DGBC)
Carbon data: What can we expect, why is it important and how do I prepare for this?

Laetitia Nossek (1990) is programmamanager bij Dutch Green Building Council (DGBC). In deze functie is zij verantwoordelijk voor het programma Building Life.
Laetitia studeerde Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam met een major in Bedrijfskunde en een master in Bedrijfskunde Strategie. Ze werkte als consultant aan verschillende duurzaamheidsprojecten, Life Cycle Assessment-berekeningen en duurzaamheidsrapportages (Global Reporting Initiative). Later legde zij zich meer toe op strategie- en innovatieopdrachten, altijd met een duurzame focus.
Sinds 2021 werkt zij bij DGBC. Laetitia zet zich in om de gehele bouw- en vastgoedsector te stimuleren daadwerkelijke CO2-reductie te realiseren.

13:00 – 13:30

Anett Papp

Naturing_Matter in Motion: The intersection of plant nature and the textile-creating system. The story of a collaboration.

Anett Papp is een textiel- en structuurontwerper. Ze studeerde af als ontwerper van geweven stoffen en schreef haar proefschrift in samenwerking met planttextiel. Haar voornaamste interessegebieden zijn textielstructuren met levende materialen en groeiend design. De doelstellingen van haar professionele werken zijn het ontwikkelen van een protocol dat zelfexpressie en technieken voor het vormen van zelfpatronen aanmoedigt met plantaardig materiaal, zoals bedoeld door de maker. Jarenlang was ze hoofd van de faculteit aan de Budapest Metropolitan University in Vakmanschap en Objectcultuur. Ze werkt samen met collega’s in de natuurwetenschappen. Ze gelooft dat disciplines in synergie met elkaar kunnen samenwerken om innovatieve oplossingen te creëren.
Haar werk was te zien op het London Design Festival, Milan Design Week en Dutch Design Week.

12:45 – 13:15

Alex de Rijke, TU Delft
The Architecture of Health – Maggie’s Oldham

Professor Alex de Rijke is oprichter en directeur van dRMM, nadat hij de praktijk in 1995 samen met Philip Marsh en Sadie Morgan had opgericht. Hij is een ontwerpkampioen en verantwoordelijk voor het concept, de constructie en de levering van de houtprojecten van dRMM, waaronder Sliding House, Kingsdale School, WorkStack, Tower of Love, Endless Stair, WoodBlock House, Maggie’s Oldham en de Stirling Prize-winnende Hastings Pier.
De Rijke werd in 2023 aangesteld als de allereerste hoogleraar Houtarchitectuur aan de TU Delft en heeft uitgebreide onderwijservaring bij verschillende instellingen, waaronder de London South Bank University, de Düsseldorf School of Architecture en de Architectural Association. Van 2011 tot 2015 was hij Dean of Architecture aan het Royal College of Art, waarmee hij een nieuwe cultuur van maken en prototyping in gang zette.
Door zijn voorvechter van de noodzaak om te bouwen met hout en koolstofarme materialen, was dRMM de eerste Britse architectuurpraktijk die openbare gebouwen in CLT maakte en is hij sinds de jaren negentig consequent in staat geweest om duurzaam ontwerp te innoveren en te verbeteren door middel van echte projecten.

PAUZE-LEZING

Door: imat-uve

PAUZE

13:20 – 13:50

Patrick Kirchler, imat-uve
Ways to develop sustainable interior materials for the automotive industry

imat is een wereldwijd geaccrediteerde testdienstverlener gespecialiseerd in validatie en advies in de auto-industrie met ongeveer 150 medewerkers en locaties in Duitsland, de VS, Mexico, Zuid-Afrika en China.
Patrick Krichler begon als duurzaamheidsmanager bij het bedrijf. Sinds juni 2023 is hij hoofd van het Competence Center Sustainability.

Biophilic design

De Biophilic Design Academy is een kennisplatform dat tot doel heeft de bekendheid van ontwerpen met de natuur te vergroten en meer ontwerpers en architecten te leren werken met de principes van biophilic design. Om zo een groter bewustzijn te creëren voor de gezondheid van mens, dier én planeet.

Door: Biophilic Design Academy

Moderator: Lianne Bongers

NATURAL TEXTILES & DYES (Deel 2)

De lezingenreeks over alternatieven voor de vervuilende kleurstoffen- en stoffenindustrie gaat verder.

Moderator: David Heldt

14:00 – 14:30

Liselotte Flu, Interface
Biophilic Design – De natuur als mentor (NL)

Liselotte is een interieurprofessional met 15+ jaar ervaring in design, communicatie en projectmanagement. Zij geeft regelmatig presentaties over Biophilic Design. Als Concept Designer bij Interface helpt Liselotte Flu klanten met inspiratie, advies, maatwerk en vloerontwerpen. Naast duurzaamheid speelt Biophilic Design een belangrijke rol in het werk, omdat dit het welzijn van mensen positief beïnvloedt. En wat is er mooier dan daaraan te kunnen bijdragen?

14:15 – 14:45

Iris Veentjer, Studio i Focus
Nieuwe regeneratieve textielketen (NL)

Iris Veentjer is eigenaar van Studio i Focus, een ontwerpstudio voor ondermeer vernieuwend materiaalonderzoek en experimenteel ontwerp. Ze houdt zich bezig met freelance projecten voor verschillende bedrijven en instellingen en werkt aan haar projecten zoals Bakkie Trots en RietGoed. Met de projecten hoopt Iris niet alleen een mooi product te kunnen bieden maar vooral ook een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke discussie over duurzaamheid, klimaatverandering, sociaal bewustzijn en regeneratief werken.
Met een van de huidige projecten, RietGoed, onderzoekt en ontwikkelt zij de mogelijkheid om van de rietsigaarplant (lisdodde) textiel te maken. Een innovatief proces om bij te dragen aan natuurlijk bodemherstel, het tegengaan van bodemdaling en het voorkomen van broeikasgassen uit het veenweidegebied.

14:35  – 15:05

Renske Bongers, Spaces for Well Being
Biophilic Design & Welzijn (NL)

Als omgevingspsycholoog en belevingsontwerper kijkt Renske Bongers naar de wisselwerking tussen gedrag, ervaring en de fysieke omgeving. Haar perspectief is altijd gericht op de mens. Hoe de omgeving zintuiglijk op ons van invloed is en wat dit doet met ons mentaal en emotioneel welzijn. Wat gebeurt er bij mensen, wat hebben ze nodig en welke invloed heeft de fysieke omgeving?
In samenwerking met vormgevers realiseert ze plekken die die bijdragen aan het welbevinden van patiënten, cliënten en medewerkers in de zorg. Ruimtes die zin geven, de ruimte geven om ons weer even mens te voelen en tot een bepaalde gemoedstoestand sturen.

14:50 – 15:20

Folkert Fennema
From catfeed to catwalk

De reis van Folkert begon als productontwikkelaar in de voedingsmiddelenindustrie. Zijn nieuwsgierigheid en toewijding leidde hem naar een rijk waar afvalvermindering en herbestemming zijn kenmerk werden. Zijn onderneming creëerde een niche in de productie van chroom- en afvalwatervrij zalmleer
van afgedankte zalmhuiden, een baanbrekende onderneming die duurzaamheid en creativiteit belichaamt. Het transformeren van deze overblijfselen in zalmleer was nog maar het begin; met
in samenwerking met een Italiaanse leerlooierij onderging het zalmleer een metamorfose en werd een kleurrijke portefeuille met een onberispelijke afwerking. Zo werd het een begeerd product binnen de mode-industrie.

15:25 – 15:55

Liesbeth Bulk, Crush on Nature
Natuurbeleving (NL)

Liesbeth Bulk, geboren in het ‘groene hart’, heeft altijd een fascinatie gehad voor de natuur. Tuinarchitectuur leek een logische keuze, maar het structureren en sturen, wat tuinen kenmerkt, paste haar niet. De kunstacademie werd het vervolg. Een wonderlijke vraag van een Aboriginaldame gaf haar denken over onze natuurlijke omgeving richting. Projecten als een organisch groeiende tuin voor ouderen, waarin zij als ontwerper een nieuwe rol inneemt, tot de grote, circulaire Floating Nature panelen die zij nu maakt. Steeds meer krijgt ze het besef dat in onze relatie tot de natuur de sleutel ligt tot een echt duurzame houding. Niet alleen als consument maar juist ook als ontwerper en producent

15:45 – 16:15

Olatz Pereda Bados, Miss Clazy
What if clay could be turned into anything you can (or cannot) imagine?

Olatz Pereda Bados is keramist, bioontwerper, materiaalonderzoeker en oprichter van Miss Clazy. Ze is gevestigd in Baskenland (Spanje) en studeerde af in Creative Arts & Design aan de Universiteit van Baskenland, waar ze ook een masterdiploma in keramiek: kunst en functie studeerde. Ze studeerde af met een masterdiploma in kunsttherapie en andere creatieve therapieën en de Fabricademy Postgraduate aan het Basque BioDesign Center, waar ze werkte als materiaalonderzoeker en haar project “Lohial, from earth to textiel” ontwikkelde, waaruit blijkt dat we of zelfs de klei onder onze voeten dragen.

16:00 – 16:30

Pascal van Dort, Rockfon
Echo’s van de natuur: navigeren door de jungle van lawaai in interieurs door middel van biofilic acoustic design (NL)

Als Global Acoustics Ambassador pleit Pascal hartstochtelijk voor een dieper begrip van de cruciale rol die geluid, geluid en akoestiek spelen bij het vormgeven van omgevingen. Toegewijd aan het bevorderen van het bewustzijn onder architecten, interieurontwerpers en gebouweigenaren, belicht hij de diepgaande impact van deze elementen op de gezondheid, het geluk en het algehele welzijn van mensen. De expertise van Pascal is gebaseerd op zijn educatieve achtergrond in bouwakoestiek en een indrukwekkende 25-jarige carrière gewijd aan het bevorderen van het vakgebied.

16:20 – 16:50

Julie Heij
The Grass Garment: the entire journey

Julie Heij is een Master student Industrial Design aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Na het afronden van haar bachelor Industrial Design aan de TU/e in 2023 is ze gaan focussen op material design en textiel. De complexiteit van de transitie naar een duurzamere toekomst begint voor haar bij de materialen waar we mee ontwerpen. Julie gelooft dat door de alsmaar snellere ontwikkeling van technologieën, we soms niet doorhebben of zelfs vergeten wat voor impact onze huidige ontwerpen maken op de wereld. In haar ontwerpen probeert ze daarom niet de mens centraal te zetten, maar staat natuur en het klimaat voor haar op nummer één.

16:35 – 17:00

Bart Dijkman, Koninklijke Van Ginkel Groep
De levende natuur naar binnen, diverse voorbeelden van groentoepassingen (NL)

De Koninklijke Ginkel Groep is een modern, maatschappelijk betrokken familiebedrijf, opgericht in 1903. Ze willen met goed toegepast groen bijdragen aan de oplossing van de grote maatschappelijke vraagstukken van nu en straks. Klimaatverandering, leefbaarheid, gezondheid en biodiversiteit, het zijn de grote thema’s die met groene oplossingen kunnen worden aangepakt. Ginkel
Groep helpt opdrachtgevers die groene oplossingen te kiezen en toe te passen. Met advisering, innovatie en specialistische kennis van zowel techniek als beplanting, maken ze Nederland mooier, leefbaarder en biodiverser.